Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Advertisements

VY_32_INOVACE_31-17 Česká próza po r Ota Pavel.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
VY_III/2_INOVACE_88_Bohumil Říha
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD.
Bratři Čapkové.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
František Hrubín Jan Musil.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
LADISLAV FUKS obrázek obrázek LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 29. června 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_04 NázevArnošt Lustig Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4.
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Michail Šolochov (1905 – 1984).
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
Vladislav Vančura 9. ročník.
VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
JAROSLAV HAŠEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jaroslav Hašek
Ladislav Fikar  (29. června 1920 – 12. července 1975)
Martin Pinta Jan Košner
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Rožmitál pod Třemšínem OSOBNOSTI
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (OFICIÁLNÍ) Mgr. Lenka Tománková Český jazyk a literatura
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Marie Majerová 9. ročník.
Eliška Dlouhá Gymnázium Jiřího Ortena V8A
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.
Jaroslav Hašek Jaroslav Hašek - Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
LITERATURA 9. ročník Odraz 2. sv. v. v literatuře – ztráta prozaiků Karel POLÁČEK Eduard BASS.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._MEZIVALECNA_PROZA_PSYCHOLO GICKA_PROZA_PREZENTACE_13.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Jan Otčenášek
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
AUTOR: Světlana Havránková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_14 Název Jan Drda, Jan Otčenášek Téma hodiny.
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Základní škola a Mateřská škola,Šumná,okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a.
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Transkript prezentace:

Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací období 3. Předmět Český jazyk Téma hodiny Česká próza 2. poloviny 20. století Označení OP VK (III/2) – Čj/9 – 23 Vyučující Mgr. Michal Oblouk

ČESKÁ PRÓZA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ TYPOLOGIE SOUČASNOST HISTORICKÁ PRÓZA

TYPOLOGIE ČESKÉ PRÓZY tematika války – obraz bojů, koncentračních táborů a nacistických věznic, židovská tematika 1. vlna – konec 40. let 2. vlna – 50. a 60. léta (větší míra psychologické analýzy, v popředí subjekt člověka ve vztahu k době) kronikářský román s dokumentárními prvky – oficiální literatura v duchu socialistického realismu tzv. budovatelský (výrobní) román – téma osídlování pohraničí, znárodňování, združstevňování, stavby socialismu (oficiální literatura v duchu socialistického realismu), V. Řezáč, Z. Pluhař, B. Říha historický román (rozkvět v 60. letech)

TYPOLOGIE ČESKÉ PRÓZY psychologický román romány deziluze experimentální próza vědeckofantastická próza autenticitní próza – dokument, deník, memoáry postmoderní próza polistopadové téma současnosti

BOHUMIL ŘÍHA (1907 – 1987) spisovatel (budovatelská próza), psal i pro děti narodil se ve Vyšeticích u Votic absolvoval učitelský ústav v Čáslavi do konce války učil na měšťance v Poděbradech po válce pracoval jako školní inspektor v letech 1956 až 1967 ředitelem Státního nakladatelství dětské knihy byl aktivní v OSN zemřel v Praze dílo: ZEMĚ DOKOŘÁN, DVĚ JARA, VENKOVAN – angažované vesnické romány HONZÍKOVA CESTA O LETADÉLKU KÁNĚTI ADAM A OTKA

JAN PROCHÁZKA (1929 – 1971) spisovatel, scenárista a politik narodil se v Ivančicích v rolnické rodině vystudoval Střední zemědělskou školu v Olomouci r. 1959 se stal dramaturgem a scenáristou na Barrandově v 60. letech patřil k reformnímu křídlu KSČ po r. 1969 byl zakázán zemřel v Praze dílo: ZELENÉ OBZORY – novela, malá pohraniční vesnice v době kolektivizace AŤ ŽIJE REPUBLIKA – román z konce války, příběh osvobozování moravské vesnice očima malého chlapce KOČÁR DO VÍDNĚ – obraz konce války UCHO – filmová povídka, obraz 50. let (odposlouchávací zařízení v bytě manželské dvojice)

EDVARD VALENTA (1901 – 1978) prozaik, básník a publicista narodil se v Prostějově od 20. let až do r. 1948 pracoval v brněnské redakci Lidových novin zemřel v Praze dílo: JDI ZA ZELENÝM SVĚTLEM – psychologická próza, téma války, spisovatel z Prahy je na venkově vtahován do nebezpečných protiokupačních akcí TŘICET LET NA ZLATÉM SEVERU, TRAMPOTY ESKYMÁCKÉHO NÁČELNÍKA V EVROPĚ – osudy českého polárníka Jana Welzla DRUHÉ HOUSLE – román o českém cestovateli Emilu Holubovi

JIŘÍ MUCHA (1915 – 1991) VÁLKA POKRAČUJE – román z poválečné republiky prozaik, publicista, scenárista syn malíře Alfonse Muchy narodil se v Praze studoval medicínu v Praze a v Paříži působil jako válečný zpravodaj a letec na africké frontě r. 1951 byl odsouzen za údajnou špionáž, r. 1955 propuštěn, živil se jako scenárista a překladatel byl dvakrát ženatý zemřel v Praze dílo: VÁLKA POKRAČUJE – román z poválečné republiky PRAVDĚPODOBNÁ TVÁŘ – příběh nespravedlivě uvězněného novináře STUDENÉ SLUNCE – autobiografická próza z pobytu v trestním pracovním táboře PODIVNÉ LÁSKY – vzpomínková próza o otci

VÁCLAV KAPLICKÝ (1895 – 1982) prozaik a publicista narodil se v Sezimově Ústí v rodině rolníka vystudoval gymnázium v Táboře v 1. sv. válce padl do ruského zajetí, stal se členem čs. legií, vězněn ve Vladivostoku, domů se vrátil až v r. 1919 pracoval v různých nakladatelstvích jako úředník, redaktor a ředitel (Melantrich) přispíval do novin a časopisů (Rudé právo, Národní politika) po r. 1950 se věnoval jen práci spisovatele zemřel v Praze

KAPLICKÉHO DÍLO Kraj kalicha, Táborská republika – romány z husitského prostředí Čtveráci – historický román z období selských rebelií Železná koruna – dvoudílný román o utrpení lidu v českých zemích po třicetileté válce Nalezeno právem – novela (inspirace soudními zápisy z konce 17. století o domnělé rituální vraždě) Život alchymistův – vzestup a pád Eduarda Kelleye (dvůr Rudolfa II.) Kladivo na čarodějnice – román o inkvizičních procesech v 17. století na severní Moravě (Velké Losiny)

MILOŠ VÁCLAV KRATOCHVÍL (1904 – 1988) prozaik, filmový scenárista, dramaturg a pedagog narodil se ve Vídni v rodině dvorního archiváře studoval historii a archivnictví na FF UK stal se zaměstnancem archivu města Prahy od r. 1945 pracoval na ministerstvu informací, poté působil jako dramaturg Československého filmu a profesor na FAMU od r. 1972 se věnoval pouze literatuře zemřel v Praze

KRATOCHVÍLOVO DÍLO Pochodeň, Mistr Jan – tematika husitství Evropa tančila valčík, Evropa v zákopech – začátek a průběh 1. světové války Život Jana Ámose – Komenského životopis Dobrá kočka, která nemlsá – o grafiku Václavu Hollarovi Král obléká halenu – román o Václavu IV. Lásky královské – doba posledních Přemyslovců

VLADIMÍR NEFF (1909 – 1983) prozaik, dramatik, scenárista, otec spisovatele Ondřeje Neffa narodil se v Praze v bohaté podnikatelské rodině vystudoval obchodní akademii v Ženevě pracoval v obchodě s porcelánem ve Vídni, později v obchodním domě v Brémách absolvoval vojenskou službu a stal se obchodním zaměstnancem působil jako cizojazyčný lektor nakladatelství Melantrich v Praze od r. 1939 se plně věnoval spisovatelské činnosti r. 1977 podepsal Antichartu zemřel v Praze

NEFFOVO DÍLO Srpnovští páni – historický román o konfliktech šlechty a měšťanstva na přelomu 13. a 14. stol. Sňatky z rozumu, Císařské fialky, Zlá krev, Veselá vdova, Královský vozataj – rodová pentalogie (pol. 19. stol. – 1945), vzestup a pád dvou podnikatelských rodů (Nedobylů a Bornů) Královny nemají nohy, Prsten Borgiů, Krásná čarodějka – historická trilogie z přelomu 16. a 17. stol. o rytíři Petru Kukaňovi z Kukaně

VLADIMÍR KÖRNER (1939) spisovatel, dramatik, scenárista narodil se v Prostějově jeho otec padl těsně před koncem války vyučil se sedlářem a podkovářem vystudoval Průmyslovou školu filmovou v Čimelicích a dramaturgii na FAMU v Praze v letech 1962 až 1970 jako dramaturg na Barrandově, později jako scenárista (r. 1991 propuštěn pro nadbytečnost) externě přednáší na FAMU většina jeho knih vznikla původně pro filmové zpracování

KÖRNEROVO DÍLO Adelheid – novela z poválečného severomoravského pohraničí, tragická láska vojáka západní armády k dívce z fašistické rodiny Zánik samoty Berhof – příběh z konce roku 1945 o vztazích mezi Čechy a Němci (Jesenicko) Údolí včel – historický román o vztahu dvou příslušníků řádu německých rytířů Lékař umírajícího času – o životě lékaře J. Jessenia Střepiny v trávě – novela o děvčátku vzatého na převýchovu do Německa

ZDROJE http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=636 http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=846 http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=889 http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=816 http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=502 http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=413 http://www.cesky-jazyk.cz/zivotopisy/vladimir-neff.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Vladim%C3%ADr_K%C3%B6rner