Zpráva o činnosti komise knihovníků v roce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
Plán akcí SKIP 08 Východní Čechy na rok. Zima •Přechod Jestřebích hor byl naplánován na Díky oblevě se tento ročník nemohl uskutečnit.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Digitalizace knižního a časopiseckého fondu v muzejních knihovnách.
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihoven paměťových institucí Zlínského.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
ART Oborová brána umění a architektura České oborové brány - současný stav a výhled.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Zpráva o činnosti za rok 2011 Valná hromada MAS Šluknovsko Hotel Slavie, Horní Podluží
Zpráva o činnosti výkonného výboru Komise Knihovníků AMG za období Seminář a valná hromada Komise knihovníků AMG ČR Plzeň, září 2008,
Jak válčíme: průzkumy, standardy, postery… Lenka Bělohoubková Komise IVIG.
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2007 Zapojení regionálních knihoven do spolupráce se Souborným katalogem ČR Celostátní seminář Regionální.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Okresní sdružení ČUS Tábor
Spolupráce knihoven paměťových institucí PhDr. Zdeňka Friedlová IV. seminář knihoven paměťových institucí Zlínského kraje Státní okresní archiv Zlín -
Zpráva o činnosti SKIP 08 Východní Čechy za rok 2010 Bc.Kateřina Hubertová Valná hromada SKIP Městská knihovna nové Město nad Metují.
Možnosti celoživotního vzdělávání pro knihovníky
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Třídní schůzky I. čtvrtletí
Celostátní seminář knihovníků muzeí a galerií Brno 6-8. září 2005 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR možnosti spolupráce pro muzea.
Zpráva o činnosti výkonného výboru Komise Knihovníků AMG za období Seminář a valná hromada Komise knihovníků AMG ČR Cheb, října 2007,
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihovníků muzeí a galerií Brno,
Obnova vozového parku v České republice
Knihovny muzeí a galerií Zlínského kraje zpráva o činnosti Iveta Mátlová Slovácké muzeum v Uherském Hradišti XXX. seminář knihovníků muzeí a galerií Národní.
CPVŠK, České Budějovice Novela Knihovního zákona Co je nového? Iva Prochásková, UK UPa.
Seminář knihoven muzeí a galerií, Muzeum Cheb, ADRESÁŘ knihoven muzeí a galerií ČR Praha, Národní knihovna ČR s.
Architektonické soutěže VALNÁ HROMADA ČKA,
Co nového ve SKIP ČR?. Bulletin SKIP Od čísla 4/2010 bude každý člen dostávat tištěný výtisk na svou adresu. Odpadnou tím zcela nedorozumění s případným.
Do knihovny po Internetu, na Internet do knihovny 28. února 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
Zpráva o činnosti Výkonného výboru Komise Knihovníků AMG za období Valná hromada Komise knihovníků AMG ČR 6. září 2006, Praha, Národní muzeum.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
 Informační portál zaměřený na oblast výtvarného a užitého umění a architektury  Společný projekt 9 knihoven z celé ČR.
Komplexní servis v oblasti knihovnických a informačních služeb Specialisté na Vaší straně.
CPVŠK 2003 Asociace knihoven vysokých škol v roce 2003 Barbora Ramajzlová ČVUT Praha.
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
31. Seminář knihovníků muzeí a galerií ČR Cheb Spolupráce SDRUK a Asociace muzeí a galerií ČR.
Potřebujeme akviziční semináře? Aleš Brožek 24. seminář akvizičních pracovníků, Zlín 10. června 2014.
K postavení muzejních knihoven Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
Jsou muzejní knihovny knihovnami veřejnými? Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
KNIHOVNY MUZEÍ A GALERIÍ V ČESKÉ REPUBLICE Štěpánka Běhalová Muzeum Jindřichohradecka.
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
 Stručná informace z jednání Rady ČIIA  Finalizace kandidátky na členy Výboru SVS  Konference ČIIA v Praze  Kulatý stůl v Kutné Hoře a.
Celostátní porada vysokoškolských knihoven 2005, Praha, Asociace knihoven vysokých škol ČR v roce 2005 Barbora Ramajzlová
Komise knihovníků muzeí a galerií AMG ČR Jihomoravský kraj Judita Matějová, Moravská galerie v Brně.
Sekce SDRUK pro regionální funkce Centrální adresář knihoven stav aktualizace – květen 2016 NK ČR Praha PhDr. Eva Svobodová.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
Centrální adresář knihoven informace o stavu projektu Sloučení báze Adresáře knihoven a informačních institucí v ČR (ADR) a Evidence knihoven MK ČR (EK)
Šest let poté aneb Vzdělávání v krajích po šesti letech Pardubice Zlata Houšková.
Oddělení kultury a památkové péče. 2 Příspěvkové organizace v oblasti kultury  vykonává zřizovatelské funkce k šesti příspěvkovým organizacím: - Východočeské.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Zpráva o činnosti výkonného výboru Komise Knihovníků AMG za období
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Souborný katalog ČR Seriály
CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Knihovny muzeí a galerií a Souborný katalog ČR
Účastníkům konference ČES v Kroměříži předkládá PhDr. Pavla Dvořáková
Transkript prezentace:

Zpráva o činnosti komise knihovníků v roce 2013-2014 Štěpánka Běhalová

ZASEDÁNÍ KOMISE 3. 9. 2013, Ústí nad Labem valná hromada komise, volby do výkonného výboru KK AMG ČR, schválení zprávy o činnosti komise 22. 11. 2013, Pardubice, Východočeské muzeum hodnocení 37. semináře v Ústí nad Labem, příprava 38. semináře v Muzeu Beskyd Frýdek Místek, příprava Týdne knihoven 2014, aktualizace členské základny a www stránek komise, návštěva a podpora veletrhu Zámek plný knih 3. 3. 2014, Praha, Národní muzeum příprava 38. semináře v Muzeu Beskyd Frýdek-Místek (odborný program), Týden knihoven (6. – 12. října 2014), 18. ročník celostátní akce – společné téma VELKÁ VÁLKA - 100. výročí začátku 1. světové války, kontaktování pořadatele 39. semináře v Moravské galerii v Brně, seminář pro členy výboru k Centrálnímu portálu knihoven 9. 6. 2014, Praha, Uměleckoprůmyslové muzeum organizace přihlášek na seminář do Muzea Beskyd, virtuální výstava na portálu Europeana, příprava podkladů k vytvoření žádosti o grant na AMG pro pořádání semináře v roce 2015 v Moravské galerii Brno

VÝBOR KOMISE Předsedkyně: PhDr. Štěpánka Běhalová , Ph.D., Muzeum Jindřichohradecka Místopředsedkyně: Mgr. Alena Petruželková, Památník národního písemnictví Tajemnice: Mgr. Iveta Mátlová, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

ČLENOVÉ VÝBORU Bc. Šárka Bláhová , Uměleckoprůmyslové museum v Praze Mgr. Jiří David, Muzeum Brněnska, Památník písemnictví na Moravě Eva Entlerová, Bbus (Hons.), České muzeum stříbra Bc. Jana Fridrichová, Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě PhDr. Martina Horáková, Národní galerie Mgr. Dana Hradilová, Muzeum Českého krasu Beroun Mgr. Lucie Chrástová, Národní technické muzeum PhDr. Božena Kabelíková, Muzeum Vysočiny v Třebíči PhDr. Jarmila Kučerová, Národní muzeum

ČLENOVÉ VÝBORU Vladimíra Lichovníková (individuální člen AMG, Ostrava) PhDr. Judita Matějová, Moravská galerie v Brně PhDr. Jana Michlová, Regionální muzeum Teplice Iva Nývltová, Muzeum východních Čech, Hradec Králové Jarmila Okrouhlíková, Uměleckoprůmyslové muzeum Praha Mgr. Helena Stejskalová, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích Mgr. Renáta Tetřevová, Východočeské muzeum v Pardubicích Hana Tupá, Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici Yvetta Viktoříková, Muzeum Karlovy Vary

OLOMOUCKÝ KRAJ nemá voleného zástupce poděkování patří kolegyni Mgr. Habustové z Vlastivědného muzea, která z osobních důvodů dále nevykonává funkci zástupce pro region roli zprostředkovatele se ujala Mgr. Hana Bartošová z Muzea umění v Olomouci

ČLENSKÁ ZÁKLADNA 120 zástupců - knihovníků muzeí a galerií z celkem 67 institucí 3 individuální členové ZVÝŠENÍ POČTU ČLENŮ KOMISE (ke konci roku 2011- 89 zástupců z 56 institucí, ke konci roku 2012 - 99 zástupců ze 62 institucí)

NOVÍ ČLENOVÉ KOMISE 2013 - 2014 Dne 3. 3. 2014 byli na schůzce výboru kooptováni tito noví členové: Ivana Bublíková - Muzeum města Ústí nad Labem Zdenka Maňasová – Muzeum Bojkovska Dne 9. 6. 2014 byli na schůzce výboru kooptováni tito noví členové: David Doubrava - Městské muzeum Jaroměř PhDr. Brigita Exelová - Technické muzeum Brno

37. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ MUZEUM MĚSTA ÚSTÍ NAD LABEM Termín: 3. – 5. září 2013 Počet účastníků: 109 včetně přednášejících Seminář zahájil ředitel Muzea města Ústí nad Labem Mgr. Miroslav Král, dále vystoupili: vedoucí samostatného oddělení knihoven Ministerstva kultury ČR Mgr. Blanka Skučková, nový předseda Asociace muzeí a galerií ČR PhDr. Luděk Beneš a předseda Sdružení knihovníků a informačních pracovníků Mgr. Roman Giebisch, Ph.D.

37. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ MUZEUM MĚSTA ÚSTÍ NAD LABEM Příprava semináře probíhala na všech schůzkách výboru KK AMG, poděkování patří všem, kteří se do práce aktivně zapojili Odborný program byl připraven na základě požadavků z muzejních knihoven a aktuálně řešených otázek, hlavní programový odborný blok je věnován periodikům v muzejních knihovnách Odborný program semináře byl rozdělen do dvou základních bloků – Knihovnická koncepce a její implementace do praxe a Periodika v muzejních knihovnách. Aktuální témata přiblížili účastníkům tradičně přední odborníci v problematice a zástupci ústředních institucí.

37. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ MUZEUM MĚSTA ÚSTÍ NAD LABEM V úvodu semináře proběhla valná hromada knihovnické komise a uskutečnily se volby nového výboru komise na léta 2013-2016 Valná hromada schválila zprávu o činnosti komise v uplynulém roce, přijala i změny do jednacího řádu komise a dokument Hlavní programové linie činnosti knihovnické komise AMG. Během semináře navštívili účastníci expozice hostitelského muzea a jeho knihovnu, dále Severočeskou vědeckou knihovnu, Vědeckou knihovnu Univerzity J. E. Purkyně, Muzeum lidové architektury v Zubrnicích a Drážďany.

INTERNETOVÉ STRÁNKY KOMISE Informace knihovnické komise přístupné na http://www.cz-museums.cz pod záložkou Knihovnická komise Aktualizace dat Mgr. Petr Souček z NTM a Mgr. Iveta Mátlová ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti Informace o změnách a opravy zasílejte předsedkyni a tajemnici

ASOCIACE MUZEÍ A GALERIÍ Komise knihovníků AMG stále jedna z největších komisí AMG, aktivně pracující, pro letošní seminář jsme obdrželi mimořádný příspěvek 20 000 Kč Informace ze Senátu AMG ČR – práce komise knihovníků je stále dobře hodnocena, informace o činnosti komise jsou pravidelně tlumočeny na Senátu AMG Aktivní je pracovní skupina pro digitalizaci a evidenci sbírek při AMG, vede Mgr. Jitka Rychlíková z Východočeského muzea v Pardubicích Legislativa – AMG se věnuje problematice zdanění darů do muzeí včetně sbírkových předmětů, navrácení majetku církvím a náboženským organizacím Pozornost byla věnována přípravě programu IROP pro období 2014-2020 (časová tíseň k vydání aktuálního stanoviska k případné účasti)

Spolupráce se SKIP výborná spolupráce s profesní organizací SKIP se upevnila při přípravě 18. ročníku Týdne knihoven

3. září 2014 Ústí nad Labem

18. TÝDEN KNIHOVEN Týden knihoven (6. – 12. října 2014), 18. ročník celostátní akce – společné téma AMG a SKIP pro knihovny muzeí a galerií: VELKÁ VÁLKA - 100. výročí začátku 1. světové války Registrace akcí k Týdnu knihoven: http://www.cz-museums.cz/web/muzea_a_20_stoleti/tyden-knihoven-2014

18. TÝDEN KNIHOVEN Virtuální výstava na portálu Europeana (místopředsedkyně komise Mgr. Alena Petruželková) Co se vydávalo a četlo na bojištích 1. světové války. Muzejní knihovny ke 100. výročí začátku 1. světové války na Europeaně! Veškeré informace jsou dostupné na záložce Knihovnická komise na webových stránkách AMG na adrese http://www.cz-museums.cz

SOUBORNÝ KATALOG do pracovní skupiny Souborného katalogu byly za muzejní knihovny jmenovány Bc. Šárka Bláhová a Phdr. Štěpánka Běhalová, PhD. do Souborného katalogu přispívá celkem 340 knihoven, z toho 42 muzejních knihoven (13% všech účastníků) a další účast testují celkem dodaly muzejní knihovny do SK 564 486 záznamů, z toho je vysoké procento naprosto unikátních záznamů (tj. záznamů knih, které se v jiných knihovnách nenacházejí) v adresáři knihoven a informačních institucí (báze ADR) je 132 knihoven muzeí a galerií

NOVINKY V OBORU přechod na nová katalogizační pravidla je plánován v 1. pololetí 2015, týká se většinou velkých knihoven: Národní knihovna, vědecké a krajské knihovny pro ostatní knihovny byl stanoven 1 rok jako lhůta přechodného období školení na nová pravidla budou provádět krajské knihovny před přechodem na pravidla RDA by měly knihovny, které používají výměnný formát UNIMARC, využít dotačního programu MK ČR - VISK3- a přejít na výměnný formát MARC21 VEŠKERÉ INFORMACE BUDOU PŘEDÁNY ÚČASTNÍKŮM SEMINÁŘE BĚHEM PROGRAMU

NOVINKY V OBORU Centrální portál knihoven v březnu proběhlo školení členů výboru o CPK iniciované členkami výboru, které se zároveň účastní oborové brány ART u dr. Bohdany Stoklasové domluveno vystoupení pro náš seminář ve Frýdku Místku z účasti v CPK v červenci vystoupila Knihovna Národního muzea a účast zvažují další původně zastoupené knihovny na základě těchto novinek Dr. Stoklasová doporučila odložit své vystoupení až po vyjasnění cílů CPK

Grantové projekty VISK a Knihovna 21. století Muzejní a galerijní knihovny nadále využívají grantové programy MK ČR – především VISK (Veřejné informační služby knihoven) – podprogram č. 3, 5, 6, 7, 8, 9, muzejní knihovníci pracují dále jako členové hodnotících komisí programů VISK Změna uzávěrky podání žádostí – 10. prosince 2014 Knihovny muzeí a galerií, které ještě nepoužívají MARC 21 – v rámci VISK 3 je možno žádat o příspěvek na přechod (v letošním roce např. knihovna Slezského muzea v Opavě a Slovácké muzeum v Uherském Hradišti – dotažte se kolegů, kteří byli úspěšní v minulém roce na náležitosti grantu!!!!) Nedostatečné personální obsazení některých knihoven snižuje možnost vytvářet grantové projekty

Evidence knihoven MK ČR V současné době evidováno podle zákona 257 Sb. 140 knihoven muzeí a galerií ČR (cca kolem 70%) Nedochází k výrazným změnám a posunům Spolupráce se Samostatným oddělením knihoven MK ČR – Mgr. Blanka Skučková

SPOLUPRÁCE S ÚKR Spolupráce komise prostřednictvím jejích členů - dr. Richtera, dr. Sekery Získáváme cenné informace Umožňuje přípravu podkladů při řešení aktuálních problémů, aby bylo přihlíženo i ke stanoviskům a potřebám muzejních knihoven

PROPAGACE PRÁCE KOMISE A KNIHOVEN komise knihovníků AMGv letošním roce věnuje maximum propagaci činnosti, fondů a služeb knihoven muzeí a galerií připravila seriál o knihovnách muzeí a galerií do měsíčníku Čtenář (1. díl vychází v čísle 9/2014) komise aktivuje své členy, aby v rámci Týdne knihoven připravili akce do celomuzejní kampaně s názvem VELKÁ VÁLKA (česká muzea zaregistrovala více než 160 připravených akcí, z nichž několik desítek připravily přímo muzejní knihovny) http://www.cz-museums.cz/web/muzea_a_20_stoleti/tyden- knihoven-2014 pravidelné informace ve Věstníku AMG pravidelné informace v Bulletinu SKIP

NAŠE ELEKTRONICKÁ KONFERENCE KOMIG NAŠE ELEKTRONICKÁ KONFERENCE

KOMUNIKUJME SPOLU!!! PŘIHLÁŠENÍ Pro přihlášení do komise odešlete mail na adresu: To: komig-request@cvut.cz Sub: subscribe ZASÍLÁNÍ PŘÍSPĚVKŮ: Příspěvek zašlete na adresu: komig@cvut.cz ODHLÁŠENÍ Pro odhlášení z konference odešlete mail na adresu: Sub: unsubscribe

VAROVNÉ SIGNÁLY ve všech směrech se projevuje především nedostatek personálu v knihovnách muzeí a galerií ve většině institucí řeší všechny knihovnické procesy + další sbírky jeden člověk též větší instituce, kde je zaměstnáno více než 10 knihovníků, mají potíže se zapojením se do větších projektů, chybí specializace, ale velikost fondů je na jednu osobu závratná muzejní knihovny těžko konkurují dalším typům knihoven (například při plnění podmínek dotací či při účasti ve velkých projektech)

NEVZDÁVEJME SE, VYSVĚTLUJME, VÍ SE O NÁS! A NYNÍ VÁM PŘEJI PŘÍJEMNÝ POBYT NA SEMINÁŘI