Jedovaté rostliny kolem nás Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.17 Vzdělávací oblast: Přírodověda - jedovaté rostliny, tis červený, bledule jarní, břečťan Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: první stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: 4. ročník základní školy
Jedovaté rostliny kolem nás Jedovaté rostliny mohou být velmi nebezpečné. My i zvířata si musíme dávat pozor, co jíme, abychom se neotrávili. Některé rostliny jsou jedovaté celé (ve všech částech), jiné mají jedovaté jen listy nebo plody, popřípadě jedovatou mléčnou šťávu. Stejně můžeme rostliny rozdělit podle stupně nebezpečí. Z některých vám bude jenom nevolno, jiné si mohou vzít i váš život! Poučili tě rodiče, učitelé atp. o nějaké rostlině, kterou nesmíš konzumovat? Nebo máš nějaké zkušenosti s jedovatými rostlinami?
Tis červený Jehličnatý keř, který je téměř celý jedovatý. Setkat se s ním můžeme v parcích, je uměle vysazován. Tis je ohrožený. Semena jsou obalena červeným oplodím. Jedovatou látkou jsou taxiny! [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Taxusvruchten.JPG>
Bledule Jarní Drobná, na jaře bíle kvetoucí rostlina, kterou najdeme v nejedné zahrádce. Tak jako u tisu je z velké části jedovatá. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Märzenbecher_2107.JPG>
Břečťan popínavý Jak název napovídá, jedná se o popínavou rostlinu. Břečťan se používá v medicíně či jako okrasná rostlina. Špatně snáší přímý sluneční svit, proto roste na stinných místech. Jedovaté jsou pouze plody (bobule). [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hedera_helix2.jpg>
Přehled dalších rostlin i s fotkami najdete na: http://www. skudci Pamatujte si, že vše co neznáte, může být jedovaté. Raději se zeptejte někoho zkušeného nebo vůbec neochutnávejte. Otravy, průjmy a další nepříjemné následky za to nestojí. Při jakémkoliv podezření otravy co nejrychleji kontaktujte zdravotní pomoc.