Přístavy světa Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MEZINÁRODNÍ OBCHOD Žádná země nevyrábí vše, zboží si země mezi sebou směňují, vzniká zahraniční (mezinárodní) obchod.
Advertisements

Belgie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Kolonizace v 19. a počátku 20. Století.
Švédsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Bulharsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
VODA & ENERGIE VODNÍ DOPRAVA.
Island Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Aleš Jůn.
Španělsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Řecko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
ZAHRANIČNÍ OBCHOD Lucka Vrzalová, OB.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Největší „těžaři“, rozmístění ropovodů a jiné….. Těžba ropy (v mil. tun) Svět 3150,4 SSSR (Rusko) 569,3 USA 409,6 Saudská Arábie 320,7 Írán 156,1.
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Letecké snímky.
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
Spolková republika Německo Vlastivěda – 5. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Doprava 25. listopadu 2005.
Světové trhy a mezinárodní obchod
 nejhustší v “ Modrém banánu“  silniční  ½ přepravy zboží a lidí  1924 – první dálnice mezi Milánem a Benátkami  letecká  Airbus - Francie  železniční.
Stupeň rozvoje států světa
Těžba nerostných surovin
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
Konkurence Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Účetní odpisy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Slovinsko.
Poptávka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výrobní faktory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Chorvatsko – 1000.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Formy podnikání Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Celkový a mezní produkt
John Irving Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Úspory z rozsahu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Žádná země nevyrábí vše,
VELKÁ BRITÁNIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
Druhy trhů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jihozápadní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
KANADA.
Druhy bankovních úvěrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Celkové opakování Amerika.
Jihoamerické státy Peru Chile Bolívie.
Zahrnuje: zemědělství průmysl doprava.  Chov ovcí a produkce vlny je zde největší na světě  Chov skotu – v savanách  Pěstování pšenice, brambory, cukrová.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
NĚMECKO
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
EVROPSKÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Zahraniční obchod výměna zboží a služeb mezi státy.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_Fi_I_10 Název Brazílie
SVĚTOVÁ NALEZIŠTĚ NEROSTNÝCH SUROVIN
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Zásahy do tržního mechanismu
Podmínky pro život na Zemi
MEZINÁRODNÍ OBCHOD Žádná země nevyrábí vše, zboží si země mezi sebou směňují, vzniká zahraniční (mezinárodní) obchod.
Sféry obyvatelstva – hospodářská činnost
Transkript prezentace:

Přístavy světa Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník

Přístavy Kontejnerové Říční Otevřené Doky Zbožové Zásobovací Dovozní Vývozní Osobní

Přístavy Hrají důležitou úlohu v celém světovém dopravním systému. Vznikaly převážně v zátokách nebo v ústích řek. Účelem je bezpečné kotvení, zajištění snadné nakládky a vykládky zboží a přepravování osob.

Dovozní přístavy Nejvíce se dováží: V jejich obratech nákladů převažuje vykládka nad nakládkou. Většinou u ekonomicky vyspělých států. Nejvíce se dováží: ROPA -> Saudská Arábie, Kuvajt, Írán, Mexiko, Indonésie, Aljaška ŽELEZNÁ RUDA -> Brazílie, Austrálie, Kanada, Norsko UHLÍ -> USA, Jihoafrická republika, Austrálie

Vývozní přístavy V jejich obratech nákladů převažuje nakládka nad vykládkou. Většinou u rozvojových zemích, ale i u některých vyspělých zemích specializovaných na vývoz určitého substrátu.

Největší přístavy světa Mezi největší přístavy světa patří: Šanghaj (Čína) Rotterdam (Holandsko) Singapur New York (USA) Antverpy (Belgie) Hongkong (Čína) Hamburg (Německo)

Šanghaj Rozkládá se v ústí řeky Jang-c'-ťiang do Východočínského moře. Od roku 2004 největší přístav světa. Roční obrat je více než 400 milionů tun nákladu. Jedno z hlavních středisek obchodu se Západem.

Rotterdam Největší přístav v Evropě, druhé největší město v Holandsku. Námořní komplex Europort. Do roku 2004 největší přístav na světě. Nachází se zde Námořní muzeum.

Singapur Křižovatka více než stovky námořních spojů. Roční obrat více než 50 milionů tun nákladu. Hlavním zdrojem je vývoz a dovoz. Nejvíce se vyváží kaučuk, exotické ovoce, cín a textil.

Antverpy Druhý největší přístav Evropy. Centrum diamantového obchodu a světové módy. Roční obrat více než 100 milionů tun nákladu. Přívoz ovoce, zeleniny, papíru a dřeva.

Hamburk Vstupní brána do Evropy, nejrozsáhlejší přístav Německa. Roční obrat je více než 36 milionů tun nákladu. Největší přijímací přístav kávy, kakaa a vesmírných projektů. Dále se dováží ropa, obiloviny, papír, auta a léky.

Antverpy Hamburg Šanghaj Rotterdam Singapur

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí