Nizozemské malířství 17. století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Velká výprava za krásami českého gotického středověku a nádherou českého baroka Mons Cuthna – Kuttenberg – Kutná Hora 9. června a 6. ročník ZŠ.
Advertisements

Kultura v 17. a 18. století, barokní výtvarné umění
Rozvoj klíčových kompetencí
BAROKNÍ MALÍŘSTVÍ 2.pol. 16.stol. - pol. 18. stol.
nizozemské malířství 17. století
E C C E H O M O ABRAHA M BLOEMAERT * Gorinchem Utrecht 1651.
Baroko.
Baroko Baroko je umělecko-kulturní směr, který vládl v Evropě mezi roky 1600 a Vznikl v Itálii a rozšířil se po celé Evropě a v jejích koloniích.
Gotické výtvarné umění
Nizozemští krajináři 17.století
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Barokní kultura 17. a 18. stol. sochařství hudba a divadlo
Doba Charakteristika Znaky
Itálie Francie Španělsko
DĚJINY VÝZNAMNÝCH EVROPSKÝCH STÁTŮ
Dějiny umění Charakteristika uměleckého stylu
BAROKO století protiklad renesance v latině „bradavice“
Kulturní dějiny, ročník Mgr. Ondřej Kunc.
Barokní umění.
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
Baroko v Čechách Malířství 2. část
Evropské barokní malířství Barokní radikalismus
Kulturní dějiny 29. dubna 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Kulturní dějiny 23. března 2011 Mgr. Ondřej Kunc.
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji PROJEKT CZ.1.07/1.1.08/
Kulturní dějiny 23. března 2011 Mgr. Ondřej Kunc.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Evropská renesance.
Španělsko v 16. století a vzestup Nizozemí
Test znalostí na neznámých reprodukcích.  Smyslem tohoto testu je nejenom prověřování doposud načerpaných vědomostí, ale zároveň zábavnou formou zkouška.
Opakování a prohlubování znalostí na nových reprodukcích 2. část.
Baroko Malířství Společnost.
Opakování a prohlubování znalostí na nových reprodukcích 1. část
Západní Evropa v 16. století
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Přehled nejvýznamnějších malířů
Romantické malířství ve Francii
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
ČESKÉ ZEMĚ.
Baroko ve Španělsku a Anglii
2013Petra Bartošová 2013Petra Bartošová Polička byla založena jako královské město českým králem Přemyslem Otakarem II. v roce Petra Bartošová.
Kulturní dějiny 23. března 2011 Mgr. Ondřej Kunc.
Pieter Brueghel starší
ITALSKÉ VÝTVARNÉ BAROKO
Kulturní dějiny 23. března 2011 Mgr. Ondřej Kunc.
Kulturní dějiny Mgr. Ondřej Kunc.  přesun centra do Prahy  Rudolf II. = sběratel umění  na dvoře umělci, filozofové, vědci, myslitelé 
PORTRÉT PRŮŘEZOVÉ TÉMA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_15_Boj Nizozemí za svobodu.
Barokní kultura Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3611_Barokní_kultura Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
VÝTVARNÉ UMĚNÍ Sochařství vnitřní výzdoba kostelů zámecké a palácové interiéry venkovní schodiště sochy v zahradách, na mostech atd. většinou byl ztvárněný.
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
Peter Paul Rubens ● Alexander Mansurov. Peter Paul Rubens ● Narozen ● otec zemřel, matka se vrací do Antverp, Petr Paul a jeho bratr posláni.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Baroko Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Průhonice
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
BAROKO sochařství, malířství, literatura
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
Kulturní dějiny, ročník Mgr. Ondřej Kunc
BAROKO významní představitelé
Anotace: Seznámení s některými malířskými díly baroka
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, České baroko Autor: Mgr. Olga Pasovská.
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Transkript prezentace:

Nizozemské malířství 17. století Kulturní dějiny, 2. + 3. ročník 21. 9. 2011 Mgr. Ondřej Kunc Nizozemské malířství 17. století

Situace v Nizozemí promítnutí společenských a politických proměn odpor šlechty proti španělské nadvládě 1579 – rozdělení na 2 části Jižní provincie katolické Vlámsko, dnešní Belgie Spojené nizozemské provincie protestantské, dnešní Holandsko

Vlámské malířství katolické, bohaté Vlámsko umění všechny rysy radikálního baroka řada umělců na studia do Itálie Peter Paulus Rubens Anthonis van Dyck Frans Snyders Jacob Jordaens

Peter Paulus Rubens dobré vzdělání + 8 let učení studia do Itálie dům podle vlastního návrhu, bohaté sbírky, intelektuální špička

Peter Paulus Rubens v dílně realizace jeho návrhů tvořena velkými individualitami Rubens hlavně portréty velká šíře námětů teplá barevnost jeho děl oslnivé působení na diváky

Peter Paulus Rubens Vztyčení kříže Snímání z kříže hlavní oltář kostela sv. Tomáše na Malé Straně Umučení sv. Tomáše sv. Augustin

Snímání z kříže

Klanění se Tří králů

Venuše před zrcadlem

Anthonis van Dyck malíř anglického královského dvora zakladatel aristokratického portrétu Karel I. na lovu trojportrét Karla I. pro Berniniho Pieter Brueghel mladší

Anthonis van Dyck

Karel I. na lovu

trojportrét Karla I. pro Berniniho

Pieter Brueghel mladší

Frans Snyders malíř zátiší a zvířat

Frans Snyders

Frans Snyders

Frans Snyders

Frans Snyders

Frans Snyders

Frans Snyders

Frans Snyders

Jacob Jordaens realista (vliv Caravaggia) Rubensův konkurent zakázky pro španělského i anglického krále Čtyři evangelisté Portrét dcery Elisabeth

Čtyři evangelisté

Portrét dcery Elisabeth