MĚKKÝŠI 2 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Živočichové v lesích Měkkýši.
Advertisements

MLŽI.
Měkkýši Plži Mlži Hlavonožci. Měkkýši Plži Mlži Hlavonožci.
MĚKKÝŠI – ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM
Soutěž RISK Poznávání měkkýšů Hrát. Soutěž RISK Poznávání měkkýšů Hrát.
Elektronická učebnice - II
Martina Zelenková III.B
Měkkýši - poznávačka Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Kmen: Měkkýši měkké tělo, kryté uhličitanovou schránkou.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MĚKKÝŠI VY_inovace_32_PR6_19
SCHRÁNKY MĚKKÝŠŮ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Třída: Mlži Škeble rybničná: rybníky dvoustranně souměrné tělo kryté
plži (Gastropoda) VY_32_INOVACE_3.1.Bi2.16/Li
Opakování a procvičení učiva
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Měkkýši Digitalizace výuky Příjemce
KROUŽKOVCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MĚKKÝŠI Základní škola a mateřská škola, Tupesy,
Plži – ulita Zdroj:cs.wikipedia.org/wiki/Plži
PLOŠTĚNCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Mlži Mgr. Helena Roubalová
Měkkýši.
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
KMEN Měkkýši Kmen měkkýši má 3 třídy Plži – hlemýžď zahradní
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NERVOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Zástupci měkkýšů Metodika:
ulita plicní vak řitní otvor pohlavní otvor srdce tykadla + oči
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_205_Mlži AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM: 7.,
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
H L Í S T I C E 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
RISK MĚKKÝŠI Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_318
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola Kladruby
Měkkyši Berenika Jurková 5.A.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši plži.
Mlži -2lastury Zdroj:cs.wikipedia.org/wiki/mlži.
Kmen: MĚKKÝŠI.
Taxonomie měkkýšů.
kmen: MĚKKÝŠI (Mollusca)
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši mlži.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 04 Měkkýši plži TEMA: Přírodopis.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
MĚKKÝŠI.
MĚKKÝŠI měkké tělo (někdy ukryté ve vápenaté schránce)
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál VY_52_INOVACE_29_ měkkýši
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
VY_32_INOVACE_35_Měkkýši - 1.část
Poznávačka - měkkýši ZŠ Holýšov.
PŘÍRODOPIS 6 MĚKKÝŠI.
MĚKKÝŠI - MLŽI PŘÍRODOPIS 6.
MĚKKÝŠI – ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM (po výkladu si zapiš do sešitu)
Transkript prezentace:

MĚKKÝŠI 2 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

MĚKKÝŠI měkké, nečlánkované tělo žijí ve vodě i na souši tělo se dělí na hlavu, svalnatou nohu a útrobní vak Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

MĚKKÝŠI trávicí soustava trávicí trubice, ústní a řitní otvor cévní soustava otevřená vylučovací soustava vývodní kanálky nervová soustava gangliová Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

MĚKKÝŠI dýchací soustava suchozemští plicní vaky vodní  žábry rozmnožování gonochoristé a hermafrodité smysly oči, hmatová tykadla Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Třída: PLŽI mořští, sladkovodní i suchozemští hlava s tykadly a očima svalnatá noha útrobní vak stočený do spirály a krytý ulitou gonochoristé i hermafrodité Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

HLEMÝŽĎ ZAHRADNÍ hlava 2 páry tykadel, 1 pár očí noha vylučuje sliz - pohyb útrobní vak vnitřní orgány plášť vylučuje uhličitan vápenatý – ulita 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

HLEMÝŽĎ ZAHRADNÍ v ústech drsný jazýček trávicí soustava trávicí enzymy – trávení dýchací soustava otvor vpravo pod ulitou – plicní vak hermafrodit 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

STAVBA TĚLA 5 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

hřbet nohy zašpičatělý dýchací otvor umístěný v zadní části štítu SLIMÁK NEJVĚTŠÍ hřbet nohy zašpičatělý dýchací otvor umístěný v zadní části štítu PLZÁK ŠPANĚLSKÝ hřbet nohy zakulacený dýchací otvor umístěný v přední části štítu 6 7 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SLADKOVODNÍ PLŽI BAHENKA PLOVATKA OKRUŽÁK ŽIVORODÁ BAHENNÍ PLOSKÝ 10 9 8 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

MOŘŠTÍ PLŽI HOMOLICE OSTRANKA STŘEDOMOŘSKÁ JADERSKÁ 11 12 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Třída: MLŽI mořští i sladkovodní nemají hlavu noha, útrobní vak plášť vylučuje uhličitan vápenatý – lastura gonochoristé Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SLADKOVODNÍ MLŽI PERLORODKA ŠKEBLE ŘÍČNÍ RYBNIČNÁ 14 13 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SLADKOVODNÍ MLŽI VELEVRUB MALÍŘSKÝ 15 16 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

MOŘŠTÍ MLŽI ÚSTŘICE JEDLÁ SLÁVKA JEDLÁ 17 18 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

MOŘŠTÍ MLŽI SRDCOVKA PERLOTVORKA JEDLÁ MOŘSKÁ 19 20 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Mořské perly do schrány mlže vnikne cizí tělísko – např. zrnko písku mlž začne vylučovat perleťovou hmotu usazující se na cizím tělese 22 21 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Třída: HLAVONOŽCI aktivní mořští dravci, od 1cm – 20 m dýchají žábrami hlava 1 pár dokonalých očí ústní otvor zobákovité čelisti 8 – 10 chapadel s přísavkami gonochoristé Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SÉPIE 23 24 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SÉPIOVÁ KOST 25 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

LODĚNKA HLUBINNÁ 26 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

CHOBOTNICE OBECNÁ 27 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KRAKATICE OBROVSKÁ 28 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: obr.č.1- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Helix_pomatia_002.JPG Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license obr.č.2- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anodonta_cygnea_2028.jpg Creative Commons Attribution 3.0 Unported license obr.č.3- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Snail-forest.JPG obr.č.4- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Radula_diagram3.png Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License obr.č.5- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Snail_diagram_cs.svg?uselang=cs Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported autor: Al2, Jeff Dahl, Michal Maňas obr.č.6- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tigerschnegel1.jpg obr.č.7- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arion-lusitanicus_Spanish-slug.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported autor: Mogens Engelund obr.č.8- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Viviparus_contectus_met_operculum1.jpg obr.č.9- obrázek z archivu autora Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: obr.č.10- obrázek z archivu autora Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license obr.č.14- obrázek z archivu autora obr.č.15- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Unio_pictorum.jpg obr.č.16- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Unio_pictorum_2.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license obr.č.17- obrázek z archivu autora obr.č.18- obrázek z archivu autora obr.č.19- obrázek z archivu autora obr.č.20- obrázek z archivu autora obr.č.21- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_black_pearl_and_a_shell.jpg obr.č.22- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:White_pearl_necklace.jpg Creative Commons Attribution 2.0 Generic license Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: obr.č.23- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sepia_officinalis_(aquarium).jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license obr.č.24- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sepia1.jpg obr.č.25- obrázek z archivu autora obr. č. 26- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nautilus_pompilius_3.jpg obr.č.27- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Octopus_vulgaris2.jpg obr.č.28- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Museum_of_Natural_History.jpg Creative Commons Attribution 2.0 Generic license Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použitá literatura: ČABRADOVÁ, VĚRA. HASCH, FRANTIŠEK. SEJPKA, JAROSLAV. VANĚČKOVÁ, IVANA. Přírodopis pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2003. ISBN 807238211X. str. 58 – 62. JURČÁK, JAROSLAV. FRONĚK, JIŘÍ. Přírodopis 6. 2. vyd. Olomouc: Nakladatelství PRODOS, 2004. ISBN 8072301365. str. 57 – 63. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.