Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Informační blok k předmětu Jazykový projev (2012/13)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Webové stránky pro knihovníky Podívejte se a vyzkoušejte.
Advertisements

Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Eva Filípková Co to vlastně JIB je portál umožňující vyhledávání v různých portál umožňující vyhledávání v různých českých i zahraničních.
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
KATALOGY Mgr. Radmila Pavlicová, Univerzitní knihovna OU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Městská knihovna Chrudim listopadu 2003.
Internet a elektronické zdroje
Seznamy digitálních knihoven
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Informační zdroje GEOLOGIE.
Jednotná informační brána (JIB) Umožňuje souběžné vyhledání v několika českých i zahraničních informačních zdrojích. Vyhledávací nástroje:
WWW – hypertextový informační systém
 Informační portál zaměřený na oblast výtvarného a užitého umění a architektury  Společný projekt 9 knihoven z celé ČR.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Elektronické informační zdroje Přírodovědecká fakulta.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
ProQuest Central Martin Krčál Školení pro studenty FSSBrno, a představení databáze.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
Jednotná informační brána (JIB) Umožňuje souběžné vyhledání v několika českých i zahraničních informačních zdrojích. Vyhledávací nástroje:
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
ÚVOD DO ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Dana Mazancová Přednáška pro studenty kombinovaného studia , a
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy: Lze zde hledat pouze časopisy jako celek, nikoliv.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Abychom neobjevovali znovu kolo!!! „Východiskem vědeckého studia musí být pečlivé prostudování existující literatury o dané otázce, abychom nezjišťovali.
Ústřední knihovna FSS MU Zprávám z médií a tisku na stopě!
Knihovny a jejich služby Souborné katalogy. Obsah přednášky výklad základních pojmů typologie služeb typologie katalogů souborné katalogy.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Scholar Google Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání. Vyhledávání v angličtině.
CITAČNÍ REJSTŘÍKY Web of Knowledge Scopus Journal Citation Reports.
Scholar Google Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání. Vyhledávání v angličtině.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Gale Virtual Reference Library PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Ingenta Connect Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů odborných článků, statí a zpráv. Vyhledávací možnosti: -Lze.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Dana Sigmundová Jak najít a získat dokumenty (nejen) v knihovnách MU ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty MU Bc. Radmila Kouřilová.
Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty. Základní informace Otevírací doba: »Po – Čt 9.00 – »Pá 9.00 – 15.00
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
Knihovny, katalogy, nástroje na správu zdrojů a citací. Přednáška k úvodu do metodiky studia naVOŠ Jabok, 24. Září 2010.
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Národní knihovna v Praze
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Oborová informační brána Musica
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ENS122
Pohled uživatele Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Národní knihovna v Praze
Národní knihovna v Praze
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy:
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Národní knihovna v Praze
Transkript prezentace:

Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Informační blok k předmětu Jazykový projev (2012/13)

Důležité odkazy Odkazy na stránkách Knihovny Jabok Internetové vyhledávače Katalogy knihoven Citační nástroje Informace k jednotlivým předmětům Informace ze státní správy … a mnoho dalšího Výukové materiály z přechozích let

Studijní zdroje Z čeho studovat Knihy Časopisy Filmy Zvukové dokumenty Internet Odborné databáze E-knihy... Kde studijní materiály získat Škola Nákup Internetové rozhrané Knihovny

Několik termínů z oblasti knihovnictví Veřejná knihovna Meziknihovní výpůjční služba Katalog / OPAC Souborný katalog Signatura Sigla Prezenční / absenční výpůjčka Rešerše Bibliografie

Katalog Knihovny Jabok CZ/skin/default/xml/index.xml (nebo odkaz Katalog ze stránek knihovny CZ/skin/default/xml/index.xmlhttp://knihovna.jabok.cz Vyhledávání dokumentů a práce s výsledky, běžné i pokročilé vyhledávání Virtuální „prohlížení regálů“ Správa čtenářského konta (prodlužování výpůjček, rezervace, správa ových a fyzických adres aj.) Tvorba vlastních seznamů knih Odkaz na Souborný katalog ČR

Souborný katalog ČR Vyhledávání v knihovnách, které se souborným katalogem spolupracují Hledání knih, časopisů a jiných dokumentů Zobrazení knihoven, které mají exemplář k dispozici Další katalogy a databáze Národní knihovny: Pokud něco nenajdeme v souborném katalogu, neznamená to, že to neexistuje!!!

Jednotná informační brána Prohledávání více katalogů, souborných katalogů a dalších zdrojů z jednoho místa. Možnost tvorby vlastních zdrojů Vytváření upozornění na vyhledávání Prohledává i část hloubkového webu

Nákup knih se slevou Neoluxor Portál Academia aj. Internetová knihkupectví e-knihy

Internet Hloubkový web versus povrchový web

Jak fungují webové vyhledávače Tzv. robot (krawler, spider) prochází weby prostřednictvím linků (odkazů) Informace o webech a jejich obsahu se uloží do databáze (indexu) Prostřednictvím webového rozhraní uživatelé zadávají dotaz a jsou ji zobrazeny výsledky

Stránky nezobrazené ve vyhledávačích Neindexovaný obsah webu („to, co nenašel / neprošel vyhledávací robot“) Dynamicky se generující stránky (jízdní řády apod.) Stránky, které jsou součástí nějaké databáze. Stránky, na které nevede žádný odkaz. Stránky, které obsahují hlavně soubory typu flash, komprimované soubory, obrázky apod. Stránky, které správce zakázal indexovat Stránky, na něž je přístup chráněn heslem aj.

Hodnocení obsahu webu Kdo je za stránkou (tvůrce, zřizující organizace)? Účel vytvoření stránky Účel, pro který danou informaci hledám Typ hledaných informací Datum vytvoření stránky (a zda je uvedeno) Poplašné zprávy (databáze takových zpráv + vyjádření odborníků viz Nejde o vtip nebo výukový web či testovací web pro nějaký výzkum? Záměrná dezinformace (ideologie, reklama apod.)

Odborné elektronické informační zdroje Databáze a elektronické zdroje přístupné na Jaboku Databáze a elektronické zdroje přístupné na Jaboku Portál elektronických informačních zdrojů UK Directory of open access journals Directory of Open access Books

Specializované vyhledávače Google Scholar Scirus Wolfram Alfa

Gale Virtual reference library Knihovna elektronických knih Plné texty Placený zdroj Encyklopedie a přehledy Lze najít v katalogu knihovny Přístup pouze z Jaboku (nebo vstupní stránka knihovny)

RSS / ATOM (krátká vsuvka) RSS umožňuje přijímat zprávy od zpravodajských serverů a dalších informačních zdrojů na internetu bez nutnosti navštívit zpravodajský server nebo blog Nemusíte chodit za zprávami - zprávy přijdou samy. Přijímání RSS/ATOM kanálů:  Webový prohlížeč  Webová stránka nebo služba  Poštovní klient  Speciální program

Kontakt: Eva Cerniňáková,