XHTML – formátování textu, vodorovná čára Mgr. Lenka Švancarová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Olomouc, únor 2012.
Tagy neboli příkazy Olga Kasafírková Základy HTML.
Tvorba webových stránek
MS WORD II. ZÁKLADNÍ FORMÁTOVÁNÍ TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
WWW stránky.
Referát č. 22 Tvorba webových stránek (Struktura webu, struktura HTML dokumentu, vytvoření webové stránky exportem z aplikačního programu, provázání.
Výpočetní technika 2008/09.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
HyperText Markup Language
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady29Číslo DUM14.
Programování HTML stránek
Základy html pro úplné začátečníky.
ÚVOD DO HTML Jak vytvořit stránky. Jak vytvořit www-stránky 1) Vytvořit soubor *.htm, nebo *.html 2) Nahrát soubor na server =>dát na internet.
Úvod do html kódu. Roman Hendrich
14SIAP – SÍTĚ A PROTOKOLY Hodina 2..
TAGY A STRUKTURA WEBOVÉ STRÁNKY. web – skupina webových stránek a dalších souborů (styly, obrázky, …), které na sebe navzájem odkazují jazyky pro psaní.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.04/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ Textové elementy.
Formátování textu. Odstavce  tvoříme párovou značkou  text bude od ostatního textu oddělen Konec řádky  nepárová značka způsobuje ukončení řádku a.
Jazyk HTML.
ZÁKLADY HTML – ODKAZY, SEZNAMY. - vodorovná čára atributy:  width – délka čáry – pixely nebo %  size - šířka ve smyslu tloušťky  align - zarovnání.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
CSS – rámečky Mgr. Lenka Švancarová.
XHTML – tabulky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Textový procesor (MS Word)
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
CSS – vlastnosti textu text-align (vodorovné zarovnání)
CSS – style Mgr. Lenka Švancarová. CSS – značka style (textstyle.html)
HTML Text, seznamy, tabulky. Formátování textu Tučné... Kurzíva … Velké … Malé … Dolní index … Horní index … Přeškrtnuté … Podtržené … MOŽNO KOMBINOVAT.
Formátováním textu se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného textu,
Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
CSS – selektory Mgr. Lenka Švancarová. CSS – selektory Hromadná deklarace slouží ke zkrácení zápisu.  Místo h1 { color: #996666; background-color: rgb(255,255,102);}
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
XHTML – odkazy Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
XHTML – obrázky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Textový procesor (MS Word)
Tvorba webu Jazyk HTML, úvod
Tvorba www stránek Seznam, tabulky, grafika a barvy (1.část) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
CSS – float a clear Mgr. Lenka Švancarová. CSS – float Vlastnost určuje obtékání prvku. Hodnoty:  right – prvek bude zarovnán vpravo, okolní obsah stránky.
Brána k poznání Dokončení první fáze – základní značky HTML.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.13/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
HTML – TABULKY. - uzavírá celou strukturu tabulky atributy tabulky:  align - obtékání tabulky ostatním textem – right, left, center  cellpadding – vnitřní.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
CSS – menu vlevo Mgr. Lenka Švancarová. CSS – menu vlevo.
Tvorba www stránek.
Programujeme v kódu HTML (Hyper Text Markup Language)
Kristýna Krejčí, Aneta Smyčková, Tereza Kryzanová, Zuzana Purová 9.B.
Školák.cz Piš a sdílej své sešity, jednoduše, rychle, v pohodě. Autoři: Jiří Hon a Lukáš Helebrandt.
HTML pokračování. Co obsahuje každý html dokument? stránka stránka ahoj světe HTML.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky II. Co se všechno.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
WORDPAD Textový dokument.
Tvorba WEBOVÝCH stránek – formátování textu, oddělovací čára
Co je to webová prezentace?
Formátování textu Logické členění textu
Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Transkript prezentace:

XHTML – formátování textu, vodorovná čára Mgr. Lenka Švancarová

Nadpisy Nadpis1 Nadpis2 Nadpis3 Nadpis4 Nadpis5 Nadpis6 Nadpis1 Nadpis2 Nadpis3 Nadpis4 Nadpis5 Nadpis6

Odstavec textu Můj pokusný odstavec textu s tučným, podtrženým textem a kurzívou. Můj pokusný odstavec textu s tučným, podtrženým textem a kurzívou. U nadpisů a odstavců můžeme použít atribut align (zarovnání). Hodnoty atributu align: left, right, center a justify.

XHTML – formátování textu Můj pokusný odstavec textu s tučným, podtrženým textem a kurzívou. A zde je tučná kurzíva. Můj pokusný odstavec textu s tučným, podtrženým textem a kurzívou. A zde je tučná kurzíva.

Vnořování párových značek Ukončovací značky umísťujeme v opačném pořadí než značky počáteční – značky se nesmí navzájem křížit. Text (někde v odstavci) podtrženou kurzívou  Správně je: text text  Špatně je: text text

XHTML – formátování textu V PSPadu si otevři soubor komponenta.html.  Podtrhni název komponenty.  V textu vyznač tučnou kurzívou důležité pojmy a kurzívou jejich význam, je-li v textu uveden.  Název komponenty umísti vpravo. Do sešitu uveď všechny možnosti, jak lze správně a špatně zapsat do odstavce slovo text podtrženou tučnou kurzívou.

XHTML – formátování textu Vytvoř soubor matematickytest.html. XHTML značky pro horní a dolní index si dohledej na Internetu a zapiš do sešitu. Skupina A (nadpis1 vpravo) Řeš rovnici: (nadpis2 vlevo) x 2 -7x+12=0, x 1 =?, x 2 =? x 2 -6x+9=0, x 1 =? (jeden odstavec textu) Dokaž, že rovnice nemá v R řešení: (nadpis2 vlevo) x 2 +16=0 (jeden odstavec textu)

Vodorovná čára Nepárová značka hr. Značka má pouze nepovinné atributy, které ovlivňují vzhled čáry.  width – určuje délku čáry.  size – určuje výšku čáry. Lze zadat pouze v pixelech.

Vodorovná čára  align  color – určuje barvu čáry. Barvu lze zadat jedním z následujících způsobů. Jméno barvy (magenta) Kód barvy (#FF00FF) Procentuální vyjádření (100%,0%,100%) Složkové vyjádření (255,0,255) Upřednostňujte zadávání kódem barvy. V PSPadu lze využít volby Nástroje-Výběr barvy nebo Nástroje-Zobrazit barvu.