MIKROBIOLOGIE KRMIV   Úvod Mikroflora objemných krmiv Mikroflora sena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekologické indikátory
Advertisements

VLIV VNĚJŠÍCH FAKTORŮ   ÚVOD FYZIKÁLNÍ FAKTORY CHEMICKÉ FAKTORY.
Katabolický = energetický metabolismus 3.1. Fermentace 3.2. Respirace
Konzervace pícnin Konzervace sušením Konzervace silážováním.
Půdy:.
Fyziologie mikroorganismů
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Nové metody zkoušení a zátěžové testy kosmetických prostředků
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Úpravy krmiv.
MIKROBIOLOGIE MLÉKA Fáze rozvoje mikroorganismů
Staphylococcus aureus
Humus Odumřelé org.l. v různém stupni rozkladu a resyntézy, jejichž část je vázána na minerální podíl.
PŘEMĚNY C-LÁTEK Úvod Fermentace Respirace Přeměny složitých C-látek
M1: LESNICKÁ BOTANIKA BAKTERIE
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
3.2. Kontinuální kultivace 3.3. Další varianty
Jednobuněčné prokaryotní organismy
Charakteristika ekosystému
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Rostlinná produkce a prostředí
Ostatní mikroorganismy
Biologie 1.E
Pícniny - rozdělení a využití
KUKUŘICE, SILÁŽ Ing. Petra Náměstková.
Vzdělávací příručka pro výuku odborných předmětů Střední odborná škola ekologická a potravinářská, Veselí nad Lužnicí 2011.
MIKROBIOLOGIE PŮDY   Úvod Hlavní skupiny mikroorganismů
„EU peníze středním školám“
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Sacharidy ve výživě ryb
KUKUŘICE VE VÝŽIVĚ SKOTU
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
SAPROFYTICKÁ MIKROFLÓRA
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
Metabolismus bakterií
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Hodnocení vlivu minerálního hnojení na mikrobiální společenstva v dlouhodobém polním pokusu na trvalém travním porostu Stanislav Malý Národní referenční.
Saprofytická mikroflóra
Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková
Jakost potravin.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Gramnegativní bakterie
Mikroorganismy v životním prostředí
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Látkový metabolismus.
Izolace a identifikace půdních mikroorganismů Mgr. Petra Straková Podzim 2014.
Organická hmota v půdě Rozdělení půdní organické hmoty (podle stupně přeměny) Humusotvorný materiál Meziprodukty rozkladu a syntézy (nespecifické látky)
a) MONOCHROMATICKÉ A b) GRAMOVO BARVENÍ elektronová mikroskopie světelná mikroskopie procházející zástin fázový fluorescence světlo kontrast imunofluorescence.
Organická hmota v půdě Soubor všech odumřelých organických látek rostlinného i živočišného původu Odumřelá organická hmota v různém stupni rozkladu a resyntézy,
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Role mykorhizních symbióz v minerální výživě rostlin
Služby, servis a podpora
Zelenina, … Dodatky, ….
Lékařská mikrobiologie I Růst bakterií, růstová křivka
(podle stupně přeměny)
Kvalita humusu Rozdělení půdní organické hmoty Humusotvorný materiál
C7900 Lehká biotechnologie
FERMENTACE (KVAŠENÍ) Petra Hiklová.
Gabriela Černohorská 3.A
Siláže v praxi, Sil-All Maize+FVA
Půdy.
Transkript prezentace:

MIKROBIOLOGIE KRMIV   Úvod Mikroflora objemných krmiv Mikroflora sena Mikroflora jadrných krmiv, krmných směsí Mikrobiologie siláže

Mikroorganismy vesměs nežádoucí Úvod   Mikroorganismy vesměs nežádoucí podíl na destrukci živin produkce nežádoucích metabolitů Výjimky: mléčné bakterie v siláži a senáži mikroorganismy (zvláště kvasinky) jako zdroj vitamínů a bílkovin probiotika – živý krmný mikrobní doplněk k optimalizaci mikroflóry trávicího traktu

Mikroflora objemných krmiv = mikroflora zelených částí rostlin = epifytní mikroflora V průměru nepříznivé složení Obvyklý počet 105 – 108/g (podrobnosti viz půdní mikrobiologie)

Přísun vody vede ke stimulaci mikrobních procesů Mikroflora sena Snížení obsahu vody (na 12-16%) vede k omezení mikrobiálních aktivit a změně složení mikroflory – vychází z epifytní snížení počtu (při optimálním sušení) přechod bakterií v anabiosu preference klidových stádií (spóry, konidie) typičtí představitelé – mikromycety, Bacillus Přísun vody vede ke stimulaci mikrobních procesů Samozahřívání - Termogenese = výsledek fyziologických a mikrobiálních procesů při nepřiměřeném obsahu vody (i lokálně) Hlavním zdrojem tepla mikroorganismy 5-10 % substrátu = zdroj živin 95-90 % pro produkci tepla (v půdě 20-40% živiny, 80-60% mineralizace – energie) Fáze: fyziologická mikrobiologická (mesofilové, termofilové) chemická, suchá destilace samovznícení

Mikroflora jadrných krmiv Základ - epifytní mikroflora Zvýšený výskyt vždy negativní ČSN 46 70 11 „Metody zkoušení nezávadnosti krmiv“ ČSN 46 70 06 „Mikrobiologické zkoušení krmiv Není norma stanovující konkrétní parametry Hlavní kriteria kvality: - bez patogenních mikroorganismů (Salmonella) - bez mikromycet – producentů toxinů Naše výsledky: - celkový počet bakterií do 103/g výborné do 105/g vyhovující - počet mikromycet do 103/g dobré do 104/g průměrné nad 105/g plesnivějící (plesnivé) Hlavní skupiny mikroorganismů: - bakterie: Bacillus , Pseudomonas, Escherichia! Salmonella ! - mikromycety: Aspergillus! Penicillium, Mucor, Alternaria Fusarium!   Polská norma vymezuje počty: Proteolytické b. Amonifikační b. Saprofytické houby Toxiny produkující mikromycety

= konzervovaná objemná (zelená) píce činností mléčných bakterií Mikrobiologie siláže = konzervovaná objemná (zelená) píce činností mléčných bakterií 3 základní podmínky: anaerobní uložení silážované hmoty (velikost řezanky, rychlost naskladnění, vytěsnění vzduchu, uzavření….) 2. cukerné minimum (Zubrilin) = dostatek zkvasitelných cukrů, aby pH pokleslo na cca 4,2 (odvislé od pH) 3. přítomnost bakterií mléčného kvašení Fáze silážování: fáze smíšené mikroflory (do 7 dnů) – rozvoj všech epifytních bakterií, spotřebován O2, rozvoj anaerobů, počátek produkce org.kyselin fáze bakterií mléčného kvašení – anaerobiosa umožňuje rozvoj BMK; zpočátku hlavně kokovité (podfáze mléčných koků - Lactococcus) – rychle se množí ale méně odolné vůči pH; nahrazeny tyčinkami (podfáze ml.tyčinek – Lactobacillus); při nízkém pH odumírání i tyčinek technologická zralost (cca po 8 týdnech) – mikrobní procesy ustávají, píce je konzervována a získává dlouhodobou skladovatelnost

Hlavní mikroorganismy siláže Bakterie mléčného kvašení jediná pozitivní skupina v siláži; fermentuje glycidy na kyselinu mléčnou; homormentativní (preferovány) i heterof.; Lactococcus (lactis), Lactobacillus (plantarum) Mikromycety (plísně) Negativní – konkurenti BMK, rozklad živin, produkce toxinů; Acidorezistentní, regulace anaerobiosou; Aspergillus, Penicillium…. Bakterie máselného kvašení Konkurenti BMK, produkce kys.máselné, tím zhoršení organoleptických vlastností; Anaerobní, regulace – pH: < 4,9 (4,5); Clostridium Hnilobné bakterie Dominantní v efifytní m., rozklad proteinů, vznik nežádoucích metabolitů (NH4+); Aerobní až anaerobní, regulace: nízké pH Pseudomonas, Escherichia… Kvasinky Konkurenti BMK (etanol + CO2); V malém množství nevadí; Fakultativní anaerobové; Regulace – dlouhá generační doba; Saccharomyces

Regulace procesů v siláži Anaerobiosa = nezastupitelná podmínka Očkování BMK – nutný ale dostatek glycidů Polyvalentní x monovalentní; Enterococcus faecium (Lactisil) Lactobacillus Doplnění dalších mikroorganismů Především jako zdroj hydrolas Bacillus, Aspergillus… Kombinované přípravky Obsahují enzymovou složku (hydrolýza polysacharidů – např. amylasy) + BMK Doplnění glycidů Melasa - dříve nejpoužívanější přísada Kombinace snadno a obtížně silážovatelných rostlin Snížení pH (nyní výjimečně) Přídavek organických či anorganických kyselin nahradí určitý nedostatek glycidů; (kys.mravenčí, H2SO4….) Regulace nežádoucích mikrobů (nyní výjimečně) Soli organických kyselin, formaldehyd Antibiotika (již zakázána) – ČR dříve pouze 2: bacitracin, chlortetracyklin