Mechanismus přenosu signálu do buňky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOCHEMIE.
Advertisements

MEZIBUNĚČNÁ KOMUNIKACE
Acetylcholin a noradrenalin v periferní nervové soustavě
Monomerní G proteiny Alice Skoumalová.
John R. Helper & Alfred G. Gilman Zuzana Kauerová 2005/2006
Mechanismus přenosu signálu do buňky
Sekrece a účinky NO Eliška Létalová 2.LF UK 2.ročník - 9.kruh Logo vaší společnosti vložíte na snímek tak, že V nabídce Vložit Vyberte příkaz Obrázek Najděte.
ENZYMY = biokatalyzátory.
ENZYMY – enzymová katalýza PaedDr. Vladimír Šmahaj
Základní imunitní mechanismy
PLAZMATICKÉ LIPIDY A TRANSPORT LIPIDŮ
BUNĚČNÁ SIGNALIZACE - reakce na podněty z okolí
Chemická stavba buněk Září 2009.
Peptidy.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Mechanismy specifické imunity
Obecná endokrinologie
Základy přírodních věd
Energie Informace Energie Látky Informace Látky ROVNOVÁŽNÝ STAV.
Eukaryota – buněčná stavba
Nutný úvod do histologie
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Inzulínový receptor IGF-1
AV ČR, Mendelovo muzeum a Vereinigung zur Förderung der Genomforschung pořádají další ročník Mendel Lectures které se konají v Agustiniánském.
FUNKCE PROTEINŮ.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_536.
Obecná patofyziologie endokrinního systému
Obecná endokrinologie
RECEPTORY CYTOKINŮ A PŘENOS SIGNÁLU
BUNĚČNÁ SIGNALIZACE.
Obecná endokrinologie
Membrány a membránový transport
CYCLIN DEPENDENT KINASES AND CELL CYCLE CONTROL Nobel Lecture, December 9, 2001 Paul M. Nurse.
Způsoby mezibuněčné komunikace
Řízení imunitního systému Kurs Imunologie. Hlavní histokompatibilní systém (MHC) objeven v souvislosti s transplantacemi starší termín: HLA dvě hlavní.
JEDEN HORMON JEDNA CÍLOVÁ TKÁŇ JEDEN EFEKT (ÚČINEK) Toto je ideální situace, která ve skutečnosti existuje jenom zřídka (hypofyzární tropní hormony).
Molekulární mechanismy účinku léčiv
Hormonální akcí rozumíme procesy, ke kterým dochází v cílové buňce poté, co buňka přijme určitý hormon prostřednictvím svých receptorů a zareaguje na.
Non-cell-autonomous action of STAT3 in maintenance of neural precursor cells in the mouse neocortex Takeshi Yoshimatsu, Daichi Kawaguchi, Koji Oishi, Kiyoshi.
Komplementový systém a nespecifická imunita
1. RECEPTORY 2. IONTOVÉ KANÁLY 3. TRANSPORTNÍ MOLEKULY 4. ENZYMY
Obecná endokrinologie
T lymfocyty Jan Novák.
1. RECEPTORY 2. IONTOVÉ KANÁLY 3. TRANSPORTNÍ MOLEKULY 4. ENZYMY
Detoxifikace Bruno Sopko.
Molekulární mechanismy účinku léčiv
Biosyntéza a degradace proteinů
Buněčná signalizace Úvod Základní typy signálních drah Imunologie.
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Biosyntéza a degradace proteinů Bruno Sopko. Obsah Proteosyntéza Post-translační modifikace Degradace proteinů.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Investice do rozvoje vzdělávání Inovace studia molekulární.
Intracelulární signalizace František Duška. Komunikace mezi buňkami Kontaktní –ontogeneze (ephriny, Eph-rec.) –imunitní systém –gap junctions: myokard.
Chemické složení živých organismů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Monomerní G-proteiny
Mechanismus přenosu signálu do buňky
FYZIOLOGIE ČLOVĚKA Tělesná výchova a sport - kombinované studium -
Koagulace Bruno Sopko.
Biosyntéza a degradace proteinů
Detoxifikace Bruno Sopko.
Přenos signálu na synapsích
Inzulín - Inzulín, mechanismus a regulace sekrece, receptory. Metabolické účinky inzulínu a jejich mechanismy. Trejbal Tomáš 2.LF 2010.
Metabolismus acylglycerolů a sfingolipidů
Úvod do fysiologie žláz s vnitřní sekrecí
Od DNA k proteinu - v DNA informace – geny – zápis ve formě 4 písmen = nukleotidů = deoxyribóza, fosfátový zbytek, báze (A, T, C, G) - DNA = dvoušroubovice,
FUNKCE FOSFOLIPIDOVÉHO
Nové trendy v patologické fyziologii
 Biochemický ústav LF MU 2016 (E.T.)
Transkript prezentace:

Mechanismus přenosu signálu do buňky Bruno Sopko

Obsah Změny v odpovědi na chemické signály Dráhy přenosu signálu Organizace Signály Receptory Rozpustné receptory Transmembránové receptory Receptory spřažené s enzymovou aktivitou Receptory spřažené s G-proteinem Receptory spřažené s iontovým kanálem Sekundární messengery, Amplifikátory, Integrátory Změny v odpovědi na chemické signály Inhibitory

Umožňují buňce detekovat a odpovídat na signály prostředí Dráhy přenosu signálu Umožňují buňce detekovat a odpovídat na signály prostředí Signál  Receptor  Transduktor  Efektor  Odpověď  Aktivace  Deaktivace

Dráhy přenosu signálu Signály: Počátek celé akce. Jedná se o látky, které buňka detekuje. Receptory: Reakce na signální látky způsobí změnu struktury receptoru, a tím celou dráhu. Transduktory: Přijmou signál a předají jej v jiné formě. Signál mohou i zesílit (amplifikovat) nebo integrovat signály z různých zdrojů. Většina komponent signálních drah může být považována za transduktory. Sekundární messengeři: Malé molekuly, které jsou produkovány buňkou v odpovědi na signál. Mohou aktivovat další komponenty odpovědi. Zesilovače (Amplifikátory): Zesilují signál. Mění jednomolekulový signál ve velké množství molekul sekundárního messengeru nebo dalšího signálu. Integrátory: Umožňují složení několika signálů do jedné odpovědi. Efektory: Konečný produkt signální dráhy. Jejich aktivací nastává požadovaný efekt/reakce. Někdy signály mohou aktivovat více drah a tím mít různé efekty. Inhibitory: Vypínače signálních drah. Lieberman, M., Marks, A.D. MARKS’ Basic medical biochemistry; A clinical approach, 3rd edition, Wolters Kluwer, 2009

Signály Endokrinní signalizace Přímá mezibuběčná signalizace Parakrinní signalizace Autokrinní signalizace

Receptory Rozpustné receptory Transmembránové receptory Receptory spřažené s enzymovou aktivitou Receptory spřažené s G-proteinem Receptory spřažené s iontovým kanálem

Rozpustné receptory - Nadrodina receptorů Steroidních/Thyroidních hormonů Kortisol (glukokortikoid) Androsteron (steroid) 3,3',5-trijodo-L-thyronine (thyroid) All-trans retinolová kyselina (retinoid) Vitamin D2

Rozpustné receptory - Nadrodina receptorů Steroidních/Thyroidních hormonů

Transmembránové receptory - Receptory spřažené s enzymovou aktivitou Tyrosin kinázy – fosforylují proteiny za spotřeby ATP Fosfolipáza C – štěpí PIP2 na PIP3 a DAG

Tyrosin kinázy / RAS MAP kinázy

Tyrosin kinázy / Inzulinový receptor

Tyrosin kinázy / JAK-STAT receptory JAK – Janus Kinase STAT – Signal Transducer and Activator of Transcription

Tyrosin kinázy / Receptory Serino-Threoninových Kináz Převážně cytokiny

Fofolipáza C

Transmembránové receptory / Receptory spřažené s G-proteinem Charakteristická struktura receptorů Heptahelikální receptory (7 transmembránových α-helixů)

Transmembránové receptory / Receptory spřažené s G-proteinem

Transmembránové receptory / Receptory spřažené s iontovým kanálem

Sekundární messengery cAMP cGMP Fosfolipidy a Ca2+ PI3 kináza/AKT a mTOR MAP kinázová dráha

cAMP

cAMP

cAMP

cGMP

Fosfolipidy a Ca2+

Fosfolipidy a Ca2+

Fosfolipidy a Ca2+

PI3 kináza/AKT a mTOR

MAP kinázová dráha Každá MAP kinázová cesta začíná aktivací GEF proteinu (Guanine Nucleotide Exchange Factor). V tomto příkladu vidíme aktivaci GEF T-buněčného adaptorového proteinu LAT, který spojuje ligand vázaný na T-buněčný receptor s MAP kinázovou cestou. GEF proteiny aktivují malé G proteiny výměnou GDP vázaného na G protein za GTP. S navázaným GTP je tento G protein aktivní a může aktivovat další proteiny. V MAP kinázové cestě protein aktivovaný malým G proteinem je MAP kináza kináza kináza (MAPKKK). Aktivovaná MAPKKK dále fosforyluje druhou kinázu - MAP kinázu kinázu (MAPKK). MAPKK je kináza s dvojí funkcí – je schopna fosforylovat jak tyrosin tak serin cílového proteinu MAPKK fosfhoryluje a aktivuje třetí kinázu nazývanou MAP kináza (MAPK). Aktivovaná MAP kináza poté migruje do jádra kde aktivuje transkripční faktory.

Změny v odpovědi na chemické signály Intracelulární fosforylační místa Počet receptorů – regulované snížení Komplex hormonu s receptorem zpracován endocytózou Degradace a recyklace receptorů Počet dostupných receptorů může být modifikován dalšími hormony

Terminace signálu Signální faktor (acetylcholin-esteráza, štěpení inzulinu v játrech) Vlastní reakcí (GTP v G-proteinu je použit, G- protein GDP komplex tvoří následně originální komplex) Degradace sekundárního messengeru (fosfodiesterázové štěpení cAMP) Fosfatázy

Literatura R.K. Murray a spol.: Harperova biochemie;český překlad 23. vydání, H8H, 1998 Bohuslav Matouš et al.: Základy lékařské chemie a biochemie, 2010 Allan D. Marks, MD: Basic Medical Biochemistry a Clinical Approach, Lippincott Williams & Wilkins, 2009 Ernst J. M. Helmreich, The Biochemistry of Cell Signalling, Oxford University Press, USA, 2001 Geoffrey M. Cooper, Robert E. Hausman, The Cell: A Molecular Approach, Fourth Edition, Sinauer Associates, Inc., 2006 Michael J. Berridge, Peter Lipp and Martin D. Bootman, The versatility and universality of calcium signalling, Nature Reviews | Molecular Cell Biology (1), 2000