LÉKY POUŽÍVANÉ PŘI PORUCHÁCH KREVNÍ SRÁŽLIVOSTI A ONEMOCNĚNÍ KRVE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trávicí žlázy játra slinivka.
Advertisements

Obranné vlastnosti krve
Laboratorní kontrola antikoagulační léčby
Tělní tekutiny.
MEZIBUNĚČNÁ KOMUNIKACE
JÁTRA.
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
Digitální učební materiál
Trombofilní stavy Úvod do problematiky Patrick Janicadis.
Regulace tvorby erytrocytů
International Congress of Medicine for Everyday Practice
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
F e r r i t i n. Každý, ať už vrcholový či výkonnostní sportovec, by si měl nechat pravidelně ročně (u vrcholového sportovce samozřejmě častěji) nechat.
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
DISEMINOVANÁ INTRAVASKULÁRNÍ KOAGULACE
ANÉMIE II., HEMOCHROMATÓZA
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
?.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vylučovací soustava Je tvořena ledvinami a močovými cestami.
JÁTRA Trávicí soustava.
Hormonální řízení.
Ošetřování nemocného s onemocněním cév
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
IMMUBLEND.
- význam nádorových onemocnění
Trombocyty O. Bürgerová. Cíle: Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Pochopit funkci Pochopit funkci.
Farmakologická léčba závažného periporodního krvácení Daniel Nalos OIM Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem.
2. část. TROMBOGENICITA Tendence ke zvýšené trombogenicitě hyperkoagulaci Hypercholesterolémie doprovázená hypertriglyceridémií zvyšuje riziko. ??? S.
Trombocyty O. Bürgerová. Cíle: Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Pochopit funkci Pochopit funkci.
Laboratorní vyšetření v hematologii
OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O NEMOCNÉHO S HLUBOKOU ŽILNÍ TROMBÓZOU
Anémie Hejmalová Michaela.
Ústav normální, patologické a klinické fyziologie
Ústav normální, patologické a klinické fyziologie
Nespecifické složky M. Průcha
Krev 1. Krevní elementy 2. Hematokrit, Sedimentace 3. Hemoglobin
Cirkulační problémy spojené se změnou počtu či funkce erytrocytů
Látky ovlivňující proces srážení krve. MUDr. Vladimír Moravec
Choroby jater a žlučových cest
I. Glykémie II. Stresový hormon kortizol III. Srážení krve
Ivana Hadačová OKH FN Motol
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Dorzolamid - Timolol MUDr. Martin Votava Ústav farmakologie 3. LF UK.
HEMOSTATIKA látky používané při zvýšeném krvácení
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ.
Stav, kdy dochází ke srážení krve uvnitř cév Trombóza v tepně způsobuje přerušení zásobování některého důležitého orgánu. Důsledky mohou být infarkt,
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Co to je anémie? anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu krev je tak schopna.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Tělní tekutiny.
Přírodopis – 8. ročník, Krev
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Oběhová soustava - krev
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
Koagulace Bruno Sopko.
Léčiva ovlivňující hemostázu
Zjišťování výživových zvy 2.10.
zpracovaný v rámci projektu
Vitamín B12 (kobalamin).
Krev 1. Krevní elementy 2. Hematokrit, Sedimentace 3. Hemoglobin
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

LÉKY POUŽÍVANÉ PŘI PORUCHÁCH KREVNÍ SRÁŽLIVOSTI A ONEMOCNĚNÍ KRVE

ROZDĚLENÍ Látky používané při poruchách krevní srážlivosti Antikoagulancia Fibrinolytika Antitrombotika Hemostatika Látky k léčbě anémií a hemopoetické růstové faktory Antianemika

ANTIKOAGULANCIA Jsou látky, které zabraňují srážení krve účinkem na jednotlivé koagulační fáze: vnitřní (intrinsic) : aktivace faktoru IX vitaminem K, vnější (extrinsic) : aktivace faktoru VII vitaminem K, společná cesta : aktivace faktoru X a konverze fibrinogenu na fibrin dělí se dle způsobu podání a dle působení (in vivo, in vitro), HEPARIN směs vysoce elektronegativních kyselých mukopolysacharidů, který je produkován žírnými buňkami, v normálně cirkulující krvi je přítomen pouze stopově,

farmakologický účinek: snižuje adhezivitu destiček k endoteliálním buňkám a snižuje vyplavování destičkového růstového faktoru, aktivuje tělu vlastní glykoprotein antitrombin III (jeho antikoagulační účinek působí in vivo i in vitro), není absorbován po p.o. aplikaci, podává se parenterálně; je indikován k rychlému navození antikoagulačního účinku, při profylaxi a terapiích trombóz a embólie nežádoucí účinky: krvácení do močového a trávícího ústrojí; látky inhibující funkci trombocytů (kyselina acetylsalicylová) zvyšují nebezpečí krvácení, specifický antagonista je protamin (protaminsulfát), který je podáván při předávkování heparinem.

KUMARINY a HYDROXYKUMARINY Pro syntézu koagulačních faktorů je významný vitamín K, který katalyzuje konverze některých prekurzorů koagulačních faktorů (protrombin, faktor VII, IX, X), působení kumarinových derivátů spočívá v inhibici účinku vit.K na systém koagulačních faktorů Vitamin K je antidotum působení těchto látek. (přirozeně se vyskytující K1 (fytomenadion) a K2, K3 (menadion) je účinnou látkou mnoha registrovaných přípravků s indikací léčby onemocnění provázených zvýšenou krvácivostí: alimentární intoxikace provázené vnitřním krvácením, krevní sraženiny ve vejcích,k odstranění nežádoucích účinků farmak při terapii salicyláty).

WARFARIN Je kumarinové antikoagulancium, po p.o. podání se dobře resorbuje (perorální antikoagulancia), působí pouze in vivo, nástup koagulačního účinku je pomalý; nejdříve musí dojít ke katabolismu koagulačních faktorů; vrchol účinku asi za 3 dny po podání, použití: podobné jako u heparinu – profylaxe trombóz a embólií po operaci, terapie trombóz, nežádoucí účinky: krvácení do dutých orgánů (žaludek, střevo, močové cesty), podkožní krvácení apod.; z těchto důvodů jsou kontraindikovány p.o. antikoagulancia při závažných onemocněních jater, ledvin, gastrointestinálních ulcerací, je znám hlavně jako deratizační prostředek.

FIBRINOLYTIKA (TROMBOLYTIKA) Látky rozpouštějící krevní sraženiny. Fibrinolytický systém je funkčním protipólem koagulačních systémů. Fibrinolýza je iniciována aktivací proenzymu plasminogenu na plasmin, který katalyzuje degradaci fibrinu. Látky, které plasminogen aktivují :

Trombolytika I. Generace -neselektivní STREPTOKINÁZA neenzymatický protein z -hemolytických streptokoků, je to nepřímo působící aktivátor plasminogenu, lýza sraženiny je doprovázena systémovou fibrinolýzou – vedlejší účinky: krvácení. UROKINÁZA polypeptidický proteázový enzym, akltivuje plasminogen přímo, různé orgány (např. uterus, prostata i další) obsahují urokinázy, které podporují rozpouštění fibrinových sraženin vzniklých po krvácení ve vývodných cestách (např. význam pro setrvání menstruační krve v tekutém stavu).

Trombolytika II. generace Jsou aktivátory plasminogenu, vážou se na fibrin na povrchu krevní sraženiny – jejich aktivita je omezena na trombus. t-PA - tkáňový aktivátor plasminogenu Vazbou na fibrin působí selektivní fibrinolýzu sraženiny bez systémového ovlivnění, indikace: plicní embólie, trombóza hlubokých žil.

ANTIAGREGAČNÍ LÁTKY Látky podávané pro specifickou profylaxi arteriální trombózy (antiagregační terapie po infarktu do 2 hod.); obvykle se používají současně s heparinem KYSELINA ACETYLSALICYLOVÁ její antikoagulační účinek spočívá v inhibici agregace destiček Podobně i další nesteroidní protizánětlivé látky: IBUPROFEN Důležitá pro snížení trombotizace arterií je dávka – nízká a kontinuální.

HEMOSTATIKA Léčiva pro zmírnění nebo zastavení krvácení při poranění nebo chirurgickém zákroku, rovněž při onemocnění s projevy nadměrného krvácení. adstringencia – působení lokálně vysrážených bílkovin pouze pro povrchové použití (chlorid železnatý, kyselina taninová), epinefrin a norepinefrin – vasokonstrikční účinek ve formě tampónu intranasálně, systémová hemostatika – krevní produkty z čerstvé krve, zmrazená plazma, plazma obohacená o krevní destičky, humánní fibrinogen.

ANTIANEMIKA Dělení se dle deficience, na základě které anémie vznikla: anémie z nedostatku železa, anemie z nedostatku vitamínu B12, anémie z nedostatku kyseliny listové.

ŽELEZO Železo je potřebné pro tvorbu Hb. Je absorbováno převážně jako Fe2+, trojmocné je redukováno na dvojmocné v kyselém prostředí žaludku. Hlavním místem absorbce je proximální část duodena, kde je v enterocytech Fe2+ oxidováno zpět na Fe3+, které se váže na protein apoferitin za vzniku feritinu, z mukozních buněk je vyplavován do krve, kde se váže na transferin – transportní protein a ukládá se do jater, sleziny a kostní dřeně opět ve formě feritinu. Symptomy nedostatku železa tvoří tzv. anemický syndrom: slabost, únava, dušnost. Léčba je suplementace železa ve formě solí. Pro parenterální aplikaci jsou vhodné soli jako dextran, sacharát, pro p.o. aplikaci např. fumarát

VITAMÍN B12 Vitamín B12 a kyselina listová jsou důležité pro syntézu purinových a pyrimidinových bází a jejich inkorporace do DNA. Nedostatek má za následek poruchy dělení buněk a poruchy jejich vývoje – kostní dřeň pak obsahuje abnormální buňky –megaloblasty, které se vyvíjí dále v makrocyty, tzv. megalobastová makrocytární anémie: snížené celkové množství Hb. Léčba nedostatku vitamínu B12 : injekcemi kyankobalaminu ve vysokých dávkách, dokud se krevní obraz nevrátí k normě.

KYSELINA LISTOVÁ PYRIDOXIN Je syntetizována mikroorganismy střevní mikroflóry, u megaloblastové makrocytární anémie, která je způsobena nedostatkem kyseliny listové a vit. B12 je nutno aplikovat oba vitamíny současně. PYRIDOXIN Deficience pyridoxinu je hlavní příčinou sideroblastické anemie.

HEMOPOETICKÉ RŮSTOVÉ FAKTORY Jsou látky, které udržují rovnováhu mezi autoobnovou krevních buněk a jejich diferenciací na různé druhy krevních buněk, jsou to glykoproteiny, které jsou normálně přítomny v krevní plazmě ve velmi nízkých koncentracích ERYTROPOETIN Je růstový faktor, který reguluje proliferaci a vyzrávání erytrocytů, signálem k produkci je ztráta krve nebo nízká tkáňová tenze O2.

EPOETIN Je rekombinantní humánní erytropoetin stimulující tvorbu erytrocytů, indikace: anémie doprovázející chronická onemocnění (chronické zánětlivé stavy, nádorová onemocnění, chronické selhání ledvin psů a koček).