1 Jména – pro U3V – V – ZS 2010/2011 Marie Hádková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

PKML.
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Města ČR – orientace na mapě
Napoleon Bonaparte.
Kolja 5. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol? RL8 nová slova.
11 Udržovatelnost a servisní logistika
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
Monitoring letové aktivity Návrh na zpracování výsledků.
Magnetohydrodynamický (MHD) generátor
Téma 3 ODM, analýza prutové soustavy, řešení nosníků
Urči název a zařaď do příslušné skupiny
Tomáš NETERDA 1961 Sportovní kariéra : plavecké třídy ZŠ Komenského gymnázium Dašická plavecká škola
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B14 Příkazový řádek: obsah souborů PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Animace Demo Animace - Úvodní animace 1. celé najednou.
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Lineární rovnice Běloun 91/1 a
Elektronická učebnice - I
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Zábavná matematika.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Vlastnosti sčítání a odčítání
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.

Nejmenší společný násobek
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Únorové počítání.
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
Násobení zlomků – teorie a cvičení VY_32_INOVACE_19
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
TRUHLÁŘ II.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Lounky PRO Vratimov, o.s. ( 1 Charitativní sbírka Lounky 06/2013.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Fyzika 2 – ZS_4 OPTIKA.
MS PowerPoint Příloha - šablony.
Vývoj Evropské integrace
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Technické kreslení.
Úkoly nejen pro holky.
END 1.Přítelem 2.Druhem 3.Milencem 4.Bratrem 5.Otcem 6.Učitelem 7.Vychovatelem 8.Kuchařem 9.Elektrikářem 10.Instalatérem 11.Mechanikem 12.Návrhářem 13.Stylistou.
Přednost početních operací
Nejprve provedeme výpočet v závorce
DĚLENÍ ČÍSLEM 5 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 50.
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Autor: Ondřej Šimeček Verze: 1.1.3
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Transkript prezentace:

1 Jména – pro U3V – V – ZS 2010/2011 Marie Hádková

2 vlastní jména – PROPRIA vlastní jména – PROPRIA(PROPRIUM) obecná jména – APELATIVA (APELATIVUM) obecná jména – APELATIVA (APELATIVUM)

3 ONOMASTIKA metody jazykovědné (lexikologické, etymologické) metody jazykovědné (lexikologické, etymologické) poznatky o objektech jmény označovaných poznatky o objektech jmény označovaných metody zeměpisné, historické (místní jména) metody zeměpisné, historické (místní jména) poznatky z demografie, sociologie (vlastní jména osobní) poznatky z demografie, sociologie (vlastní jména osobní) pozice onomastiky se v dějinách lišila  pozice onomastiky se v dějinách lišila 

4 Přehled států (pozice onomastiky): věda historická (u nás, v Německu v 19. stol. a počátkem 20. stol.) věda historická (u nás, v Německu v 19. stol. a počátkem 20. stol.) věda topografická (Švýcarsko, Nizozemí) věda topografická (Švýcarsko, Nizozemí) věda sociologická (USA) věda sociologická (USA) věda demografická (Rakousko) věda demografická (Rakousko) věda estetická (Francie) věda estetická (Francie)DNES: disciplína jazykovědná

5 Dívky – leden 2010

6 Chlapci – ledem 2010

7 Obce – podle Českého statistického úřadu

8 1 - NOVÁK SVOBODA NOVOTNÝ DVOŘÁK ČERNÝ PROCHÁZKA KUČERA VESELÝ HORÁK NĚMEC MAREK POKORNÝ POSPÍŠIL HÁJEK JELÍNEK KRÁL RŮŽIČKA BENEŠ FIALA SEDLÁČEK DOLEŽAL ZEMAN KOLÁŘ KREJČÍ NAVRÁTIL ČERMÁK URBAN VANĚK BLAŽEK KŘÍŽ KRATOCHVÍL KOVÁŘ BARTOŠ KOPECKÝ VLČEK POLÁK MUSIL ŠIMEK KONEČNÝ MALÝ ČECH KADLEC ŠTĚPÁNEK HOLUB STANĚK DOSTÁL SOUKUP ŠŤASTNÝ MAREŠ MORAVEC

9 Socioonomastika kritéria volby vlastních jmen osobních v rámci různých společenských vrstev a v závislosti na společenských jevech kritéria volby vlastních jmen osobních v rámci různých společenských vrstev a v závislosti na společenských jevech 1. pol. 20. stol – Masaryk, Rašín, Beneš, Wilson 1. pol. 20. stol – Masaryk, Rašín, Beneš, Wilson střídání jmen: střídání jmen: Zlín – Gottwaldov, Karl-Marx-Stadt – Chemnitz, Leningrad – Sankt Petěrburg Zlín – Gottwaldov, Karl-Marx-Stadt – Chemnitz, Leningrad – Sankt Petěrburg

10 Zajímavost: Propagace hornického povolání na Ostravsku Propagace hornického povolání na Ostravsku baník byl vnucen sportovnímu klubu jako název baník byl vnucen sportovnímu klubu jako název havíř (okrajové slovo) – 1955 Havířov havíř (okrajové slovo) – 1955 Havířov

11

12

13 Druhy vlastních jmen antroponomastika (antroponyma) antroponomastika (antroponyma) toponomastika (toponyma) toponomastika (toponyma) hydronomastika (hydronyma) hydronomastika (hydronyma) atd. atd.

14

15 chrematonyma – objekty, jež jsou výsledkem lidské činnosti nezakotvené v přírodě, nýbrž v ekonomických, politických a kulturních vztazích chrematonyma – objekty, jež jsou výsledkem lidské činnosti nezakotvené v přírodě, nýbrž v ekonomických, politických a kulturních vztazích - jména výrobků jednotlivých (zvon Václav) - sériově vyráběné výrobky (auto Škoda Felicia) - instituce, organizace, zařízení, společenské jevy, vyznaménání, historické dokumenty(UJEP, Den matek, Velká francouzská revoluce) – sem patří ochranné známky (souvislost s právními vědami)

16

17 Vztahy mezi vlastními a obecnými jmény (Rozdíly pravopisné) jezdit automobilem značky Tatra jezdit automobilem značky Tatra jezdit tatrou jezdit tatrou je to takový podlý jidáš je to takový podlý jidáš ležel jako lazar ležel jako lazar je jejím štědrým mecenášem je jejím štědrým mecenášem Don Juan, ALE donchuán Don Juan, ALE donchuán Don Quijote, ALE donkichot Don Quijote, ALE donkichot

18 Historický exkurz 1 příjmení jsou původně vždy nějak motivována obecným jménem příjmení jsou původně vždy nějak motivována obecným jménem všechny indoeveropské jazyky prošly fází jednojmennosti (v češtině až do 13. stol.) všechny indoeveropské jazyky prošly fází jednojmennosti (v češtině až do 13. stol.) pohanští Čechové měli původně jediné jméno osobní, později bylo nahrazeno tzv. jménem křestním pohanští Čechové měli původně jediné jméno osobní, později bylo nahrazeno tzv. jménem křestním křestní jméno bylo pod dlouho dobu nejdůležitějším a často i jediným pojmenováním křestní jméno bylo pod dlouho dobu nejdůležitějším a často i jediným pojmenováním křestní jména byla pro lepší orientaci doplňována přízvisky (obměny křestních jmen, označení otce, ženy, řemesla, domova, vlastnosti apod.) – sloužila pro vážný styk s úřady a veřejností křestní jména byla pro lepší orientaci doplňována přízvisky (obměny křestních jmen, označení otce, ženy, řemesla, domova, vlastnosti apod.) – sloužila pro vážný styk s úřady a veřejností později zavedení pravidelné dvojmennosti později zavedení pravidelné dvojmennosti

19 Historický exkurz 2 stabilizace za státního absolutismu – občan se stal důležitým činitelem pro stát a jeho pokladnu začalo se vyžadovat stálé, pevné dědičné pojmenování osob příjmením vydání patentu císaře Josefa II. – tento patent upravoval jejich užívání a stanovil povinnost je mít židovské obyvatelstvo muselo přijmout stálé příjmení od

20 Přechod z třídy jmen vlastních do třídy jmen obecných (apelativizace proprií) donkichot atd. donkichot atd. sibérie (podoba se Sibiří) sibérie (podoba se Sibiří) gilotina (Joseph Guillotin – francouzský lékař a politik, navrh užívání tohoto zařízení, aby zkrátil utrpení umírajících) gilotina (Joseph Guillotin – francouzský lékař a politik, navrh užívání tohoto zařízení, aby zkrátil utrpení umírajících) koňak (Cognac – město ve Francii) koňak (Cognac – město ve Francii) ohm, herz, ampér, volt, joule, pascal, newton ohm, herz, ampér, volt, joule, pascal, newton

21

22

23

24 děkuji za pozornost děkuji za pozornost