DÉČKO E. F. BURIANA Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Meziválečné české divadlo
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Sloupcová sazba a oddíly
Alfons Mucha Název školy
Divadelní inscenace jako kolektivní dílo I Dramatická výchova a umění Obr. 1.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Zemětřesení Název školy
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
DRAMA PRVNÍ REPUBLIKY Název školy
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv10/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Základní typy monarchií
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Bratři Čapkové.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
KABARET ČERVENÁ SEDMA Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DIVADLO NA ZÁBRADLÍ Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_11 Tematická.
Jugend auf Reisen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.4.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE MGR. KAROLÍNA BERANOVÁ Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
BYTOVÉ DIVADLO VLASTY CHRAMOSTOVÉ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_05.
Topologie počítačových sítí
Postimpresionismus - Gogh Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Objektová tvorba - asambláž
Zelená revoluce Název školy
Národy světa Název školy
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
Identifikátor materiálu: EU –
Portréty literárních osobností světové literatury.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Socioekonomická geografie
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Antika II Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Body art - ruce Název školy
Antika I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Periferní oblasti V Asie
DIVADLO HUSA NA PROVÁZKU
Východoasijská náboženství
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_358_Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Etapy českého národního obrození
Eduard Manet Název školy
Kámen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
DIVADLO ZA BRANOU Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Symbolismus Název školy
Jak pracuje počítač Název školy
Socioekonomická geografie - opakování
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Pop-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Funkcionalistický Zlín
Surrealismus Název školy
Matyáš Bernard Braun Název školy
Geometrická abstrakce
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Postimpresionismus – Cézanne, Gauguin Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._MEZIVALECNE_CESKE_DRAMA_PR EZENTACE_16 Název školyStřední.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Transkript prezentace:

DÉČKO E. F. BURIANA Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Déčko E. F. Buriana Označení DUM VY_32_INOVACE_01_2_04 Autor Mgr. Radek Šipula Datum 19. 5. 2013 Vzdělávací oblast Člověk a umění Vzdělávací obor Jazyk český Tematický okruh Divadlo Ročník 3. ročník, septima

fotografie EMIL FRANTIŠEK BURIAN

EMIL FRANTIŠEK BURIAN: hudebník, zpěvák, herec, režisér, prozaik, dramatik, divadelní kritik i divadelní ředitel umělecký gigant, představitel předválečné avantgardy, marxista a obdivovatel SSSR v roce 1933 založil vlastní profesionální divadlo D 34, ve kterém v následujících sedmi letech představil desítky inscenací, z nichž některé patří do zlatého fondu českého divadelnictví stejně jako u řady jiných výrazných umělců se na jeho tvorbě podepsala politika, fakt, že již v devatenácti letech vstoupil do KSČ, jeho uměleckou činnost výrazně ovlivnil jeho pověst šéfa výrazně levicově zaměřeného divadla však utrpěla ve chvíli, kdy inscenací HAMLET III. zareagoval na sovětské čistky v oblasti kultury v roce 1941 byl zatčen a zbytek války strávil v koncentračních táborech po skončení 2. světové války činnost svého divadla obnovil, ale to již byla jiná kapitola

DÉČKO E. F. BURIANA: po působení v divadle DADA založil roku 1933 herec, hudebník a režisér Emil František BURIAN divadelní scénu nazvanou D 34 (index označoval konec první divadelní sezóny 1933/34) ve srovnání s OSVOBOZENÝM DIVADLEM (AUTORSKÉ divadlo) se jednalo o divadlo REŽISÉRSKÉ E. F. BURIAN se zaměřoval především na uvádění starších i současných prozaických a básnických děl (aktualizovaných do moderní podoby) do divadelní podoby tak přepracoval díla MOLIÉRA, GOETHA, PUŠKINA, SHAKESPEARA, KLICPERY, ale i HAŠKOVA Švejka či NEZVALOVA dramata

DÉČKO E. F. BURIANA: DÉČKO zahájilo svou činnost na nevelké scéně MOZARTEA v JUNGMANNOVĚ ulici (původně se jednalo o koncertní síň) ještě před 2. světovou válkou se ale přestěhovalo do ulice NA POŘÍČÍ (dnešní DIVADLO ARCHA) 1] 2]

TVORBA E. F. BURIANA: 1. PŘEDVÁLEČNOU TVORBU (avantgarda) BURIANŮV nedlouhý, ale obdivuhodně plodný život lze rozdělit na dvě rozdílná období: 1. PŘEDVÁLEČNOU TVORBU (avantgarda) 2. POVÁLEČNOU TVORBU (ideologická) v době tzv. 1. REPUBLIKY bojoval za LEPŠÍ SVĚT jeho záměrem bylo, aby i nejnáročnější dramatická díla pronikla k obyčejnému divákovi (uváděl proto BRECHTA, DYKA i NEZVALA)

BURIAN - NOVÁTOR 1: ve svém divadle vytvořil typ tzv. REŽISÉRSKÉHO DIVADLA jevištními experimenty ovlivňoval podobu moderního divadla důkazů jeho avantgardního přístupu existuje celá řada například v inscenaci PROCITNUTÍ JARA hráli herci za tylovým závěsem a pro zdůraznění těl bylo použito bodových reflektorů VĚRU LUKÁŠOVOU (Božena BENEŠOVÁ) zase zdramatizoval jako dvě paralelní kvarteta: herecké a smyčcové, v představení tak účinkovalo kompletní PEŠKOVO KVARTETO

BURIAN-NOVÁTOR 2: BURIANOVÝM mimořádným divadelně - hudebním počinem byl tzv. VOICEBAND, recitační sbor založený na hudebnosti slov, který se nejvíce proslavil v MÁCHOVĚ MÁJI (ukázky: VOICEBAND E. F. BURIANA) dalším jeho „vynálezem„ byl tzv. THEATERGRAPH, který v sobě spojoval hereckou akci s hudbou, scénou, fotografií a filmem za pomoci těchto experimentů se snažil o vytvoření tzv. SYNTETICKÉHO DIVADLA (unikátní spojení hudby, tance, zpěvu, recitace i filmové projekce)

VYSVĚTLETE POJMY: VOICEBAND SYNTETICKÉ DIVADLO

ODPOVĚDI NA OTÁZKY: VOICEBAND je odborný divadelní pojem, jenž vyjadřuje sborovou recitaci nějakého literárního textu tzv. synkopickou technikou, která v rytmu a intonaci jevištní řeči napodobuje běžné hudební vyjadřování U koncepci SYNTETICKÉHO DIVADLA zastával E. F. BURIAN. Vznikla s vývojem moderní režie, která sjednocuje jednotlivá umění (hudba, tanec, zpěvu, recitace či pantomima). Jejím nedostatkem je nerespektování specifických vlastností jednotlivých umění, zvláště herectví.

BURIANŮV ODKAZ: za více než třicet let umělecké činnosti po sobě Emil František BURIAN zanechal: 300 hudebních děl (z toho osm oper, například MASTIČKÁŘ, MARYŠA či BUBU Z MONTPARNASSU) 70 jevištních dramatizací 10 vlastních her 2 filmy sbírky veršů sborník povídek i román stovky rozhlasových komentářů, studií, článků a řadu vynikajících režijních počinů po válce vydal soubor povídek OSM ODTAMTUD píseň KAKTUS (3:28)

E. F. BURIAN PO ROCE 1948: únorový převrat odstartoval BURIANŮV umělecký i osobní propad uvěřil totiž v politické procesy a rozhodl se komunistickému režimu sloužit možná tak doháněl ztracené válečné roky, možná chtěl co nejvíce pomoci v boji za lepší zítřky například Ferdinand PEROUTKA brzy po válce napsal, že se BURIAN vrátil z koncentráku s psychickým úrazem v roce 1951 se jeho DÉČKO přejmenovalo na ARMÁDNÍ UMĚLECKÉ DIVADLO (k původnímu názvu se vrátilo za další čtyři roky) dobové angažovanosti podlehla i BURIANOVA hudební tvorba v této době napsal opusy, jejichž názvy dnes vyvolávají spíše úsměv, například MÍR NA OCELI, PÍSEŇ RUDÉHO TRAKTORISTY či O SVAZKU DĚLNÍKŮ A ROLNÍKŮ asi největším jeho uměleckým „průšvihem“ byla hra PAŘENIŠTĚ BURIANOVI příznivci tvrdí, že se E. F. BURIAN ocitl po únoru 1948 v politické a umělecké pasti, neboť se jako zastánce permanentní revoluce v umění stal komunistickému režimu stalinského pojetí nebezpečným existují dokonce věrohodné signály, že ho chtěl komunistický režim poslat za mříže viz české drama po roce 1945

NĚCO K ZAMYŠLENÍ: Do kterého z tří proudů českého dramatu řadíme tvorbu E. F. BURIANA? Z které scény se tzv. DÉČKO vyvinulo? E. F. BURIAN byl zastáncem AUTORSKÉHO, nebo REŽISÉRSKÉHO divadla. Vysvětlete i proč.

ODPOVĚDI NA OTÁZKY: Jedná se o AVANTGARDNÍ proud. OSVOBOZENÉ DIVADLO - DADA - DÉČKO. Jednoznačně režisérské typu divadla, kde je nejdůležitější osobou režisér, režisérské pojetí znamená víc než herecké, neimprovizuje se.

ZDROJE A POUŽITÁ LITERATURA: 1] - NEUVEDEN. Měšťanský_dům_Mozarteum,_Praha_-_Nové_Město_5296 commons.wikimedia.org [online]. [cit. 19.5.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Měšťanský_dům_Mozarteum,_Praha_-_Nové_Město_5296.JPG 2] - NEUVEDEN. Praha_Nové_Město,_Na_Poříčí,_banka_04 commons.wikimedia.org [online]. [cit. 19.5.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha_Nové_Město,_Na_Poříčí,_banka_04.jpg

ZDROJE A POUŽITÁ LITERATURA: CÍSAŘ Jan: Přehled dějin českého divadla 1. a 2. díl - od počátku do roku 1945. 2. vydání. Praha: Akademie múzických umění, 2006. 314 s. ISBN 80-7331-072-4 KOLEKTIV, MENCLOVÁ, Věra a VANĚK, Václav: Slovník českých spisovatelů. 2., rozšířené vydání. Praha: Libri, 2005. 832 s. ISBN 80-7277-179-5 KARPATSKÝ, Dušan: Malý labyrint literatury. 4. vydání. Praha: Albatros, 2008. 600 s. ISBN 978-80-00-02154-6 PELC, Jaromír: Meziválečná avantgarda a Osvobozené divadlo. 1. vydání. Praha: NIPOS, 1981. 248 s. JUST, Vladimír: Z dílny malých scén. 1. vydání. Praha: Mladá fronta, 1989. 316 s. ISBN 80-204-0037-0 BURIAN, Jan: Nežádoucí návraty E. F. Buriana. Elektronická kniha. 1. vydání. Praha: Galén, 2012. 494 normostran. EAN: 9788072628759