VY_52_INOVACE_DEK_41 EXPRESIONISMUS VINCENTA VAN GOGHA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Impresionismus v sochařství Auguste RODIN
Advertisements

VY_52_INOVACE_DEK_52 B A U H A U S
Umělecké směry 19. století
První představitelé impresionismu
Vincent van Gogh
Vincent van Gogh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
POSTIMPRESIONISMUS Konec 19. a počátek 20. století.
VY_52_INOVACE_DEK_59 NOVÝ REALISMUS, NOVÁ FIGURACE, HYPERREALISMUS
POSTIMPRESIONISMUS Konec 19. a počátek 20. století.
POSTIMPRESIONISMUS VY_52_INOVACE_DEK_39.
VY_52_INOVACE_DEK_45 SVĚTOVÉ A ČESKÉ SECESNÍ MALÍŘSTVÍ
VY_52_INOVACE_DEK_50 PAŘÍŽSKÁ ŠKOLA
Secesní architektura ve Španělsku
VY_52_INOVACE_DEK_40 Symbolismus Paula Gauguina
SECESE VY_52_INOVACE_DEK_42.
Umělecké směry 19. století
Adam Kučera, Jan Starý Vincent van Gogh.
VY_52_INOVACE_DEK_58 POP-ART
VY_52_INOVACE_DEK_48 Futurismus
VY_52_INOVACE_DEK_34 Impresionismus
Předpoklady nástupu moderních směrů 20. století
Moderní umění začíná postimpresionismem. Umělecké dílo není pouhý
VY_52_INOVACE_DEK_60 Konceptuální umění Akční umění
Antonín Slavíček 16. května 1870 – 1. února 1910.
VY_52_INOVACE_DEK_47 EXPRESIONISMUS A KUBISMUS
VY_52_INOVACE_DEK_62 ARCHITEKTURA FRANCIE Le Corbusier
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Postimpresionismus - Gogh Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Vincent van Gogh ŽIVOT Nizozemský malíř a kreslíř Byl jednou z největších osobností světového výtvarného umění a je dnes pravděpodobně.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
VY_52_INOVACE_DEK_46 PRVNÍ UMĚLECKÉ SLOHY 20. STOLETÍ
VY_52_INOVACE_DEK_51 ABSTRAKCE PŘED 1. SVĚTOVOU VÁLKOU
Secesní architektura v ostatních zemích Evropy a Ameriky
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
VY_52_INOVACE_DEK_54 SURREALISMUS
IMPRESIONISMUS.
VY_32_INOVACE_04_08 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis Název materiálu:Impresionismus Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s pojmem impresionismus,
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_52_INOVACE_DEK_36 Impresionisté krajináři. Datum vytvoření: Autor: Mgr. Martina Kokšteinová „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Klíčová.
VY_52_INOVACE_DEK_49 NAIVNÍ UMĚNÍ
Impresionisté figurativního malířství
VY_52_INOVACE_DEK_56 MALÍŘSTVÍ PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Vincent Van Gogh – Umělecký směr Svým stylem zapadá van Gogh nejvýrazněji mezi fauvisty, expresionisty, z části pak i mezi ranou.
Zpracováno: Autor: Dobruše Fajkusová
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Vincent van Gogh MgA. Lukáš Psík
Jan Vermeer van Delft MgA. Lukáš Psík
Paul Cézanne MgA. Lukáš Psík
Meziválečná doba Malíři.
IMPRESIONISMUS 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
POSTIMPRESIONISTÉ. charakteristika Snaha o překonání impresionistického způsobu malby Konfrontace vnitřního umělcova nitra s realitou Vstupuje sem lidský.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05B_09_Postimpresionismus – Paul Gauguin.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV: VY_32_INOVACE_05B_08_Postimpresionismus – Vincent.
„Napříč moderním uměním aneb kreativity se nebojíme“ -výtvarná soutěž pro II.stupeň ZŠ a MŠ Nedašov Mgr. Jarmila Švédová.
Impresionismus a postimpresionismus
IMPRESIONISMUS Název školy: Základní škola Karla Klíče
Obrazy jakou autobiografie
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Doba, ve které impresionisté tvořili, byla především obdobím průmyslové revoluce, nových vynálezů a objevů. Veřejnost se začala zajímat o nové technické.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Expresionismus Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_DEK_41 EXPRESIONISMUS VINCENTA VAN GOGHA

Expresionismus Vincenta van Gogha VY_52_INOVACE_DEK_41 Autor: Mgr. Martina Kokšteinová „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: 01. 08. 2013 Klíčová slova: expresionismus, Vincent van Gogh, Arles, Rijkmuseum Anotace: výkladová prezentace pro získání informací na téma Expresionismus Vincenta van Gogha, zodpovězení následného testu, hledání obrazů na internetu Způsob využití: výklad, test, práce na internetu

- Goghovo dílo je charakteristické pastózním nanášením barev, rázným rukopisem, sklonem k nadsázce a expresi, je ovlivněné umělcovou špatnou psychikou. - Je předchůdce směru expresionismu (první pol. 20. stol.).

- Vyrůstal v Holandsku v rodině vikáře, byl hluboce věřící a měl vyhraněné sociální cítění, studoval v Bruselu, Haagu, Antverpách, oblíbil si Rubensovo dílo a dřevoryty.

Vyšel z temné holandské malby, která se vyznačovala hutnými tvary a náměty ze života venkovanů, např. obraz Jedlíci brambor.

Po příchodu do Paříže se přiklonil k impresionismu, změnil barevnou paletu i náměty, maloval pohledy na Paříž, portréty, vlastní podobizny, v Paříži žil i jeho mladší bratr Theo, který pracoval v obchodě s uměleckými předměty, svého bratra celoživotně podporoval.

V roce 1888 financoval jeho cestu na jih Francie, do Arles. Vincent chtěl malovat a prodávat obrazy, aby mohl splatit dluhy bratrovi. Dopisy z Arles mají charakter deníkových záznamů a patří k nejkrásnějším literárním dopisům.

Odráží se v nich zápas umělce samouka, poslání, osamělost, obrovská pracovní energie. Na konci téhož roku se Vincent nervově zhroutil a dostal první záchvat šílenství. Tyto záchvaty pokračují.

Po hádce s malířem Gauguinem si v rozrušení mysli uřízl ucho. Tyto opakované záchvaty vedly až k sebevraždě, zastřelil se. O půl roku později se zastřelil i jeho bratr Theo.

- Po umělcově smrti dosáhla hodnota zanechaných obrazů astronomických hodnot ve dražbách.

Oblíbenými náměty obrazů jsou: obilná pole, cypřiše, záře slunce, slunečnice, prosté výjevy ze života, město Arles a okolí, např. Slunečnice, Umělcův pokoj, Žlutý dům, Zahrada doktora Gacheta, Obilné pole s havrany.

Test: 1. Proč je Vincent van Gogh nejslavnějším malířem? 2. Charakterizujte styl malby. 3. Jmenujte jeho obrazy. 4. Kde si díla můžeme prohlédnout?

Odehnalová Alena – Vybrané kapitoly z dějin kultury, Zdroje: Odehnalová Alena – Vybrané kapitoly z dějin kultury, CERM s. r. o., Brno 2001, ISBN 80-7204-211-4 Robert Cumming – Velký ilustrovaný průvodce umění, Slovart, Praha 2007, ISBN 978-80-7209-971-9