VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Stavba srdce.
Advertisements

VYLUČOVÁNÍ ODPADNÍCH LÁTEK
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální učební materiál
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Filtrující „fazole“.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Funkce: zbavuje naše tělo škodlivin
Vylučovací soustava člověka
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Opakování - vylučovací soustava
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P21/ Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor: Mgr. Eva.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_93_MOČOVÁ SOUSTAVA AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8.,
Kmen: KROUŽKOVCI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Vylučovací soustava člověka
Vylučovací soustava Je tvořena ledvinami a močovými cestami.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Autor: Lenka Kraváčková
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
Jednobuněční živočichové
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Vylučovací soustava Funkce: -regulace objemu a složení tělních tekutin
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
Vylučovací soustava funkce: vylučuje odpadní látky: oxid uhličitý voda
Močová soustava člověka
Ledviny Nefron Odvodné cesty močové Tvorba moči Onemocnění
VYLUČOVACÍ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Vylučovací soustava Filip Bordovský.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Soustava pohybová - svalstvo
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Vylučovací soustava.
Vylučovací soustava.
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_SOUSTAVA.
MOČOVÁ SOUSTAVA. FUNKCE MOČOVÉ SOUSTAVY vylučování zplodin udržování stálého vnitřního prostředí - důležitý je přísun tekutin → vylučování zplodin Obr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS.
Funkce = vyloučit z těla odpadní látky rozpustné ve vodě.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_3_15_VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Šablona číslo: XII Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 15 Autor: Mgr. Kateřina Zikmundová.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vylučovací soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Vylučovací soustava.
Vylučovací soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_11_Ledviny
Vylučovací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava vylučovací TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Vylučovací soustava Zajišťuje vylučování nepotřebných a škodlivých látek z těla. Základem vylučovací soustavy jsou ledviny. ledviny močovod močový měchýř.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1.
Transkript prezentace:

VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci vylučovací soustavy člověka. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Základní pojmy ledvina nefron primární moč definitivní moč močovina

Vylučovací soustava funkce: odstraňování nepotřebných a odpadních látek z těla součástí vylučovací soustavy je soustava trávicí (stolice), dýchací (CO2), močová (moč) a kožní (pot) hlavní odpadní látky jsou oxid uhličitý, voda a močovina

Zápis do sešitu Vylučovací soustava funkce: odstraňování nepotřebných a odpadních látek z těla součástí je soustava trávicí (stolice), dýchací (CO2), močová (moč) a kožní (pot) hlavní odpadní látky - oxid uhličitý, voda a močovina

Stavba močové soustavy 1. ledviny 2. močovody 3. močový měchýř 4. močová trubice http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/53/Illu_urinary_system_neutral.png obrázek 1

Zápis do sešitu Stavba močové soustavy ledviny močovody močový měchýř močová trubice

Ledviny hlavní vylučovací orgán párový orgán fazolovitého tvaru funkce: odstraňování odpadních látek (hlavně dusíkatých), hospodaření s vodou při různých onemocněních se v moči objevují např. bílkoviny, červené krvinky, aceton (cukrovka) aj. stavba ledviny ledvinová kůra ledvinová dřeň ledvinová pánvička obrázek 2

Ledviny ledvinu tvoří ledvinová tělíska (nefrony) uložené v kůře a systém kanálků tvořící dřeň vlásečnice přivedou do nefronu krev  filtrování  primární moč (všechny složky plazmy bez bílkovin) v kanálcích se vstřebává voda a potřebné látky zahušťování moči  definitivní moč moč odchází močovody do močového měchýře, kde se hromadí obrázek 3

Zápis do sešitu Ledviny párový orgán fazolovitého tvaru funkce: odstraňování odpadních látek, hospodaření s vodou stavba ledviny ledvinová kůra ledvinová dřeň ledvinová pánvička

Zápis do sešitu ledvinu tvoří ledvinová tělíska (nefrony) uložené v kůře a systém kanálků tvořící dřeň vlásečnice přivedou do nefronu krev  filtrování  primární moč (všechny složky plazmy bez bílkovin) v kanálcích vstřebávání  zahušťování moči  definitivní moč moč odchází močovody do močového měchýře, hromadění

OPAKOVÁNÍ Stavba močové soustavy Ledviny Vylučovací soustava ledviny funkce: odstraňování nepotřebných a odpadních látek z těla součástí je soustava trávicí (stolice), dýchací (CO2), močová (moč) a kožní (pot) hlavní odpadní látky - oxid uhličitý, voda a močovina Stavba močové soustavy ledviny močovody močový měchýř močová trubice Ledviny párový orgán fazolovitého tvaru funkce: odstraňování odpadních látek, hospodaření s vodou stavba ledviny ledvinová kůra ledvinová dřeň ledvinová pánvička ledvinu tvoří ledvinová tělíska (nefrony) uložené v kůře a systém kanálků tvořící dřeň vlásečnice přivedou do nefronu krev  filtrování  primární moč (všechny složky plazmy bez bílkovin) v kanálcích vstřebávání  zahušťování moči  definitivní moč moč odchází močovody do močového měchýře, hromadění

Otázky a úkoly Které soustavy se podílejí na vylučování odpadních látek z lidského těla? Vyjmenuj části močové soustavy. Jak říkáme cizím slovem ledvinovému váčku? Vysvětli, proč musíme každý den přijímat dostatek tekutin. Během jednoho týdne si vytvoř tabulku vlastního pitného režimu.

Zdroje Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír, Vítězslav BIČÍK a Zdeněk MARTINEC. Přírodopis 3: pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2003, 80 s. ISBN 80-85937-97-2. [2013-01-08] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2013-01-08] jsou dostupné pod licencí Creative Commons – – na http://www.wikimedia.org. obr. 1 – močová soustava http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/53/Illu_urinary_system_neutral.png obr. 2 – ledvina http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/Gray1127.png obr. 3 – nefron http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d0/Gray1130.png