Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08 Tematická oblast:Biologie Téma:Organické látky – bílkoviny 1 Anotace: Prezentace slouží k výkladu nové látky o organických látkách v živých organismech. Cílová skupinaŽáci školy Autor:Mgr. Josef Kub Datum vytvoření:
Bílkoviny (proteiny) Význam: stavební součásti buněk – histony, aglutinogeny, kolagen, … biokatalyzátory (enzymy) – proteáza, fosforyláza, … hormony – inzulin, … protilátky (bílkoviny krevního séra) – α globuliny, β globuliny, …
Složení bílkovin: z jednoho nebo několika polypeptidů (tj. řetězců vzájemně spojených aminokyselin) Aminokyseliny dusíkaté sloučeniny (deriváty karboxylových kyselin) obsahují alespoň jednu karboxylovou skupinu COOH a jednu aminoskupinu NH 2 obecný vzorec: R – CH – COOH | NH 2
aminokyselin je 20 druhů – glycin, alanin, valin, leucin, serin, cystein, … (vynechte si místo a dopište zbývající) v bílkovinách především L-konfigurace (D-konfigurace - v antibiotikách a stárnoucích buňkách) mají dipolární strukturu jsou rozpustné v polárních rozpouštědlech na počtu, pořadí a druhu aminokyselin závisí vlastnosti bílkovin
Peptidy tvoří je alespoň dvě molekuly aminokyselin vázané peptidovou vazbou CO – NH řetězec aminokyselin má C konec (-COOH) a N konec (-NH 2 ) dělí se na: oligopeptidy (Mr do ) polypeptidy (Mr nad )
Struktura bílkovin: 1) Primární 2) Sekundární 3) Terciární 4) Kvartérní
Použité zdroje: ROMANOVSKÝ, Alexej a kol. Obecná biologie. Praha: SPN, 1988, ISBN / /13. ODSTRČIL, Jaroslav. Biologie. Brno: Institut pro vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1998, ISBN