Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Advertisements

Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Pohybová soustava Soustava svalová
Svalstvo.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Kmen: KROUŽKOVCI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
SVALSTVO.
Svalstvo = souhrn všech svalů v těle
BIOLOGIE ČLOVĚKA SVALOVÁ KOSTERNÍ SOUSTAVA
= základem jsou svaly = máme jich v těle asi 600
SOUSTAVA SVALOVÁ.
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Číslo v digitálním archivu školy
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Svalstvo člověka autor: David Hainall.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Obr. 1 Svalová soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Svalová (pohybová) soustava
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
SVALOVÝ SYSTÉM I. část.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Svalová soustava 8. ročník.
ANATOMIE ČLOVĚKA SVALOVÁ SOUSTAVA.
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
Zápis SVALY umožňují pohyb celého těla upínají se na kostru
Soustava pohybová - svalstvo
Jaroslava Megová a Markéta Vrchotová
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Soustava pohybová – SVALOVÁ
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.
EU peníze středním školám
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Test. cílová skupina: střední školy anotace : ověření znalostí z oblasti svalových skupin a svalů lidského těla klíčová slova : dvojhlavý sval pažní,
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_11_01_svaly. POPIS č.4 - na tomto snímku je základní výklad ke svalům, vhodné pro výklad učitele č.5 - na tomto snímku.
Popis svalů lidského těla
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Svalová soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
 umožňují pohyb celého těla  upínají se na kostru  Svaly ovládané lidskou vůlí:  - svaly velké - umožňují skákání, běhání, práci  - svaly menší -
Anotace Prezentaci slouží jako úvod do nové kapitoly: Svalová soustava
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Svalová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO Téma: SVALSTVO
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Obr. 1 Svalová soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Svalová soustava Funkce - spolu s kosterní soustavou umožňuje pohyb
SOUSTAVA SVALOVÁ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
SVALSTVO LIDSKÉHO TĚLA
zpracovaný v rámci projektu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Svaly horní a dolní končetiny
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Svalová tkáň = soubor buněk stejného tvaru i funkce
Myologie = nauka o svalech, jejich funkcích, chorobách a léčení
Transkript prezentace:

Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Základní pojmy sval hladký sval srdeční sval příčně pruhovaný glykogen svalové vlákno svalový svazek svalová povázka svalové bříško šlacha ohybač  natahovač  přitahovač  odtahovač  svěrač  rozvěrač

Svalstvo funkce: spolu s kostrou umožňuje pohyb typy svalové tkáně: hladké srdeční příčně pruhované

Zápis do sešitu Pohybová soustava funkce: umožňuje pohyb ( + kostra) typy svalové tkáně: hladké srdeční příčně pruhované

Svalstvo hladké zajišťuje pohyb vnitřních orgánů, tvoří jejich stěny (žaludek, střevo, močový měchýř…) neovládáme ho vůlí obrázek 1

Zápis do sešitu Svalstvo hladké pohyb vnitřních orgánů, jejich stěny (žaludek, střevo, močový měchýř…) neovládáme ho vůlí

Svalstvo srdeční tvoří stěnu srdce, nepatří k pohybové soustavě pracuje celý život, neovládáme ho vůlí obrázek 2

Zápis do sešitu Svalstvo srdeční stěna srdce, nepatří k pohybové soustavě pracuje celý život, neovládáme ho vůlí

Svalstvo příčně pruhované tvořené vlákny, které jsou spojeny ve svalové svazky → sval na výčnělky kostí se upíná pomocí šlach, nejširší část svalu = svalové bříško 1. kost 2. svalové bříško 3. cévy 4. svalové vlákno 5. povázka 6. svazek svalových vláken 7. hlava svalu 8. šlacha obrázek 3

Svalstvo příčně pruhované dvě různobarevné bílkoviny (pruhovaný vzhled) jeho činnost ovládáme vůlí zdrojem energie pro svaly je glykogen obrázek 4

Svalstvo příčně pruhované skupiny kosterních svalů: ohybače  natahovače  přitahovače  odtahovače  svěrače  rozvěrače 

Zápis do sešitu Svalstvo příčně pruhované tvořené vlákny, ty jsou spojeny ve svalové svazky → sval upínání na výčnělky kostí pomocí šlach, nejširší část svalu = svalové bříško 2 různobarevné bílkoviny (pruhovaný vzhled) ovládáme ho vůlí zdrojem energie je glykogen skupiny kosterních svalů: ohybače, natahovače, přitahovače, svěrače… 

Svaly hlavy svaly mimické kruhový sval oční kruhový sval ústní svaly žvýkací zdvihač hlavy

Svaly trupu velký sval prsní přímý sval břišní šikmé svaly břišní mezižeberní svaly sval trapézový široký sval zádový

Svaly horní končetiny sval deltový dvojhlavý sval pažní (biceps) trojhlavý sval pažní (triceps) svaly předloktí

Svaly dolní končetiny sval hýžďový čtyřhlavý sval stehenní dlouhý sval stehenní (krejčovský) dvojhlavý sval stehenní trojhlavý sval lýtkový (Achillova šlacha)

Zápis do sešitu svaly hlavy svaly trupu svaly mimické kruhový sval oční kruhový sval ústní svaly žvýkací zdvihač hlavy svaly trupu velký sval prsní přímý sval břišní šikmé svaly břišní mezižeberní svaly sval trapézový široký sval zádový

Zápis do sešitu svaly horní končetiny svaly dolní končetiny sval deltový dvojhlavý sval pažní (biceps) trojhlavý sval pažní (triceps) svaly předloktí svaly dolní končetiny sval hýžďový čtyřhlavý sval stehenní dlouhý sval stehenní (krejčovský) dvojhlavý sval stehenní trojhlavý sval lýtkový (Achillova šlacha)

OPAKOVÁNÍ funkce svalstva: pohyb – spolu s kostrou typy svalové tkáně: hladké, srdeční, příčně pruhované svalstvo hladké: pohyb a stěny vnitřních orgánů, neovládáme vůlí svalstvo srdeční: nepatří k pohybové soustavě, stěny srdce, činnost celý život, neovládáme vůlí svalstvo příčně pruhované: svalová vlákna – svalové svazky – sval, svalové bříško (nejširší část svalu), šlachy – upínání na kosti, glykogen (zdroj energie), ovládáme vůlí, 2 bílkoviny (proužky)

OPAKOVÁNÍ svaly mimické kruhový sval oční kruhový sval ústní svaly hlavy svaly mimické kruhový sval oční kruhový sval ústní svaly žvýkací zdvihač hlavy svaly trupu velký sval prsní přímý sval břišní šikmé svaly břišní mezižeberní svaly sval trapézový široký sval zádový svaly horní končetiny sval deltový dvojhlavý sval pažní (biceps) trojhlavý sval pažní (triceps) svaly předloktí svaly dolní končetiny sval hýžďový čtyřhlavý sval stehenní dlouhý sval stehenní (krejčovský) dvojhlavý sval stehenní trojhlavý sval lýtkový (Achillova šlacha)

Otázky a úkoly Které typy svalů můžeme ovládat vůlí a které nemůžeme? Proč asi svalstvo příčně pruhované dostalo svůj název? Doplň: Svalstvo příčně pruhované se na kostru upíná pomocí ........................ . Do jakého typu svalstva zařadíš jazyk?

Zdroje Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír, Vítězslav BIČÍK a Zdeněk MARTINEC. Přírodopis 3: pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2003, 80 s. ISBN 80-85937-97-2. [2012-19-10] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-19-10] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org, nebo jsou chráněny svobodnou licencí GNU pro dokumenty. obr. 1 – hladký sval http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3b/Glatte_Muskelzellen.jpg/607px-Glatte_Muskelzellen.jpg obr. 2 – srdeční sval http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6e/Glanzstreifen.jpg/600px-Glanzstreifen.jpg obr. 3 – stavba kosterního svalu http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a2/Skeletal_muscle.png obr. 4 – příčně pruhovaný sval http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Skeletal_muscle_-_longitudinal_section.jpg