2. Sentimentalismus a preromantismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROKOKO 18.století.
Advertisements

FRANCOUZSKÉ VÝTVARNÉ BAROKO
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji PROJEKT CZ.1.07/1.1.08/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Maintenon Zámek Maintenon se nachází v jihozápadní části oblasti Francie v departmentu Eure-et-Loir a regionu Centre. Od  Paříže je vzdálený 63 km.
III/2 XV A
Románský sloh.
Baroko.
V 18. století přechází baroko plynule v rokoko.
ROKOKO.
KLASICISMUS.
Klasicismus a romantismus
Empír - (z lat. empire = císařství )
Dekameron Giovanny Boccaccio.
Gotická kultura.
Baroko a rokoko Věk nové zbožnosti.
Renesance Kristýna Strouhalová.
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
Rokoko ve světě Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ROKOKO Sestavil: 3/2012 Rokoko vzešlo z pozdního baroka. Zrodilo se ve Francii. Představuje zjemnělý malířský rukopis po předchozí barokní okázalosti.
Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
Dante Alighieri Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji PROJEKT CZ.1.07/1.1.08/
Secese přelom 19. a 20. století.
KLASICISMUS EMPÍR.
Obecná charakteristika Architektura
1/ Barokní architektura
2. V zajetí řádu klasicismu 3. Jen konat povinnost Ó krutý hlase cti! Čím přimět tě k té ráně! Pierre Corneille.
Rokoko, klasicismus - 1 Označení materiálu:
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
BAROKO.
Rokoko a barokní klasicismus
1. Dáváš lásku, jíž je tolik třeba k zahojení dávno starých ran, dáváš Slovo srdce s denní vůní chleba, jež nás vede k tobě ze všech stran.
2. V zajetí řádu klasicismu 2. Duchaplnosti salonů Chci marně chytat vlastní stín, chci jít, však stojím pevně, běda! A zlo v mé duši spát mi nedá, ač.
2. Sentimentalismus a preromantismus
Architektura rokoka VY_32_INOVACE_ 13 Rokoková architektura.
Vrcholné baroko Mgr. Jakub Tomala.
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Klasicismus a empír 18. – 19. století.
Zápis = tučně vyznačené
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
ROKOKO Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3618 _Rokoko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO Uherské.
Klasicistní architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Barokní kultura Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3611_Barokní_kultura Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola.
VÝTVARNÉ UMĚNÍ Sochařství vnitřní výzdoba kostelů zámecké a palácové interiéry venkovní schodiště sochy v zahradách, na mostech atd. většinou byl ztvárněný.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Věra Slezáková Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_20.
Dějepis – Kultura v dějinách Šablona : III/2 Pořadové číslo : 1.5 ROKOKO Autor: Mgr. Soňa Blažková Škola: ZŠ Choltice Klíčová slova : baroko,
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Pablo Picasso Busta Ženy s kloboukem Dora „kubismus”
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
Novalis. Název školy:Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Středověká literatura - úvod
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Klasicismus a osvícenství
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
BAROKO sochařství, malířství, literatura
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
VY_32_INOVACE_
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Název školy: ZŠ Průhonice
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Autor: Mgr. Hana Novotná
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Preromantismus.
Transkript prezentace:

2. Sentimentalismus a preromantismus Sžírán beznadějnou láskou žadoním o Váš soucit a shledávám se jen s Vaší nenávistí... Choderlos de Laclos 2. Sentimentalismus a preromantismus 5. Komnaty milosti a hanby

Rokoko Rokoko (od fr. slova rocaile = mušle, podle typických ornamentálních tvarů) vzniklo ve Francii na dvoře Ludvíka XV., ale velmi rychle se dostal do povědomí dalších aristokratických dvorů Evropy.

Rokoko Busta sochaře Benvenuta Celliniho a jeho zlatnické dílo, které nepostrádalo vtipnou hravost, eleganci, erotické požitkářství a bohatou dekorativní miniaturizaci.

Rokoko Jacques-Ange Gabriel Francouzský pavilon ve Versailles, jehož architektem byl Jacques-Ange Gabriel (1698 - 1782).

(budova Opery - nahoře) a v Postupimi (letohrádek Sanssouci - dole). Rokoko Georg Wenzeslaus Knobelsdorf Dílo architekta Georga Wenzeslaua Knobelsdorfa (1699 - 1753) nalezneme v Berlíně (budova Opery - nahoře) a v Postupimi (letohrádek Sanssouci - dole).

Rokoko Zahrady zámku Sanssouci u Postupimi, postavené Georgem Wenceslavem von Knobelsdorff

Rokoko Jako ukázka rokoka v našich zemích může posloužit zámek Dobříš a průčelí Strahovského kláštera.

Rokoko Snídaně s ústřicemi - rokokové období malíře Jeana Francoise de Troy

Rokoko Rokokový malíř Antoine Watteau (1684 – 1721) ve většině ze svých 300 obrazů a kreseb zpodobil veselý a zahálčivý svět rokoka.

Rokoko Antoine Watteau (1684 – 1721)

Rokoko Italské rokoko Giovanni Battisty Tiepola (1696 - 1770) a české od Norberta Grunda (asi 1717 - 1767)

Rokoko Scény z interiéru mětanských a šlechtických paláců se objevovaly na rokorových obrazech.

Rokoko Rokokové prvky můžeme sledovat v raných skladbách W. A. Mozarta a J. Haydna

Rokoko Vlivy rokoka můžeme pozorovat i na předmětech užitého umění: v drobných porcelánových plastikách, elegantním nábytku, v kovářské a šperkařské tvorbě i na produktech uměleckého sklářství.

Rokoko Tvůrci alamodové poezie: Antoine Wateau (1684 - 1721) Dvorská láska Friedrich von Hagedorn (1708 - 1754) Typickým prvkem alamodové poezie ( fr. à la mode, tj. podle dvorské módy) je postava galantního milence, „smutného kavalíra“, který naříká nad nešťastnou láskou. Johann Gleim (1719 - 1803)

Rokoko Já slabé dítě byl Já slabé dítě byl a ona krásná žena. Častokrát s úsměvem mě brala na kolena, kde v kleče laskal jsem svou ručkou nevinnou její, pleť i vlas – i ňadra nejednou. Svou rukou půvabnou naoko trestávala tu mou za šibalství, jež maně napáchala. Když nápadníků kruh ji svíral dokola, tu hrdá kráska ta mě nejvíc laskala. Ba často, (běda však – co cítíte v té době?) sama mi zlíbala růžová líčka obě. Nejeden z milenců povzdech by s hořkostí: Ó dětství blažené! Leč škoda něžností Ve francouzské rokokové literatuře vynikly lyrické elegie André Chéniera (1762 - 1794).

Rokoko Park duchcovského zámku a zápis o smrti jeho knihovníka Ital Giovanni Giacomo Casanova (1725 - 1798), dobrodruh a světoběžník, dovršil svůj život na duchcovském zámku v Čechách.

Rokoko Casanovova korespondence (italské vydání z počátku 20. století)

Rokoko Část původně francouzsky psaných pamětech Příběh mého života (1774)

Rokoko Slavný rokokový román v dopisech Nebezpečné známosti (1782) napsal Pierre-Ambroise Choderlos de Laclose (1741 - 1803) Ilustrace k vydání z 18. století

Rokoko Dobová karikatura autora Ilustrace z románu Aline a Valcour Každé vydání knihy francouzského libertina markýze Donatiena de Sade (1740 - 1814) provázely skandály.

Rokoko Ilustrace z erotických románů Justina aneb Utrpení ctnosti (1791) a Příběh Julietty (1797)

Rokoko Rukopis románu Román Sodoma napsal de Sade až v ústavu pro duševně choré v Charetonu, kde také zemřel.