Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Odborný výcvik Ročník:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konzervace pícnin Konzervace sušením Konzervace silážováním.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
PRODUKCE OVOCE A ZELENINY HOSPODÁŘSKÝ KRAJINOTVORNÝ NUTRIČNÍ zdroj vitamínů minerálních látek vlákniny fyziologicky aktivních látek (pozitivní x negativní)
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Chov I Výživa zvířat cvičení 2.. Krmiva a jejich rozdělení.
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2., 3. Téma: Chov Zvířat
„EU peníze středním školám“
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: III. Téma: Pěstování rostlin
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Pěstování Rostlin
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Rostlinná produkce a prostředí
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Pěstování rostlin
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Krmná řepa
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá I
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
UGO.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Pícniny - rozdělení a využití
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Suroviny Ročník: I. Téma:Cukrářská.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
„EU peníze středním školám“
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1.,2.,3. Téma: Pěstování rostlin
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Fungicidy, obchodní název Předmět:
KUKUŘICE VE VÝŽIVĚ SKOTU
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. Téma: Chov zvířat
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. Téma: Chov Zvířat
MIKROBIOLOGIE KRMIV   Úvod Mikroflora objemných krmiv Mikroflora sena
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Pěstování rostlin
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý I
Předmět: Odborný výcvik Ročník: Téma: Chov Zvířat
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
VÝROBA KRMIV S NÍZKÝMI NÁKLADY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
01.5 Produkce hnoje, močůvky, výroba kompostu Ing. Magda Pavezová
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Mgr. Věra Vasiljevičová
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Hospodářské plodiny.
Služby, servis a podpora
Vítáme Vás v Troubelicích Silážní seminář 2017
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: PÍCNINY
Siláže v praxi, Sil-All Maize+FVA
Transkript prezentace:

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1.,2.,3. Téma:Chov zvířat Vypracoval: Bc. Ivana Kadeřábková Materiál: VY_32_INOVACE_254 Datum: Anotace: silážování, plodiny vhodné k silážování, silážní vaky, senážování, Obor: H/01 Zemědělec – farmář

Konzervace pícnin Siláž - silážování  Hlavní krmivo (skot, ovce)  Náhrada čerstvé píce v zimním období  Celoroční krmení hospodářských zvířat  Obsah živin - vitamíny, minerální látky, vláknina  Předpoklad dodržení správných technologických postupů

Konzervace píce Silážování  Konzervace krmiva kyselinou mléčnou  Bakterie mléčného kvašení (laktobacyly, laktokoky,..)  Použití silážních přípravků  Anaerobní podmínky- za nepřístupu vzduchu  Uchování krmiva ve šťavnatém stavu  Zachování obsahu živin a využitelných látek  Druh pícniny - obsah cukrů kukuřice v mléčně - voskové zralosti  Obsah sušiny  Silážní zralost

Konzervace pícnin Plodiny vhodné k silážování Kukuřice v mléčně-voskové zralosti Píce glycidová Luskovino-obilné směsky Polobílkovinná píce Vojtěška, jetel Bílkovinná píce

Konzervace pícnin Sklizeň pícnin na siláž Přihrnování a udusání silážované hmoty

Konzervace pícnin Důkladné zakrytí silážního žlabu

Konzervace pícnin Silážní vaky

Konzervace pícnin Odebírání siláž ze silážního žlabu

Konzervace píce  Konzervace krmiv  Silážování  Konzervace čerstvé píce  konzervace zavadlé píce  Použití silážních prostředků a přípravků  Udusání  Vytěsnění vzduchu  Uježdění  Zakrytí v silážní jámě

Konzervace pícnin Kukuřičná siláž

Konzervace krmiv Senážování  Termín pro silážování krmiv s vysokýn obsahem sušiny (nad 50%)  DM,,dry matter“ sušina  Bakteriální produkce kyseliny mléčné  Prostředí bez kyslíku  Zabránění množení bakterií a plísní  Bakterie z rodu Listeria  Zkrmování balíků s neporušený obalem  Různá nutriční hodnota senáže  Rozdíl v jednotlivých balících  Způsob sušení, porost

Konzervace pícnin Balení novinka Balící síť MAGIC BLUE (finský výrobce) Balení malých balíků

Konzervace píce Způsoby silážování Silážní žlaby Nejčastější způsob na většině farmách Různá kapacita Řešeny jako průjezdné, neprůjezdné Zapuštěné Polozapuštěné Nadzemní Po naplnění silážní hmotou Anaerobní podmínky - řádné udusání hmot

Konzervace píce oUdusání hmoty - traktory, válce oZakrytí silážní hmoty oTransparentní fólie, hrubá zakrývací silážní plachta oZatížení většinou starými pneumatikami oZátěžové pytle

Konzervace píce Silážování ve vacích  Moderní technologie  Materiál polypropylen  Délka vaků 60m, průměr 2,5m  Kapacita 200 tun silážované hmoty  Nepropustné (světlo, vzduch)  Odolnost proti ultrafialovému záření  Hermetické uzavření  Nedochází ke znečištění z vytékajících šťáv

Konzervace píce Plnění vaků Vakovače Zakrytí při odebírání Konzervace čerstvé píce Plodiny kukuřice, slunečnice Lisování do vaků Vakovací lis AG – Bagger G – 7000 Europe

Konzervace píce Siláž a zdraví zvířat Kvalita siláže ovlivňuje:  Kvalitu mléka  Výskyt nežádoucích mikroorganismů  Nesmí vzniknout hnilobné procesy  Nežádoucí obsah mykotoxinů  Výskyt jedovatých látek rostlinného původu  Kyselost siláže pH 4  Zrání siláže 6 týdnů

Konzervace píce Kvalita siláže  Barva - barva původní hmoty  Olivově zelená  Pach - vůně čerstvého chleba  Struktura částic  Rozeznatelné stonky a listy  Botanický rozbor

Konzervace píce

Zdroje: