T1: Základy práce s počítačem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
Advertisements

Operační systém MS Windows xp
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
Monitorovací systém Asistent
MS Windows.
Základy počítačů a kancelářský software
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Softwarová údržba systému. Během práce na počítači se disk obsazuje nejrůznějšími nepotřebnými soubory, které zcela zbytečně zabírají prostor na pevném.
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
5.0 WINDOWS. Windows  Je operačním systémem počítače – základním programem, který oživuje počítač.  Existuje několik druhů:  - Windows 98  - Windows.
PC komponenty.
Základy práce s počítačem – lekce I. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Informační a komunikační technologie Diplomovaný oční technik dálkové studium 2005/2006.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
Opakování učiva pro 7. ročník
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Druhy Počítačů.
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Kurz základů IT PhDr. PaedDr. Zdeněk Pejsar, Ph.D.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS
HARDWARE.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
Opakování hardware a software.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_14_16_ovládací panely.
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Počítač a jeho složení.
VY_III/2_INOVACE_30_Operační systémy Operační systémy Miroslav Kaňok.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Součásti osobního.
Základy práce s počítačem – lekce III. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
MS WINDOWS Plocha. Plocha  Deska pracovního stolu  Výchozí bod pro práci s PC  Na každém počítači může vypadat různě  Uživatel si ji může sám upravovat.
Základy ovládání operačního systému Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy práce s PC , SB 104, 9.15 – h doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. kancelář: NB 246.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
PODNIKOVÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY porovnání PC, WORKSTATION, SERVER, MAINFRAME.
Informatika Soubory a složky
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hardware počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/1/01 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
Klávesové zkratky Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_17_Klávesové_zkratky Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Z čeho se skládá počítač. Opakujeme: Informatika Informatika se zabývá zpracováváním informací.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
PC základní jednotka.
PRÁCE NA PLOŠE PC VY_32_INOVACE_08
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Orientace na pracovní ploše počítače
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Informační a komunikační technologie
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Poďme sa spolu pozrieť do tajov sveta počítačov
Operační systém Windows
Opakování učiva pro 7. ročník
Mgr. Miroslava Telingerová
Transkript prezentace:

T1: Základy práce s počítačem Určeno pro začátečníky (2-4 tréninkové hodiny)

Osnova tréninku 1. K čemu klient počítač potřebuje – požadavky, cíle 2. Úvod do práce na PC – operační systém, základní software 3. Spuštění PC a vybraného programu 4. Struktura souborů a adresářů – otevření souborů 5. Práce v souborech – využívání jednoduchých nástrojů a formátů 6. Vyhledávání a otevírání předchozích uložených souborů a adresářů 7. Praktická část – vytvoření souborů, opakování Základy práce s PC 10.1.2008

K čemu klient počítač potřebuje – požadavky, cíle jaká je představa klienta o dalším využití počítače identifikace a seznam požadavků a přání klienta stanovení cílů pro lekci Základy práce s PC 10.1.2008

Úvod do práce na počítači – hardware, základní software, sestava PC co je dobré vědět předem o PC a softwaru Základy HW počítače "co se skrývá uvnitř" - pevný disk, paměť, procesor, základová deska, karty, sloty... monitor, tiskárna, myš, klávesnice, mechaniky, scanner Instalace nového hardware Jak zabudovat nové zařízení dovnitř počítače. Jak připojit externí zařízení Řešení problémů Základy práce s PC 10.1.2008

Úvod do práce na PC – operační systém, základní software co je dobré vědět předem o PC a softwaru Základy ovládání MS Windows pracovní plocha spouštění programů práce s okny soubor a adresář disketa, disk, CD, DVD, Flash disk Základy práce s PC 10.1.2008

Úvod do práce na PC – dokumenty a složky ukládání a otevíraní dokumentů foto, video a zvuk Programy MS Windows WordPad, Kalkulačka, Malování, Mapa znaků, Internet Explorer, Systémové nástroje Základy práce s PC 10.1.2008

Spuštění PC a vybraného programu co je dobré vědět předem o PC a softwaru kontrola zapojení před spuštěním ochrana před výpadky a nárazy ze sítě Nastavení MS Windows úprava pracovní plochy úprava hlavní nástrojové lišty nastavení obrazovky, klávesnice a myši instalace a odinstalace programů možnosti spouštění programů tvorba a změna identit Základy práce s PC 10.1.2008

Struktura souborů a adresářů – otevření souborů plocha co vidíme na ploše – nástroje, panely, zobrazení zástupce souboru & soubor spořiče obrazovky průzkumník MS Windows nastavení zobrazení, řazení souborů a adresářů otevření a zavření souborů a adresářů vytváření a odstraňování vlastních adresářů a souborů kopírování, přesunování, přejmenování souborů a adresářů vyhledávání souborů a adresářů koš odstranění a obnovení souborů Základy práce s PC 10.1.2008

Práce v souborech – využívání jednoduchých nástrojů a formátů Dokumenty ukládání a otevíraní dokumentů vytváření dokumentů – jednoduché nástroje a formáty změny dokumentů kopírování v dokumentu a mezi dokumenty foto, video a zvuk využívání manuálu a nápovědy pro práci v PC ukládání souborů – názvy souborů, adresářů Základy práce s PC 10.1.2008

Vyhledávání a otevírání předchozích uložených souborů a adresářů funkce vyhledat soubory a složky typ a přípona souboru vlastnosti souboru - popis, identifikace ochrana souborů proti změnám Základy práce s PC 10.1.2008

Praktická část – vytvoření souborů, opakování (test znalostí) otevření prázdného souboru tvorba a změny jednoduchých souborů uložení souboru pod názvem a do předem vytvořeného adresáře vyhledání a znovuotevření souboru kopírování v souboru a mezi soubory přejmenování souboru zamknutí souboru, zálohování a ochrana proti změnám ověření znalostí – dotazy & test, apod. Základy práce s PC 10.1.2008