Co je fyzická geografie?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proudění vzduchu v atmosféře
Advertisements

Atmosféra v pohybu.
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
ATMOSFÉRA.
CHEMICKÉ SLOŽENÍ ATMOSFÉRY
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
POČASÍ = STAV ATMOSFÉRY V URČITÉM OKAMŽIKU NA URČITÉM MÍSTĚ DO VÝŠKY 15 km Meteorologie = věda o počasí.
POČASÍ Meteorologie = věda o počasí
Abiotické podmínky života
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
ATMOSFÉRA.
VY_52_INOVACE_Z.6.24-atmosféra, počasí-prezentace
SLOŽENÍ ČLENĚNÍ PODNEBÍ POČASÍ
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Atmosféra Země Název školy
Vrstvy atmosféry.
Krajina a krajinná sféra
Atmosféra (IX. Část) Název školy
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra, větry autor VM:Ondřej.
VŠEOBECNÁ CIRKULACE ATMOSFÉRY
Oběh vzduchu na Zemi Název školy
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Globální cirkulace atmosféry
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Abiotické faktory prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
ATMOSFÉRA.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
POČASÍ A PODNEBÍ Mgr. Petr Králík.
Název Atmosféra 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Atmosféra.
KRAJINNÁ SFÉRA.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Atmosféra Adéla Hegarová.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – sféry Země autor VM:Ondřej Vojáček.
Atmosféra Země a její složení
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Atmosféra planety Země
Vznik a vývoj atmosféry Země
Atmosféra (X. Část) Název školy
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE. GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský,
OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Základní škola Lednice Břeclavská 510
JAK SE RODÍ POČASÍ.
Geografie Krajinná sféra
Témata: Všeobecná cirkulace atmosféry Místní větry
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
ATMOSFÉRA.
Charakteristika zeměpisu CR
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
Přírodní složky a oblasti Země
ATMOSFÉRA.
Jediná obyvatelná planeta naší sluneční soustavy.
Transkript prezentace:

Co je fyzická geografie?

FYZICKÁ GEOGRAFIE = přírodní věda – zkoumání fyzickogeografické sféry hydrosféra kryosféra atmosféra litosféra pedosféra biosféra

mocnost - 300 Dobsonových j. ATMOSFÉRA - k zemskému povrchu přiléhá TROPOSFÉRA (do 14 km) ozonosféra ( max ve 25 km) mocnost - 300 Dobsonových j. stratosféra ( do 50 km) mezosféra (do 80 km) termosféra (do 300 km) exosféra (nad 300 km)

OZONOSFÉRA A JEJÍ FUNKCE stratosféra 50 km ozonosféra troposféra 14 km

Globální oteplování Země rostoucí obsah CO2, metanu (CH4) a vodních par v atmosféře znečištění atmosféry – oxid siřičitý (SO2) – vulkanická činnost troposféra nepropouští zpět do vesmíru teplo zemského povrchu OTEPLOVÁNÍ ZEMSKÉHO POVRCHU

Atmosféra v pohybu atmosféra = hmota působí na povrch určitým tlakem rozložení vysokého a nízkého tlaku – přemisťování objemů vzduchu = proudění = vítr studený vzduch – klesá dolů - je těžší = vyšší tlak na povrch teplý vzduch – stoupá nahoru - je lehčí = nižší tlak na povrch

nerovnoměrné rozložení Atmosféra v pohybu základní příčinou proudění vzduchu na Zemi jsou velké teplotní rozdíly mezi polárními a rovníkovými oblastmi všeobecná cirkulace atmosféry = přemisťování vzduchu na Zemi PŮSOBÍ: působení Coriolisovy síly – stáčení vzduchu na SP vpravo od směru pohybu, na JP vlevo od směru pohybu nerovnoměrné rozložení pevnin a oceánů otáčení Země

Atmosféra v pohybu Podívej se na zajímavé animace k učivu: Observe an animation of the Coriolis effect over Earth's surface. http://www.school-portal.co.uk/GroupDownloadFile.asp?GroupId=12426&ResourceID=40448

Atmosféra v pohybu VZDUCHOVÉ HMOTY SE POHYBUJÍ VŽDY Z OBLASTI VYŠŠÍHO TLAKU DO OBLASTI NIŽŠÍHO TLAKU TEDY Z MÍST CHLADNĚJŠÍCH DO MÍST TEPLEJŠÍCH

Přechody front v Evropě

Pohyb oblačnosti v Evropě

Pohyb oblačnosti na Zemi