Autor: Mgr. Jana Pavlůsková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Advertisements

Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Rusko (Ruská federace)
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 8_2_ZMP_20 Datum vytvoření Druh učebního materiálu.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
R U S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 20
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI25 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Rusko Největší země světa, rozkládající se na evropském i asijském kontinentu. 2/3 země leží v tzv. severní zóně s trvale nepříznivými klimatickými podmínkami.
Autor výukového materiálu:
Rusko Jarmila Kovářová.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Zeměpis světadílů.
Brazílie Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
AMERIKA přírodní krajiny
EVROPA Rusko III2-Z7-III-20.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Zeměpis světadílů.
Rusko.
SEVERNÍ ASIE - SIBIŘ.
Rusko Je největší ze států bývalého SSSR (Sovětský svaz).
Asie – přírodní podmínky II.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Nerostné suroviny Evropy
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Asie – vodstvo, přírodní krajiny
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 25-Rusko
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Afrika - rostlinstvo a živočišstvo
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
BAJKAL Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Téma hodiny: Rusko - základní údaje, poloha, přírodní podmínky
RUSKO Jan Vaněk.
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
Rusko 20. ledna 2006.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 8.ročník
Registrační číslo projektu
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Rusko Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Nejrozlehlejší stát světa ležící na dvou světadílech
Přírodní podmínky Asie
Pojmy – východní Evropa
 Asie leží převážně na Světadílem prochází: a
ASIE.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vzdělávací materiál: Rusko – asijská část Operační systém:
RUSKO (Ruská federace)
ASIE - SIBIŘ VY_32_INOVACE_07-40 Ročník: VII. Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_Fi_II_11 Název Rusko – lidé a hospodářství
ASIE – poloha, členitost a povrch
VY_32_INOVACE_Z7. 11 ASIE Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
AUTOR: Mgr. Svobodová Alena
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A02Z6-8_Rusko – státní zřízení.
Rusko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_368.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
EVROPA VÝCHODNÍ EVROPA – RUSKO
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Východní Evropa (Ukrajina, Bělorusko, Rusko)
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Zeměpis světadílů Téma: Sibiř Anotace: Prezentace určená jako výklad k učivu o oblasti Sibiře a Dálného východu. Materiál je doplněn množstvím fotografií, shrnutím ve formě otázek k opakování a odkazem na interaktivní test k procvičení.

Sibiř a Dálný východ

Zopakujte si: Hlavními přírodními krajinami Sibiře jsou: a)Západní části Zopakujte si: Hlavními přírodními krajinami Sibiře jsou: tundra a tajga pouště a polopouště deštné lesy a savany

Obr. 1

Přírodní podmínky sever oblasti tundra dále k jihu pás jehličnatých lesů: tajga jižněji stepi: pěstování obilí, pastevectví hospodářské využití ztěžuje permafrost: trvale zmrzlá půda

Obr. 2 - permafrost Obr. 3 - Sibiř Obr. 4 - Kamčatka Obr. 5 - tajga

Bajkal nejhlubší jezero na světě největší zásobárna sladké vody do Bajkalu ústí 336 řek a říček z Bajkalu vytéká jediná řeka – Angara (na ní Bratská přehrada) tvořen hlubokou příkopovou propadlinou na rozhraní dvou tektonických desek, které se každým rokem rozestupují zhruba o 2 cm nejstarší jezero na Zemi

Obr. 6 - Bajkal

Transsibiřská magistrála vybudována na přelomu 19. a 20. století nejdelší železnice na světě vede z Moskvy do Vladivostoku, měří 933 km, cesta trvá asi 7 dní slouží zejména k přepravě nákladů později byla vybudována Bajkalsko-amurská magistrála

Obr. 7 – Transsibiřská magistrála

Nerostné suroviny vyskytují se zde všechny nerostné suroviny, které člověk využívá problémem je dostupnost Kuzbas (na jihu Západosibiřské roviny): ropa, zemní plyn, železná ruda velká města (Novosibirsk, Omsk) doprava surovin není ekonomická, těží se cenné suroviny (diamanty, platina, zlato)

Obr. 8 - Novosibirsk

obyvatelstvo původní obyvatelé Evenkové, Jakuti, Něnci (podobají se Inuitům) 50 miliónů obyvatel (většina Rusové) několik miliónových měst

Obr. 9 - Jakuti

UKAŽ NA MAPĚ Západosibiřská rovina, Středosibiřská vysočina, Verchojanské pohoří Karské moře, Moře Laptěvů, Beringovo moře, Ochotské moře poloostrov Kamčatka, o. Sachalin, Čukotský poloostrov, poloostrov Tajmyr jezero Bajkal, řeka Angara, Lena, Jenisej, Ob Jekaterinburg, Novosibirsk, Omsk

OTÁZKY K OPAKOVÁNÍ Kdo jsou původní obyvatelé této oblasti? Jaké přírodní krajiny zde převládají? Co je to permafrost? Čím je zajímavé jezero Bajkal? Jak se využívají zdejší velké zásoby nerostných surovin? PROCVIČTE SE V TESTÍKU http://www.zcsol.cz/zaklad/testy/form.php?&jmeno_testu=../../zaklad/stranky_predmetu/zadani_testu/z7_15_blizky_vychod.txt&img_adr=../stranky_predmetu/zadani_testu/z7_15_blizky_vychod&vymazat=ano

POUŽITÉ ZDROJE Obr. 1 – Hellerick [2013_05_09], dostupné jako volné dílo na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Siberia-FederalSubjects.svg Obr. 2 - Conny [2013_05_09], dostupné jako volné dílo na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Permafrost_-_polygon.jpg Obr. 3 - Matt Mordfin [2013_05_09], dostupné na Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nad_Sibirju_01.jpg Obr. 4 - Sed Brayton [2013_05_09], dostupné na Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Klyuchevskoi_Volcano.JPG Obr. 5 - Lacrus [2013_05_09], dostupné jako volné dílo na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%AE%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA._%D1%80._%D0%9D%D0%B5%D0%B3%D1%83%D1%81%D1%8C%D1%8F%D1%85.JPG Obr. 6 - Аркадий Зарубин [2013_05_09], dostupné na Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Khagdaev_02.jpg Obr. 7 - Sorovas [2013_05_09], dostupné na Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:VL_85-022_container_train.jpg Obr. 8 - Pavel Grozdov [2013_05_09], dostupné na Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Novosibirsk_view_2013.jpg Obr. 9 - Humano92 [2013_05_09], dostupné jako volné dílo na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ohuokhai.jpeg