Rady, návody, poučení pro studenty prvního a druhého ročníku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Advertisements

Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
1)seznámit s výstupy učitelské porady 2)připomenout loňskou změnu týkající se kouření 3)zdůraznit změnu týkající se max. počtu absencí a jejich omlouvání.
Zásady elektronické komunikace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dopisy učitelům.
Digitalizace výuky Příjemce
Motivační dopis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_08.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Aplikační software 1 Hana Hoffmannová. Kontakt učebna M-11 2.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Struktura obchodního dopisu
KIV/PPA2 1.cvičení Cvičící: Pavel Bžoch.
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
Žádost rozhodnutí odvolání
Rady, návody, poučení Rady, návody, poučení pro studenty.
Etika v elektronické komunikaci 2008 Uvědomte si, že nejde jen o srozumitelnost zprávy, ale i o vaši vlastní prezentaci.
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
97.1 Omluvenka Jdu k zubnímu lékaři. Zúčastním se soutěže.
Jak vybírat školu a obor?. Víte, že? Víte, že… V Plzeňském kraji je téměř 60 středních škol Všechny důležité informace o oborech SŠ v Plzeňském kraji.
Zdravení – - podávání.
Interviewing = Pohovor s klientem NKPD Lucia Madleňáková.
Oslovení v obchodních dopisech
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK256.
Obchodní písemnosti Obchodní písemnosti Ing. Ludmila FRIDRICHOVÁ, Ph.D. Materiály vznikly za podpory grantu FRVŠ 3102/2006.
Motivační dopis přikládá se k životopisu cílem je zaujmout budoucího
5. Prezentace výsledků experimentální práce
Využití dotazníku při evaluaci Mgr. Miroslava Dvořáková 2007.
První zaměstnání Petr Machala.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vážený pane učiteli, dovolte mi, abych Vám popřál k Vašim narozeninám vše nejlepší, hodně zdraví, štěstí a spokojenosti v osobním životě. Také Vám přeju.
KIV/PPA2 1.cvičení Cvičící: Pavel Bžoch. Údaje o cvičícím Pavel Bžoch Kancelář: UL408 Konzultační hodiny: –Středa 12:05 – 12:50 –Čtvrtek 11:10 – 11:55.
Nový pracovní řád pro naše zaměstnance
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
Střední zdravotnická škola Mostecká Tábor DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní dopisy.
Střední zdravotnická škola Mostecká Tábor DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Absolventi na trhu práce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Rady, návody, poučení pro studenty.
Mgr. Naděžda Fasurová, Ph.D.
ORGANIZACE VÝUKY PŘÍRODOPISU
Přijímací pohovor prakticky „ Hledáme-li nového člověka do firmy, pak vybíráme vždy konkrétního člověka pro konkrétní činnost v konkrétním podniku.“
TEORIE.  důležitá součást při žádosti o práci či stáž, jedna z prvních informací o vás – pokud se bude líbit, můžete na jeho základě postoupit k pohovoru.
7/ Etiketa v diplomacii I. Etiketa v diplomacii – prokazování úcty, … Guth-Jarkovský: „Zdvořilost a dobrý mrav žádá, abychom se k neznámým chovali vždy.
ČÍST CIZOJAZYČNÉ KNÍŽKY ?.  Asi každý z nás někdy narazil na nějakou knížku, časopis nebo jakýkoliv jiný materiál, který sice obsahoval velice zajímavé.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_10_ Společenská pravidla Číslo projektu:
Společenské chování Společenské chováníOB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
TEST Společenské chování
Informace k přijímacímu řízení na střední školy pro školní rok 2015/2016.
CHYSTÁME SE PSÁT DOPIS POKYNY A RADY ZÁSADY NA ÚVOD O DOPIS JE VIZITKOU AUTORA, ORGANIZACE O S P R Á V N O S T  VĚCNÁ  SLOHOVÁ  JAZYKOVÁ  ESTETICKÁ.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Svatava Mlčochová Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSPV K Stupeň.
Jak funguje a jak jej používat?. Co to je? O je elektronická pošta, tj. způsob odesílání a přijímání zpráv pomocí počítače a sítě (místní.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,7_02_ČLOVĚK.
OSLOVOVÁNÍ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Informační a komunikační technologie
Společenská výchova – Společenská významnost
Etiketa - Představování
Motivační dopis Většinou se přikládá k životopisu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.04_vztahy_mezi_lidmi Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Společenská výchova – Podání ruky
Přijímací řízení ve školním roce
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Lidé kolem nás TÉMA: Zásady.
Transkript prezentace:

Rady, návody, poučení pro studenty prvního a druhého ročníku

Nové prostředí Vysoká škola představuje pro studenty zcela nové prostředí, které se vyznačuje i některými zvláštnostmi ve své vlastní vysokoškolské terminologii.

Titul „profesor“ je nejvyšší akademickou hodností, a je tedy zcela odlišný od pojmu „středoškolský profesor“. Pokud titulujete své univerzitní učitele jako profesory, pak prokazujete buď přehnanou úctu, která se nemusí setkat s porozuměním, ale s pocitem, že si z daného pedagoga děláte legraci, nebo prezentujete naprostou neznalost prostředí a jeho zvyklostí.

Jak oslovovat své učitele Podle odpovídajících akademických titulů, které najdete: u dveří pracovny daného pedagoga v ISu, kde si snadno můžete vyhledat jeho stránku zvykem je oslovovat pedagoga či vědeckého pracovníka prvním titulem nacházejícím se před jeho jménem, ALE:

Jak je to s tituly za jménem: Vysokoškolský zákon v paragrafu 47 - Doktorský studijní program odstavci (5) říká: " (5) Absolventům studia v doktorských studijních programech se uděluje akademický titul „doktor“ (ve zkratce „Ph.D.“ uváděné za jménem), " Tedy oslovovat “Pane doktore,” neboť se vždy oslovuje tím nejvyšším titulem (a Ph.D. je vyšší než Ing. nebo Mgr.). Podobně říkat „doktor Novák".

Jak psát maily svým učitelům Co rozhodně neuděláte: 1)nepošlete svůj elektronický dopis bez oslovení; dotyčný pedagog by si mohl myslet, že ho přezíráte, když mu nestojíte ani za jeho oslovení. 2)Ve svém dopisu nepoužijete přehnaných expresívních výlevů. 3)Elektronické dopisy nebudete psát zbytečně. Co bylo za úlohu na následující hodinu si určitě můžete zjistit jinde, stejně tak i to, co se probíralo, když jste zcela náhodou nebyli přítomni. 4)Nezapomenete se podepsat.

Co byste měli udělat: 1)Pokud je to nutné, stručně se představit 2)Napsat přehledně, jasně, výstižně a krátce váš problém 3)Poznamenat, že vám záleží na odpovědi vyučujícího 4)Poděkovat za jeho případnou snahu, pomoc apod. 5)Být vždy maximálně, ale ne přehnaně, slušní.

Co by ještě neměl Váš mail obsahovat: Rozhodně by neměl obsahovat pravopisné chyby a hovorové výrazy. K nejčastějším chybám patří špatná shoda podmětu s přísudkem („předměty byli zapsány“), výrazy typu „né“, „aji“ apod.

Čeho jste si již mohli všimnout: 1)Stejná pravidla dodržují při psaní svých dopisů i vaši učitelé 1)Oslovují vás „vážení“ nebo „milí studenti“; na oslovení nezapomenou nikdy, stejně jako na svůj podpis.

Vyučovací hodiny: I tady platí určité zásady: 1)Do hodiny chodíte včas, pokud se z nějakého důvodu opozdíte, je vhodné hned po pozdravu říct alespoň, že se omlouváte za své zpoždění 2)Na toalety odcházíte bez ptaní, ale tiše tak, abyste nerušili ani své kolegy studenty ani vyučujícího

Pokud z jakéhokoliv důvodu musíte odejít ze semináře či přednášky dříve, měli byste o tom svého vyučujícího informovat před začátkem jeho lekce. Jinak si může dotyčný myslet, že vás jeho přednáška natolik nudí, že ji ani jeho už nemůžete vystát. A takový projev rozhodně do vysokoškolského prostředí nepatří. Je-li vaše přítomnost v semináři či na přednášce vyžadována, a vy přesto nemůžete přijít, měli byste se omluvit dopředu elektronickou cestou.

Pokud onemocníte v době testu či jiného zkoušení, je nutné dodat na studijní oddělení potvrzení od lékaře a svému vyučujícímu se předem omluvit opět elektronickou cestou.

DODATEK podle

Pozdravy - KDO POZDRAVÍ PRVNÍ? společensky méně významný toho významnějšího; mladší - staršího; muž- ženu; podřízený- nadřízeného Při loučení se používá opačného postupu. Této hierarchii se říká společenská pyramida.

Podání ruky Ruku podává významný společensky méně významnému; žena - muži; starší - mladšímu; Pán dámě ruku nepodává. Jestliže dáma ruku nepodá, není nezdvořilý muž, ale žena.Rukou nepotřásáme.

Tykání starší nabídne mladšímu; významný méně významnému; žena muži U mladých lidí je vhodné se zeptat, jestli s tykáním souhlasí. Nemusí to být pro obě strany vždy příjemná věc.