Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
52.1 Člověk – rozmnožovací soustava
Ženská pohlavní soustava
Biologie dítěte PhDr. Pavla Pikardová.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Dagmar Sýsová Název materiálu: Soustava žláz s vnitřním vyměšováním Označení.
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mužská pohlavní soustava
Vývoj jedince Vývoj → před narozením = nitroděložní (prenatální)
VÝVOJ JEDINCE.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Těhotenství, dětství a dospívání
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VYLUČOVACÍ a ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA
PhDr. Jitka Jirsáková,Ph.D.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Rozmnožovací soustava
Pohlavní soustava - muž
PS muže a ženy Emma Pecháčková Prenatální vývoj
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
REPRODUKČNÍ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Mužská pohlavní soustava
Pohlavní soustava muže
Rozmnožovací sousta va Popis a funkce rozmnožovací soustavy
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Rozmnožovací soustava
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Ženská pohlavní soustava
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Rozmnožovací soustava
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Rozmnožovací soustava 5. ročník
ROZMNOŽOVÁNÍ OBRATLOVCŮ
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA MUŽE
Mužské pohlavní ústrojí
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. Š TĚPÁNKA B ERANOVÁ D ATUM : Č LOVĚK A JEHO SVĚT, ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ. N ÁZEV MATERIÁLU.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
POHLAVNÍ SOUSTAVA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
POHLAVNÍ SOUSTAVA MUŽE ZŠ Hejnice - M. Hradil. Rozmnožování  Je jedním ze základních znaků živé hmoty.  Schopnost reprodukce je podmínkou udržení existence.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_20_Rozmnožovací soustava muže Autor.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_PŘÍRODOPIS.
VY_32_INOVACE_PŘČL.13 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Pohlavní soustava - žena
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Ovulační a menstruační systém
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
10 pohlavní soustava ženská
Vylučovací soustava Zajišťuje vylučování nepotřebných a škodlivých látek z těla. Základem vylučovací soustavy jsou ledviny. ledviny močovod močový měchýř.
Pohlavní soustava ženy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_11_ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA TÉMA:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Rozmnožovací soustava
Transkript prezentace:

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0188 Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Dagmar Sýsová Název materiálu: Pohlavní soustava Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ ZDV.P1.708 Datum vytvoření: 8.3.2013 Vzdělávací oblast: Zdravověda Ročník: první – Pečovatelské služby Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2

Anotace Pohlavní soustava, její stavba. Ženská pohlavní soustava – popis. Mužská pohlavní soustava – popis. Těhotenství Porod

Metodické pokyny Výuka formou prezentace. Učivo doplněné obrázky a odkazy na webové stránky, kde je možnost názorně učivo rozšířit. Pro nevidomé prezentace na USB. Použijí svůj notebook, který je ozvučený. Pro nevidomé připravené plastické obrázky. Přílohou prezentace je pracovní list.

Ženská pohlavní soustava Mužská pohlavní soustava Těhotenství Porod

Pohlavní soustava Rozmnožování je jednou z hlavních vlastností živých tvorů. U vyšších tvorů je k rozmnožování třeba dvou buněk – samčí a samičí, které vznikají ve dvou jedincích. Pohlavní soustava muže a ženy je tvořena: pohlavními žlázami pohlavními orgány V pohlavních žlázách se vytvářejí pohlavní buňky.

Ženská pohlavní soustava Ženské pohlavní žlázy jsou vaječníky. Je to párový orgán. Mají tvar malé švestky. Jsou uloženy v malé pánvi. Tvoří se v nich pohlavní buňka – vajíčka a pohlavní hormony. Vajíčko je největší buňka lidského těla – je to zárodek života. V každém vaječníku je mnohastatisícová zásoba nezralých vajíček. Začínají dozrávat kolem 12. až 15. roku a končí ve věku asi 45 až 50 let.

Hormony - ženské Hormony vaječníků podporují ženský vzhled: růst prsů rozšíření pánve růst vnějších pohlavních znaků Působí na zrání vajíčka a připravují dělohu na přijetí oplodněného vajíčka.

Ženské pohlavní orgány Vejcovody: je to párový orgán trubicové podoby, kterým vyloučené vajíčko postupuje z vejcovodu do dělohy. Děloha: je dutý svalnatý orgán tvaru hrušky, uložený mezi močovodem a konečníkem. Je vystlaný tlustou sliznicí, horní část je širší a dole se zužuje do pochvy. Pochva: je trubice asi 10 – 15 cm dlouhá, velmi pružná. Prsní žlázy: se sice nespojují s pohlavní soustavou, ale pochody, které se v nich odehrávají, s pohlavní soustavou souvisejí. V prsních žlázách se v těhotenství tvoří mateřské mléko.

Ženská pohlavní soustava Obrázek č. 1 Obrázek č. 2

Mužská pohlavní soustava Mužské pohlavní žlázy jsou varlata. Jsou uložena v šourku, mají vejčitý tvar vlašského ořechu. V semenných váčcích se tvoří mužské pohlavní buňky – spermie. Patří k nejmenším buňkám. Tvoří se od puberty do stáří. Jejich pohyblivost umožňuje bičíkovitý ocásek. Kromě spermií vyrábějí mužský pohlavní hormon. Ten působí na vývoj vnějších pohlavních znaků jako jsou vousy, ochlupení, změna hlasu a zvětšování pohlavních orgánů.

Mužské pohlavní orgány Mužské pohlavní orgány jsou: nadvarle, chámovod, pyj. Nadvarle: je párový orgán, do kterého se zralé spermie přesouvají a hromadí se. Chámovod: vychází z nadvarlete. Je to párový trubicovitý orgán, který ústí do močové trubice. Je obklopen cévami a nervy. Močová roura je obklopena žlázou neboli prostatou. Pyj:je tvořen bohatě prokrvenou houbovitou tkání. Je zakončen žaludem. Je pokryt tenkou kůží,která přechází přes žalud kožní řasou, zvanou předkožka.

Mužské pohlavní orgány Obrázek č. 3

Těhotenství Splynutí mužské pohlavní buňky spermie se ženskou pohlavní buňkou vajíčkem je oplození. K oplození dochází ve vejcovodu. Asi za 3-4 dny postupuje do dělohy. Silně prokrvená sliznice v děloze vajíčko zachytí. Od začátku druhého týdne těhotenství se vytváří zárodek. V tomto období se začínají vyvíjet orgánové soustavy. V 8. týdnu jsou vyvinuty v jednoduché podobě vnitřní orgány a nastupuje plodové období. V pátém měsíci měří plod asi 25 cm a získává lidskou podobu. Konce 10.lunárního měsíce je plod schopen opustit matčino tělo.

Porod Porodem končí období těhotenství. Zralý plod váží asi 3000 - 4000 gramů. Měří asi 50 cm. Plod je spojen pupečníkem s plodovým koláčem – placentou. Pupečník - pupeční šňůra je asi 50 cm dlouhý, procházejí jím cévy, které vedou k plodu a zpět. Cévy přivádějí živiny a kyslík a odvádějí odpadní látky. Placenta je zásobníkem i filtrem krve, tvoří se v ní hormony. Porod končí východem placenty.

Oplodnění vajíčka Obrázek č. 4 Obrázek č. 5

Těhotenství – vývoj plodu Obrázek č. 6 Obrázek č. 7

Odpověz Ženské pohlavní buňky se nazývají…………… Mužské pohlavní buňky se nazývají………….. Splynutím mužské a ženské pohlavní buňky dochází k… Ke splynutí mužské a ženské pohlavní buňky dochází v pochvě v děloze ve vejcovodu ve vaječnících

Zdroje Obrázek č.1 Péče o prsa. AUREA MEDICA [online]. [cit. 2014-02-11]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z: http://www.aureamedica.ic.cz/v_pece_prsa.html Obrázek č.2 Rozmnožovací soustava. Wikipedie [online]. 31.7.2013 [cit. 2014-02-11]. Obrázek ve formátu PNG. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Rozmno%C5%BEovac%C3%AD_soustava Obrázek č. 3 Mužské pohlavné orgány. Dětské choroby: Rodina [online]. 20.2.2013 [cit. 2014-02-11]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z: http://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby/pohlavne-organy/chlapec/muz-pohlavne-organy/?%3B%3B%3Btx_skpagecomments_pi1%5Banswer%5D=2534

Zdroje Obrázek č. 4 Speciální ošetření při neplodnosti. Chytrá žena [online]. 27.9.2009 [cit. 2014-02-11]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z: http://www.chytrazena.cz/specialni-vysetreni-pri-neplodnosti-aneb-co-vas-ceka-u-lekare-6692.html Obrázek č. 5 A sperm entering an egg cell. Megutron [online]. 6.6.2012 [cit. 2014-02-11]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z: http://scinerds.tumblr.com/post/24526269146/megutron-a-sperm-entering-an-egg-cell Obrázek č. 6 Understanding Pregnancy. Mylife medical and resource centers [online]. 6.6.2012 [cit. 2014-02-11]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z: http://www.mylifemrc.com/understanding-pregnancy.php Obrázek č. 7 Těhotenství a vše kolem něj. Psichousyblog [online]. 1.1.2008 [cit. 2014-02-11]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z: http://psichousy.blog.cz/0801