16.1 Rozmanitost přírody – ŽIVOČICHOVÉ DĚLENÍ DLE STAVBY TĚLA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Advertisements

Ověř si své znalosti z živočišné říše.
Zpracovala Jitka Ciprová
Elektronická učebnice - I
Základní skupiny živočichů
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
VY_32_INOVACE_34_ Prvouka 3.ročník Živočichové 1.
Prvouka 3. ročník Gabriela Mikulková 2012
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Zoologická zahrada Východ ZOO.
PTÁCI RYBY PLAZI SAVCI OBOJŽIVELNÍCI BEZOBRATLÍ ÚKOL ÚKOL ÚKOL ÚKOL
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ROZDĚLENÍ ŽIVOČICHŮ
Živočichové opakování Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
62.1 Rovnováha v přírodě, potravní řetězec
Třídění živočichů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.16
SAVCI 3. A 4. TŘÍDA.
Živočichové - obratlovci
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
18.1 Obratlovci Kdo jsou obratlovci?
ŽIVOČICHOVÉ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
zvířata Ve volné přírodě
OBRATLOVCI Ryby a obojživelníci.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_11.
Savci 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Elektronická učebnice - II
Který živočich do řady nepatří
Savci, ptáci, ryby.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
OBRATLOVCI ptáci.
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM SAVCI ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_294_ŽIVÁ_PŘÍRODA_ŽIVOČICHO.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: STAVBA TĚL ŽIVOČICHŮ
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_294_ŽIVÁ_PŘÍRODA_ŽIVOČICHO.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.7 Živočichové - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ ŽIVOČICHOVÉ Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Třídění živočichů.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_294_ŽIVÁ_PŘÍRODA_ŽIVOČICHO.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Jarmila Kolářová Název: VY_32_INOVACE_1A_04_Dělení živočichů Téma: Člověk a jeho svět Datum tvorby:
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Třídění přírodnin.
Živočichové – stavba těla, potravní vazby a druhy
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
VY_32_ INOVACE_ 06_ PŘÍRODOVĚDA 5
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ŽIVOČICHOVÉ - PROCVIČOVÁNÍ
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
OBRATLOVCI.
Obratlovci-prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_117_Obratlovci
VY_32_INOVACE_10_PŘV_OBRATLOVCI A BEZOBRATLÍ
Obratlovci Autor: Mgr. Iva Hirschová
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření září 2012 Ročník
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Třídění živých organizmů
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
OBRATLOVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
OBRATLOVCI - POPIS Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Živočichové.
Elektronická učebnice - II
Transkript prezentace:

16.1 Rozmanitost přírody – ŽIVOČICHOVÉ DĚLENÍ DLE STAVBY TĚLA Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 16.1 Rozmanitost přírody – ŽIVOČICHOVÉ DĚLENÍ DLE STAVBY TĚLA Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Vladimíra Jaborová

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 16.2 Co už víš?

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 16.3 Obratlovci Obratlovci mají vnitřní kostru složenou z kostí a páteř z obratlů. 1. RYBY – mohou žít pouze ve vodě, tělo mají pokryto šupinami. Dýchají žábrami, pohybují se pomocí ploutví. kapr, pstruh, štika, okoun, cejn, úhoř, sumec 4. PTÁCI – jsou přizpůsobeni k pohybu ve vzduchu – k letu. Přední končetiny jsou přeměněny v křídla. Tělo je pokryté peřím, mají zobák. čáp, vlaštovka, havran, poštolka, jiřička, holub, sýkorka sumec okoun 2. OBOJŽIVELNÍCI – živočichové, kteří žijí ve vodě i na souši. Živí se hlavně hmyzem. žáby – skokan, kuňka, ropucha, rosnička, čolek, mlok orel páv 5. SAVCI – na Zemi žije mnoho druhů savců, k této skupině patří i člověk. Savcům se rodí většinou živá mláďata, ta sají po narození mateřské mléko od matky. kočka, pes, králík, kůň, prase, medvěd, osel, žirafa, klokan skokan mlok 3. PLAZI – mají tělo pokryté šupinami nebo tuhými štíty, kladou vejce. Většina plazů je masožravá. Nemají stálou tělesnou teplotu. hadi, želvy, ještěrky, krokodýli kůň pes želva had zebra tygr

16.4 Bezobratlí živočichové Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 16.4 Bezobratlí živočichové Bezobratlí nemají obratle ani jiné kosti. Mezi bezobratlé živočichy patří například hmyz. Hmyz je největší živočišná skupina. Patří sem včely, čmeláci, šídla, brouci a motýli. Zástupci hmyzu jsou velmi přizpůsobiví, najdeme je všude kolem nás – na souši, ve vzduchu i ve vodě. slunéčko sedmitečné včela babočka roháč šídlo tesařík Čím se živí živočichové? 1. Býložravci – živí se rostlinami. tur domácí, koza, ovce, jelen, zajíc 2. Masožravci – živí se jinými živočichy. Masožraví savci se nazývají šelmy. Masožravým ptákům říkáme dravci. Masožravé ryby nazýváme dravé ryby. 3. Všežravci – živí se rostlinami i živočišnou potravou. prase, husa, kachna, kur domácí

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 16.5 Procvičení a příklady 1. Řekni co nejvíce o skupině obojživelníků. Podívej se na odkaz: obojživelníci 2. Spoj, co se čím živí, jak se jim říká? 3. Podtrhni názvy živočichů, kteří se rozmnožují kladením vajíček: kachna, včela, ropucha, králík, sýkora 4. Naznač čarami, co k sobě patří.

Hádej názvy zvířat, která můžeš vidět v ZOO. Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 16.6 Hádanky Hádej názvy zvířat, která můžeš vidět v ZOO. Umí si hrát jako děti, vyskakuje z vody ven, lítá jako na koštěti mořská víla z vodních pěn. Ve dne v noci cvičí, na palmové tyči, s každým se hned pohádá, veletoče ovládá. Který ptáček nosí fráček? tučňák Chodí líně pouští, srst má jako houští, na zádech má hrb. Na hlavě má ofinu, rád si hoví ve stínu a to není drb. delfín opice Je král, co nemá korunu a nesedává na trůnu, pouští to hřmí, když zívá. Na krku vzácnou kožešinu nosívá jak pelerínu a říká se jí hříva. Vznešeně si vykračuje, vějířem se ovívá, nad jiné se povyšuje a je pyšný protiva. velbloud páv V zoologické zahradě prohání se v ohradě. Kouká přes plot, asi žebrá, jsou jí vidět všechna žebra. lev Nohy jako sloupy, ucho jako zvon, trumpetu si koupil, troubí helikón. Ač je doma v pralese, u nás také najde se. papoušek slon zebra

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 16.7 Animals

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 16.8 Test znalostí 1. Jak se nazývají živočichové, kteří mají vnitřní kostru složenou z kostí a páteř z obratlů? a/ obrové b/ obratlovci c/ bezobratlí d/ zvířata 3. Mezi kterou skupinu obratlovců patří člověk? a/ ryby b/ obojživelníci c/ ptáci d/ savci 2. Čím se živí masožravci? a/ salámem a párkem b/ kytkami c/ jinými živočichy d/ vodou 4. Jaká největší skupina patří mezi bezobratlé živočichy? a/ hmyz c/ obojživelníci d/ plazi d/ ryby Správné odpovědi: b c d a Test na známku

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 16.9 Použité zdroje, citace Kliparty z databáze. Hádanky v Prvouce: Mgr. Jana Palanská, Vydalo JV Print v Novém Bydžově 2000,str. 27 - 34 – slide č. 6 http://www.doggenetics.co.uk/colourterms.htm - slide č. 7 http://library.thinkquest.org/J0111845/fish_body_parts1.htm - slide č. 7 http://www.scribd.com/doc/37239340/Birds-Around-Us - slide č. 7 http://www.blackhorse.estranky.cz/clanky/Jezdeni-od-A-do-Z/stavba-tela-kone.html - slide č. 1 http://www.skolaplumlov.tym.cz/dumy/VY_32_INOVACE_1156/56.%20obojzivelnici.htm – slide č. 5 http://www.chytej.cz/atlas_ryb/ryba/sumec_velky/ - slide č. 3 http://www.orso.cz/dvorak/okoun.html - slide č. 3 http://skolakov3c.sweb.cz/PRVOUKA/PT%C3%81CI/teplota.htm - slide č. 1 http://ekolodzis.blog.cz/0703/hmyzi-gladiatori - slide č. 4 http://www.seniortip.cz/?&module=article&uniqid_article=9b3d9a87b7f3a76e5a6f14bfc69f0b0b – slide č. 4 http://dumka.info/pet02/0606pet.htm - slide č. 4 Já a můj svět, prvouka pro 3. ročník – učebnice: Věra Štiková, nakladatelství Nová škola str. 58 - 61 – slide č. 3, 4 Pracovní sešit k prvouce pro 3. ročník ZŠ: RNDr. Jana Dobroruková, nakladatelství Scientia, List č. 18 – slide č. 5

16.10 Anotace Autor Mgr. Vladimíra Jaborová Období 01 – 06/2012 Ročník Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 16.10 Anotace Autor Mgr. Vladimíra Jaborová Období 01 – 06/2012 Ročník 1. – 3. ročník Klíčová slova Živočichové – dělení dle stavby těla, býložravci, masožravci, všežravci. Anotace Prezentace popisující živočichy – dělení dle stavby těla, býložravci, masožravci, všežravci.