Závislost na alkoholu PSY 442 Speciální psychiatrie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PKML.
Advertisements

Léčba křečových žil metodou ASVAL
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče, klasifikace. (Speciální psychiatrie pro studující psychologie) Česková E., Psychiatrická.
Tomáš NETERDA 1961 Sportovní kariéra : plavecké třídy ZŠ Komenského gymnázium Dašická plavecká škola
Projevy nejčastějších psychických onemocnění a klasifikace (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno Klasifikace.
Problematika závislostí
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
o.s. Péče o duševní zdraví
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MUDr. Lucie Pilařová Psychiatrická klinika LF MU Brno
Národní strategie protidrogové politiky
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
TK SANANIM NĚMČICE DUÁLNÍ DG. V TK Němčice Bc. Martin Hulík
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Náhoda, generátory náhodných čísel
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Disciplína: M4- zJan Gruber zMichal Horváth zMilan Bruncvík zKarel Neffe Zodpovědný trenér: Petr Blecha Jménonej.05I.06III.06XI.06I. 07III.07I.08I.09III.09.
Přednáška č. 4 Návykové nemoci (Závislosti)
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Sociální patologie SCPT SCPA
Návykové látky, závislosti
Duševní poruchy vyvolané psychoaktivními látkami
Návykové poruchy Apolinář – oddělení léčby závislostí
Porovnání různých metod léčby akustického traumatu
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Úzkostné poruchy PSY 442 Speciální psychiatrie
Matematika 5.ročník Poláková J., ZŠ Věšín
Přednost početních operací
Mozek a chování: norma a patologie
Ekonomika kontroly tabáku Dr. Hana Ross American Cancer Society.
Predikce chemických posunů
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Alkoholismus.
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
PSYCHIATRICKÉ INTERVENCE V TERAPEUTICKÝCH KOMUNITÁCH
„Hulda“ v terapeutické komunitě Josef Radimecký, Jakub Solčány AT Konference Měřín –
*sych5c2/ 260*352ace s*61en/ s 4ž9v8n90 dr6g A24b 5nař92.
Klasifikace duševních poruch
Akutní psychotické poruchy, první pomoc
Deprese Diagnostika a léčba
Rizika závislosti Psychoaktivní látka ovlivňuje psychiku
Závislosti Psychoaktivní látka ovlivňuje psychiku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Schizofrenie PSY 442 Speciální psychiatrie
Alkoholismus Barbora Čiklová
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Závislost na nealkoholových drogách
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Rodina se závislým partnerem Vypracovala: Barbora Šindelková Kamila Vébrová.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
Návykové poruchy MUDr. Helena Reguli. Droga = psychoaktivní látka  přírodní či syntetická látka, užívaná záměrně pro ovlivnění psychiky člověka,  aplikace.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Alkoholová závislost Martina Švaříčková.
Návykové poruchy MUDr. Helena Reguli.
Alkoholismus.
Transkript prezentace:

Závislost na alkoholu PSY 442 Speciální psychiatrie MUDr. Jan Roubal

F10 – F19 Duševní poruchy a poruchy chování vyvolané účinkem psychoaktivních látek F10.–  Poruchy vyvolané požíváním alkoholu F11.–  Poruchy vyvolané požíváním opioidů F12.–  Poruchy vyvolané požíváním kanabinoidů F13.–  Poruchy vyvolané užíváním sedativ nebo hypnotik F14.–  Poruchy vyvolané požíváním kokainu F15.–  Poruchy vyvolané požíváním jiných stimulancií (včetně kofeinu) F16.–  Poruchy vyvolané požíváním halucinogenů F17.–  Poruchy vyvolané užíváním tabáku F18.–  Poruchy vyvolané užíváním organických rozpouštědel F19.–  Poruchy vyvolané požíváním několika látek a požíváním jiných psychoaktivních látek

F10 – F19 Duševní poruchy a poruchy chování vyvolané účinkem psychoaktivních látek F1x.0  Akutní intoxikace .00  Nekomplikovaná .01  S traumatem nebo s jiným tělesným postižením .02  S jinou zdravotní komplikací .03  S deliriem .04  S poruchami vnímání .05  S kómatem .06  S křečemi .07  Patologická intoxikace

F10 – F19 Duševní poruchy a poruchy chování vyvolané účinkem psychoaktivních látek F1x.1  Škodlivé užívání F1x.2  Syndrom závislosti .20  V současnosti abstinuje .21  V současnosti abstinuje, ale v chráněném prostředí .22  V současnosti abstinuje při klinicky evidovaném udržovacím nebo substitučním režimu .23  V současnosti abstinuje, avšak při léčbě averzními nebo blokujícími látkami .24  V současnosti užívá látku (aktivní závislost) .25  Souvislé užívání .26  Epizodické užívání (dipsomanie)

F10 – F19 Duševní poruchy a poruchy chování vyvolané účinkem psychoaktivních látek F1x.3  Odvykací stav .30  Nekomplikovaný .31  S křečemi F1x.4  Odvykací stav s deliriem .40  Bez křečí .41  S křečemi F1x.5  Psychotická porucha .50  Schizoformní .51  Převážně bludná .52  Převážně halucinatorní .53  Převážně polymorfní .54  S převahou depresivních příznaků .55  S převahou manických příznaků .56  Smíšená F1x.6  Amnestický syndrom

F10 – F19 Duševní poruchy a poruchy chování vyvolané účinkem psychoaktivních látek F1x.7  Reziduální stav a psychotická porucha s pozdním začátkem .70  Psychotické reminiscence (flashbacky) .71  Porucha osobnosti nebo chování .72  Reziduální afektivní porucha .73  Demence .74  Jiné přetrvávající narušení kognitivních funkcí .75  Psychotická porucha s pozdním začátkem F1x.8  Jiné duševní poruchy a poruchy chování F1x.9  Nespecifikovaná duševní porucha a porucha chování

F1x.2 Syndrom závislosti Diagnostická vodítka Definitivní diagnóza závislosti by se obvykle měla stanovit pouze tehdy, jestliže během posledního roku došlo ke třem nebo více z následujících jevů: (a)  silná touha nebo pocit puzení užívat látku, (b)  potíže v kontrole užívání látky, a to pokud jde o začátek a ukončení nebo množství látky, (c)  somatický odvykací stav (viz F1x.3 a F1x.4), jestliže je látka užívána s úmyslem zmenšit jeho příznaky, což je zřejmé z typického odvykacího syndromu pro tu kterou látku nebo z užívání stejné (nebo velice příbuzné) látky se záměrem zmenšit nebo odstranit odvykací příznaky, (d)  průkaz tolerance jako vyžadování vyšších dávek látky, aby se dosáhlo účinků původně vyvolaných nižšími dávkami (jasné příklady lze nalézt u jedinců závislých na alkoholu a opiátech, kteří mohou brát denně takové množství látky, které by zneschopnilo nebo i usmrtilo uživatele bez tolerance), (e)  postupné zanedbávání jiných potěšení nebo zájmů ve prospěch užívané psychoaktivní látky a zvýšené množství času k získání nebo užívání látky nebo k zotavení se z jejího účinku, (f)  pokračování v užívání přes jasný důkaz zjevně škodlivých následků: poškození jater nadměrným pitím (depresivní stavy vyplývající z nadměrného užívání látek) nebo toxické poškození myšlení

psychiatrické vyšetření

psychiatrické vyšetření

psychiatrické vyšetření

psychiatrické vyšetření Práce: Pracoval v dělnických povoláních, jako skladník, poté vedoucí dílny, vedoucí prodejny, podnikal v reklamě. Před 2-3 lety s podnikáním skončil, společník nadělal milionové dluhy, od té doby pracuje jako dělník, ale má exekuci na výplatu, hotově dostává 9 tisíc.

psychiatrické vyšetření

psychiatrické vyšetření

psychiatrické vyšetření

psychiatrické vyšetření

psychiatrické vyšetření

psychiatrické vyšetření

propouštěcí zpráva 1. pobyt 32-letého muže v PL na doporučení dr. ... prakt. lékaře ve ... pro dg. závislost na alkoholu, abstinenční syn.

propouštěcí zpráva

propouštěcí zpráva

propouštěcí zpráva