Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA 1. ČÁST.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Přelom ve válce Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VMzáří 2011 Ročník použití VM9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VMPowerpoint prezentace,
POSTUPIMSKÁ KONFERENCE
Druhá světová válka III.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Postupimská konference od 17. července do 2. srpna 1945 od 17. července do 2. srpna července2. srpna července2. srpna1945.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Protihitlerovská koalice Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE PhDr. Jana Žáková.
zápas demokracie s totalitními diktaturami
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XV. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Přepadení SSSR, vstup USA do války, přelom ve válce
9. ročník Novověk, moderní dějiny
2. světová válka v Evropě Válka v Evropě v letech
Mír po válce. Spolupráce velmocí OOOOSN 1945 NNNNorimberský proces 1945 – 1946 ( s nacistickými válečnými zločinci) ppppodpis mírových smluv.
Německá otázka, vznik SRN a NDR
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
VY_32_INOVACE_2D.9.09 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
I. světová válka – konec války
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (VIII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
II. světová válka 1945 (II.) Petr Machala.
II. světová válka 1943 Petr Machala.
II. světová válka 1945 (I.) Petr Machala.
II. světová válka 1944 (II.) Petr Machala.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA ( – )‏
Válka ve Středomoří, Africe a na Balkáně
Postupimská konference
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XIV. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
2. světová válka v Evropě Koordinace postupu spojenců
Druhá světová válka 4.-5.etapa
Postupimská konference
Druhá světová válka Společný postup Spojenců – str Spojenci = ? 2. O čem jednali v Moskvě (1943)? 3. O čem jednali na konferenci v.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR. SOŇA KYSELOVÁ Název materiálu: VY_12_INOVACE _ D.9.A.21_zaver_svetove_valky Ročník: devátý.
Druhá světová válka vymezená léty (1. září 1939 – 2. září 1945) NACISTICKÉ NĚMECKO proti sobě stojí dva bloky - NACISTICKÉ NĚMECKO - podporované.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Jitka Hajná Název: VY_32_INOVACE_19_D_2. světová válka Téma:
LEDEN 2016 DOKONČENÍ VÝUKY POKRAČOVÁNÍ UČIVA : 3. FÁZE VÁLKY R PŘELOM VE VÁLCE.
Svět po 2. světové válce. Mír Válka v Evropě skončila Německo bylo rozděleno na 4 okupační pásma, která si rozdělili vítězové (VB, Francie,
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK: 9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
M. Kryška.  41/A  1. Porovnej počet zapojených států v I. a II. světové válce. O kolik se lišil?  2. Kolik států bylo během II. světové války neutrálních?
světová válka.
Formování protihitlerovské koalice. Velká trojka.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
FORMOVÁNÍ SPOJENECKÉ KOALICE
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis ročník
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 9. Druhá světová válka
Plány na uspořádání světa po druhé světové válce
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Poválečné uspořádání uč
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_DĚJEPIS
Druhá světová válka 4. fáze ( – )
zápas demokracie s totalitními diktaturami
zápas demokracie s totalitními diktaturami
Transkript prezentace:

Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty Invaze – otevření druhé fronty Porážka fašismu v Evropě Porážka Japonska, konec války

Invaze – otevření druhé fronty Operace byla zahájena pod vedením generála Eisenhowera dne 6.6.1944 -vylodění v západní Evropě bylo velmi složité, proto bylo nutné vycvičit velké množství vojáků (celkem 3 miliony) Vylodění spojenců se uskutečnilo v Normandii, a ne v Calais, kde je Němci očekávali. Současně s vyloděním v Normandii se vylodila spojenecká vojska i v jižní Francii a německá obrana, tísněná ze dvou stran, se rozpadla. 25.8.1944 byla osvobozena Paříž. Video vylodění v Normandii

Porážka fašismu v Evropě Jaltská konference (únor 1945) – setkání Velké trojky (Stalin,Roosevelt,Churchill) na Jaltě (SSSR) Závěry: zničení fašismu, uspořádání poválečných poměrů v Německu a SSSR se zavázal, že po kapitulaci Německa vstoupí do války s Japonskem Počátek roku 1945 – velká ofenziva Rudé armády na východní frontě a rovněž úspěšné tažení Spojenců na Západě 30.4.1945 Hitler spáchal sebevraždu (druhý fašistický diktátor Mussolini ještě předtím popraven italskými partyzány) 7.5.1945 podepsali Němci bezpodmínečnou kapitulaci vůči všem spojencům v severofrancouzské Remeši. Na Stalinův požadavek byla kapitulace podepsána ještě jednou 8.5. 1945. Tento den se považuje za konec války v Evropě, přestože boje pokračovaly ještě poté. Postupimská konference - léto 1945 - politické ukončení 2. světové války –3. schůzka nejvyšších představitelů SSSR, VB, USA v Postupimi (předměstí Berlína) Nové složení představitelů: za USA nový prezident Harry Truman, za VB jednání začal Churchill, ale v průběhu byl vystřídán nově zvoleným ministerským předsedou - Clement Attlee, SSSR beze změny – Stalin. Závěry: o poraženém Německu – vymýtit kořeny fašismu, rozpustit armádu, potrestat válečné zločince a uskutečnit demokratizaci státu. Dále stanovena výše reparací, hranice a rozdělení Německa do 4 okupačních zón pod kontrolou USA, SSSR, VB, Francie. Zároveň tato konference rozhodla o odsunu německého obyvatelstva z Polska, Maďarska, Československa video Jaltská konference

Porážka Japonska, konec války Říjen 1944 – Japonská porážka u ostrova Leyte. Nepomohlo ani nasazení japonských pilotů – sebevrahů (kamikadze) Japonská vláda však stále až do července 1945 odmítala kapitulovat. Američané pak reagovali svržením atomových bomb 6. a 9.8.1945 na Hirošimu a Nagasaki. Bezohledný útok na nevojenské cíle zabil 100 000 civilistů. Mnozí další postupně umírali na nemoci z ozáření Dvojí záměr atomového útoku USA: jednak neprotahovat válečné boje s Japonskem, ale také demonstrovat před celým světem a zvláště před SSSR svoji sílu. 8. srpna 1945 vstupuje do války SSSR (během krátké doby zničil milionovou japonskou armádu v Mandžusku) 2. září 1945 podepisuje japonský císař Hirohito bezpodmínečnou kapitulaci Japonska. Tím byl poražen fašismus i v Asii a 2. světová válka skončila video Hirošima