2 Ing. Jan Keprt Centrální správa uživatelů 3 Jak to bylo dosud Bylo třeba nastavení uživatelů provést zvlášť, v každém modulu samostatně. Uživatel si.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Makra v Excelu.
Advertisements

Podpora personálních procesů v HR Vema Jaroslav Šmarda
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Vizuální Systém Fotbal
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
™. ™ Zprovoznění zařízení a zahájení jejich řízení během několika minut.
Nový přístup k aplikacím Vema
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Vizuální Systém Fotbal
Modernizace studijních opor Představení LMS Moodle
Panasonic Electric Works Czech s.r.o. Slide 1 Přehled PLC Software splňující normu IEC
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Předmět: Účetnictví, Aplikace, Účetní software Téma: Charakteristika programu UCTO - obsluha Prezentace - powerpoint ing. Květoslava Plechatá.
Evidence a inventury majetku
Prezentace nového SQL modulu Mzdy a personalistika Pavel Pitaš Miloš Jirčík.
SmartPhone start - Apple iPhone
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B15 Příkazový řádek: uživatelské účty AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
Tvorba prezentací v programu PowerPoint Autor: ing. Jaroslav Mochan
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ předpověď počasí na 13. května 2014.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B16 Příkazový řádek: uživatelské účty PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková.
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
 Kalkulátor  Slouží k tvorbě tabulek, sestav, grafů i pro náročné výpočty z oblasti matematiky, statistiky, financí apod.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
Metodická podpora úprav RVP ZV
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
PHP – Základy programování
Novinky a strategie společnosti Vema, a. s.
Personální informační systém Vema
Referát č. 17 Tabulkový procesor
Vzhled a přizpůsobení I
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Serverové systémy Windows
KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák. Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Stáhnout soubor studenti_dotazy_sql.mdb.
1 O programu pro Informační Systém Investičního Controllingu n Dovolujeme si Vám představit základní schémata informačního systému ISIC n Programové řešení.
Prvotní doklady a jejich zaúčtování
2 Princip zaúčtování dokladů v aplikaci EKOS Ing. Iveta Klimečková.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Excelent v EKOSu Ing. Daniela Dufková. Excelent v EKOSu Ing. Daniela Dufková.
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
1 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. CCNA 2 v3.1 Module 3 Configuring a Router.
Práce se šablonami v MS Word 2007
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Systém a zabezpečení možnosti napájení, zálohování
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Instalace klienta Instalace klienta se provádí, pokud zakoupíte licenci na program klient (za každý další nainstalovaný program se platí) či pokud změníte.
Copyright (C) 2000 Vema, a. s.1 V3 klient Michal Máčel Provozní integrace G2, HR/Win a internetu.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Metody geoinženýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičení č. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a.
Novinky a strategie společnosti Vema, a. s.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Postup práce s doklady v modulu MTZ
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV10 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
GORDIC ® spol. s r. o. Prvotní spuštění aplikace Gordic DSO - ISDSlite Nástroje pro snadnou správu Datových zpráv z Informačního systému Datových schránek.
Informatika – Datové sítě
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Jak sestavit dokument v Apstr 4
Jednoduchá evidenční pokladna s EET
Zástupce Zástupce souboru (anglicky file shortcut) je v informatice typ souboru používaný v systému Microsoft Windows. Umožňuje odkazovat na data, která.
Instalace klienta Instalace klienta se provádí, pokud zakoupíte licenci na program klient (za každý další nainstalovaný program se platí) či pokud změníte.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Identity management v UIS
Informace pro externí administrátory
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Transkript prezentace:

2 Ing. Jan Keprt Centrální správa uživatelů

3 Jak to bylo dosud Bylo třeba nastavení uživatelů provést zvlášť, v každém modulu samostatně. Uživatel si musel zadávat heslo pro každý modul, ke kterému měl přístup. Je-li uživateli zpřístupněn nový modul, musí být upozorněn, aby si i pro něj zadal heslo. A to i tehdy, je-li modul ve stejném adresáři.

4 Výhody centrální správy uživatelů Možnost nastavování konfigurací z jednoho místa Jednotná identifikace uživatelů ve všech aplikacích Jednotný centrální adresář Spolupráce mezi různými moduly Možnost jediného hesla pro jednoho uživatele, nastavuje se jednou

5 Definice centrální správy uživatelů Konfigurační režim Adresáře v centrální správě Spolupracující moduly Nastavení uživatelů a skupin Volby uživatelů Zadání hesla Nastavení Centrálního adresáře

6 Konfigurační režim Jediný vstupní bod do centrální správy uživatelů – konfiguračního režimu Možnost snadného zakrytí pro běžného uživatele V konfiguračním režimu lze nastavovat konfigurace pro více modulů najednou

7 Adresáře v centrální správě - cesty k adresářům Cesty k adresářům v centrální správě se nastavují jako relativní cesty Při přenesení adresářů s daty do jiného adresového prostoru zůstanou adresáře vzájemně dostupné, pokud se nezmění relativní cesty mezi adresáři Při pořizování cesty k adresáři s datovým prostředím lze psát relativní cesty ▸tečka “.“ doplní se adresář, ve kterém je datové prostředí nyní např. “data1“ ▸“..“ odkaz na adresář o úroveň výše, např...\data2 mě odkáže do adresáře “data2“. Je ve stejném adresáři jako jsou “data1“ ▸Pokud např. změním jméno disku, nebo je přesunu do jiného adresáře ( musím všechny) tak je to stále funkční

8 Centrálně řízené aplikace

9 Spolupracující aplikace Můžeme definovat, které moduly spolu mohou spolupracovat První modul musí mít ve spolupracujících aplikacích druhý modul: ▸pokladna POK- účetnictví UCT ▸fakturace FAK- účetnictví ▸dlouhodobý majetek ZPR - účetnictví ▸sklad MTZ – účetnictví Spolupracující moduly musí být připojeny do centrální správy

10 Nastavení uživatelů a skupin - synchronizace uživatelů Jeden uživatel několika modulů musí mít ve všech těchto modulech stejné číslo UID Při pořizování nových uživatelů přes konfigurační režim je to zajištěno Stávající uživatele některého z připojených modulů lze přidat pomocí funkce Synchronizace uživatelů, tím docílíme jednotného UID

11 Konfigurace uživatelů Uživatelé nastavujeme v menu “Uživatelé a skupiny v centrální správě“ Jednotlivé uživatele pořídíme v jedné aplikaci a potom pomocí klávesy F4 zkopírujeme a upravíme pro ostatní aplikace Volby uživatelů se v centrální správě nastavují pomocí souboru „Volby v centrální správě” ▸Každý uživatel má pro každé prostředí nastavitelné parametry

12 Zadání hesla Uživatel si může zadat heslo pro všechny aplikace v centrální správě najednou nebo jen pro aplikaci, ze které byla funkce Heslo spuštěna. Heslo je přesunuto do menu Pomoc. Pokud máme spuštěnou centrální správu, tak se po zadání hesla objeví dialog Globálně – ve všech modulech Stejné heslo – Pouze v těch modulech kde již toto heslo používám Lokálně – pouze v tomto modulu

13 Centrální adresář Aby moduly v centrální správě mohly spolupracovat, musí mít definován společný centrální adresář. Centrální adresář je adresář, přes jehož soubor VEMALOCK.DAT se provádí zamykání souborů v síťovém režimu. Centrální adresář je implicitně adresář prvního modulu, který byl připojen do centrální správy. Po připojení do centrální správy je modulu automaticky nastaven centrální adresář. Centrální adresář lze nastavit pomocí funkce „Nastavení centrálního adresáře“. (F7)

14 Jak zjistit, který adresář je centrální V menu Volby v centrální správě U modulů, které NEJSOU v Centrálním adresáři, je nastaven parametr CENTRADR. Odkazuje relativním odkazem na centrální adresář.

15 Další změny ve verzi / 1 Korekční režim Pro verzi je umožněn vstup do korekčního režimu přímo z hlavního menu, nabídky Systém Nyní mohou pracovat v korekčním režimu i uživatelé V3 Z korekčního režimu se lze opět vrátit do hlavního menu. Není tedy třeba ukončit a znovu spouštět aplikaci

16 Další změny ve verzi / 2 Při obnově archivu je možné vybrat obnovu systémových nastavení případně ji zakázat Pokud obnovíme archiv, archivovaný před pořízením centrální správy, tak se při obnovení systémových dat centrální správa vymaže

17 Shrnutí Centrální správa umožňuje nastavení uživatelů z jednoho místa Jakmile je zavedena, lze ji konfigurovat v kterémkoliv připojeném prostředí Umožňuje synchronizaci stávajících uživatelů Centrální adresář pro všechna prostředí Heslo stačí nastavit jednou MODULY SPOLUPRACUJÍ Korekční režim je přístupný z menu Systém Archiv lze obnovovat bez systémové části dat

18 Děkuji za pozornost