Emanuel Rádl www.zlinskedumy.cz Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Advertisements

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Sloupcová sazba a oddíly
Alfons Mucha Název školy
Styly Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Glóbus a zeměpisná síť Název školy
Zemětřesení Název školy
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Základní typy monarchií
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
Pohyby Země Název školy
Jugend auf Reisen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Lidské rasy Název školy
Oběh vzduchu na Zemi Název školy
Podpovrchová voda Název školy
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Topologie počítačových sítí
Ukládání čísel v počítači 1
Postimpresionismus - Gogh Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Objektová tvorba - asambláž
Zelená revoluce Název školy
Práce nutné ke vzniku mapy
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky se středověkým filozofickým.
Náboženství - křesťanství
Národy světa Název školy
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Socioekonomická geografie
Cuerpo humano Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Ich und mein Computer Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Body art - ruce Název školy
Antika I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Vodstvo ČR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Periferní oblasti V Asie
Východoasijská náboženství
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Filozofie 20. století – Filozofie bytí Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Užití vektorového součinu
Náboženství - opakování
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Symbolismus Název školy
Tomáš Štítný ze Štítného
Bernard Bolzano Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Socioekonomická geografie - opakování
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Administrativní členění ČR
Pop-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Převody mezi číselnými soustavami 1
Sokrates Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Filozofie 20. století - Fenomenologie
Filozofie období helénismu - skepticismus Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Písmo obrázkové Název školy
Jan Marek Marci z Kronlandu Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Poznávání krajů českých
Poznávání krajů moravských
Tibet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Surrealismus Název školy
Matyáš Bernard Braun Název školy
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Vývoj administrativního členění čr
Test číselné soustavy Název školy
Nekonečná geometrická řada Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Futurismus Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Filozofie osvícenství v Německu
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Emanuel Rádl Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablonyIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMEmanuel Rádl Označení DUMVY_32_INOVACE_06_2_13 AutorMgr. Zdeněk Srna Datum Vzdělávací oblastČlověk a společnost Vzdělávací oborObčanský a společenskovědní základ Tematický okruhÚvod do filozofie a religionistiky Ročník3. ročník gymnázia

Klíčová myšlenka „Pravda není ani ve vědě, ani ve filozofii, je jen v každém člověku samotném... Jen čemu sám tak pevně věřím, že mne žádné dokazování, žádné vyvracení ve víře nezviklá, jen to je pravda a jen touto svou pravdou mohu měřit svět od chloupků brouččích až po učení Kantů a Darwinů.“ [1]

Život a dílo 1873 Pyšely u Prahy 1942 Praha biolog a filozofický aktivista (pokrač. T.G.M.) gymnázium, 2 roky augustiniánský klášter rozchod s katolicismem a příklon k protest. stud.přír.věd na FF UK, profesor přírodní filozofie a dějin přírodních věd založil tzv.Realistický klub (se Z.Nejedlým) zájem o myšlenkový odkaz TGM

spolupráce s organizací YMCA zal. Křesťanskou revue (s J.L.Hromádkou) zakladatel Čs.ligy pro lidská práva cesta kolem světa, zájem o myšlení Vých. dlouholetý předseda Jednoty filozofické organizoval VIII. Mezinárodní filozofický kongres v Praze těžká choroba jej v pol.30.let vyřadila z veřejného života, v ústraní píše svou filozofickou závěť „Útěcha z filozofie“

Dílo Západ a Východ (seznámení s vých.způsobem myšlení) Dějiny filosofie (vyhraněný názor na dosavadní filozofii polemika se zhoubným intelektualismem, úvahy o rozkladu a chorobnosti Evropy, klade si otázku, jak zachránit civilizaci, jistotu v této nejistotě nachází v „hlasu z nadsmyslna“) Válka Čechů s Němci (nadčasová analýza ČN vztahů) Dějiny vývojových theorií v biologii XIX.st. (jako fil.přírody hledá tu pravou pravdu a také jaká jsou kritéria p.) Útěcha z filosofie (poslední práce, která je zároveň filozofickým odkazem)

Texty k zamyšlení „Spolehni se, bojuj, pomoz, pravda skrze tebe má vítězit!... A když ve světové katastrofě zmizí vše, co rozvinula před naším intelektem přírodověda, zůstane jediné ono poslání člověka, které není z tohoto světa... I zbývá jediná věc: svědomí lidské vzepjaté do absolutních rozměrů; zákon,ty máš`, jako jediná absolutní, jediná platná skutečnost.“[2]

„soudobá společnost je dějištěm zápasu „Západu s Východem“, v němž – jak věří – zvítězí Západ. Východisko z dané situace hledá v náboženství obráceném čelem k světu: „Království Boží není sice z tohoto světa, ale jest pro tento svět. Na tomto světě, i v politice vnitřní a mezinárodní se uplatňují jeho zákony a jinak než prací na tomto světě se do něho nedostaneš!“.[3]

„Jaké poslední důsledky má bezbrannost mo- rálního světa, který k ničemu nenutí a nikoho netrestá? Evangelium dává odpověď šíleně smělou, pro kterou se však miliony a miliony lidí rozhodly. Kázání na hoře je kodexem čis- tého morálního řádu. Jestliže však B.je byto- stí bezbrannou, jak na světě působí? Působí jako působil K.: B.se ničím neurazí a všechno snese i ukřižování; má však lidi nad pomyšle- ní rád a pomáhá způsobem bezbranného čl.: Poučuje, vede, chválí, dává příklady, napomí- ná, varuje. “[4]

Otázky 01. Jakého poslání čl.se dovolává R. v prvním txtu k zamyšlení? 02.Jakým fil.txtem se nechal R. inspirovat ve svém posledním díle? 03.Kde podle R. je třeba hledat pravdu? 04.Je morální svět v R.pojetí opravdu bez- branným světem?

Citace [1] GABRIEL, Jiří et al. Slovník českých filozofů. Brno: Masarykova univerzita, s [2] tamtéž s [3] tamtéž s [4] RÁDL, Emanuel. Útěcha z filosofie. Praha: Čin, 1946 s

Odkazy a zajímavosti u.php?id=288http:// u.php?id=288 or%3A%22Radl%2C%20Emanuel%22http://archive.org/search.php?query=creat or%3A%22Radl%2C%20Emanuel%22 utecha-filozofiehttp:// utecha-filozofie