Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem hlístů. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.
Základní pojmy nečlánkované tělo kutikula oddělená pohlaví gonochorista
Kmen: Hlísti najdeme je ve vodě, půdě, jsou i paraziti rostlin i živočichů protáhlé nečlánkované tělo, na povrchu kutikula většinou jsou odděleného pohlaví (gonochoristé) obrázek 1
Zápis do sešitu Kmen: Hlísti protáhlé nečlánkované tělo, na povrchu kutikula většinou odděleného pohlaví (gonochoristé)
Kmen: Hlísti škrkavka dětská roup dětský parazituje v tenkém střevě člověka (vnitřní parazit), vajíčka odchází z těla hostitele s výkaly hnojením se mohou dostat do půdy a nedokonale umytou zeleninou může dojít k nákaze 1, 2 roup dětský vnitřní parazit, hlavně u dětí klade oplozená vajíčka v okolí konečníku hostitele svědění neumyté ruce mohou být zdrojem nákazy 1, 2
Kmen: Hlísti háďátko řepné svalovec stočený v půdě, parazit řepy 1, 2 parazituje ve svalech a střevech savců, nákaza z polosyrového masa
Zápis do sešitu škrkavka dětská roup dětský háďátko řepné v tenkém střevě člověka, vajíčka z těla hostitele s výkaly hnojením do půdy, nedokonale umytou zeleninou může dojít k nákaze roup dětský vnitřní parazit, klade oplozená vajíčka kolem konečníku hostitele svědění háďátko řepné v půdě, parazit řepy svalovec stočený parazit ve svalech savců, nákaza z polosyrového masa
OPAKOVÁNÍ Kmen: Hlísti roup dětský protáhlé nečlánkované tělo, na povrchu kutikula většinou odděleného pohlaví (gonochoristé) škrkavka dětská v tenkém střevě člověka, vajíčka z těla hostitele s výkaly hnojením do půdy, nedokonale umytou zeleninou může dojít k nákaze roup dětský vnitřní parazit, klade oplozená vajíčka kolem konečníku hostitele svědění háďátko řepné v půdě, parazit řepy svalovec stočený parazit ve svalech savců, nákaza z polosyrového masa
Otázky a úkoly Odkud asi vznikl termín „mít roupy“ nebo „neví, co by roupama dělal“? Jak se můžeme nakazit škrkavkou dětskou? Proč je důležité důsledně dodržovat hygienu a správně tepelně upravovat maso?
Zdroje Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír; BIČÍK, Vítězslav; MARTINEC, Zdeněk. Přírodopis 1 : pro 6. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. přepracované vydání. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 2002. 104 s. ISBN 80-7235-068-4. [2013-01-16] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2013-01-16] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org, nebo jsou chráněny svobodnou licencí GNU pro dokumenty. obr. 1 – škrkavka dětská http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/Ascaris_lumbricoides.jpeg