Autor: Lenka Kraváčková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Lidská kůže (cutis, derma).
Smyslová ústrojí chuť, čich, hmat
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
Druhy smyslového vnímání
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
Smyslová ústrojí Funkce:
VNĚJŠÍ ČÁSTI LIDSKÉHO TĚLA
BIOLOGIE ČLOVĚKA SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Lenka Kraváčková
Název Smyslová soustava – rovnovážné ústrojí, chuť a čich
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
Chuťové ústrojí - umožňuje vnímat látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě - chuťové receptory jsou umístěny v chuťových pohárcích na papilách na povrchu.
VESTIBULÁRNÍ SYSTÉM.
Autor: Lenka Kraváčková
Nervová soustava- receptory
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NERVOVÁ SOUSTAVA. NERVOVÁ SOUSTAVA STAVBA Základem je nervová buňka (neuron) CNS (centrální nervový systém) - mozek mícha PNS (periferní.
Čidla receptory.
Čití Fyziologický pochod, při kterém vznikají počitky, vyvolané působením podnětů na smyslové orgány, receptory.
Tělní pokryv Jana Machová.
Pohlavní soustava muže
Autor: Lenka Kraváčková
SOUSTAVA SMYSLOVÁ ČIDLO ČICHU
Autor: Lenka Kraváčková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_97_Chuťové ústrojí AUTOR: Naděžda Čmelová ROČNÍK, DATUM: 8.,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
KOŽNÍ SOUSTAVA Tělní pokryv – prvotní tělní bariéra Funkce:
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VY_III/2_INOVACE_111_Smyslová ústrojí
Receptory: Olga Bürgerová.
Název Smyslová soustava, úvod, čidlo Předmět, ročník
Biologie člověka.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_PSYPS12660ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník. Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
VNĚJŠÍ ČÁSTI LIDSKÉHO TĚLA
Smysly.
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
SMYSLY.
Elektronická učebnice - I
Autor: Lenka Kraváčková
SMYSLY.
SMYSLOVÉ VNÍMÁNÍ.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Smyslová soustava Pětilístek oko
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 04 – Čití a vnímání NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._34.CHUŤOVÉ, ČICHOVÉ A HMATOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: CHUŤOVÉ,
Smyslová ústrojí Funkce:
VY_32_INOVACE_15_28_Smysly
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_03_01_dotyk.
ČICH, CHUŤ, HMAT smysly.
čichový, chuťový a hmatový
Smyslové orgány.
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

Autor: Lenka Kraváčková Smyslová ústrojí Autor: Lenka Kraváčková

Obsah Čidlo Receptory Čich Chuť Kožní čidla Tvary receptory Bolest Interoreceptory Seznam použitých zdrojů

Čidlo /analyzátor/ Poskytuje CNS informace o vnějším a vnitřním prostředí Podněty mohou být mechanické, chemické, tepelné, elektromagnetické Čidlo se skládá ze 3 částí: Receptory – specializované buňky s vysokou citlivostí na daný podnět Dostředivé nervové dráhy Korová část – analýza informace

Receptory Dělíme na: Exteroreceptory – přijímají podněty z vnějšího prostředí Interoreceptory – přijímají podněty z vnitřního prostředí Proprioreceptory – přijímají podněty ze svalů, šlach a kloubů Nadprahový podnět – reakce na podnět určité intenzity Adekvátní podnět – reakce jen na určitý druh podnětu Adaptace receptoru – přizpůsobení na déletrvající nadprahový adekvátní podnět

Čich /olfaktorický systém/ Chemoreceptor, těkavé látky V horním nosním průduchu oblast s čichovými buňkami Malý význam 2 x 1,5 cm Citlivost někdy velmi vysoká - u H2S 1 : 1 mld Centrum ve spánkové mozkové kůře AuthorChabacano

Chuť Chemoreceptory, látky rozpuštěné ve vodě nebo slinách Na sliznici jazyku chuťové pohárky - chuťové buňky Centrum v temenním laloku mozkové kůry Hořko Kyselo Slano Sladko AuthorNEUROtiker AuthorMesserWoland

Kožní čidla Hmatová /Meissnerova/ tělíska – dotykové čití Krauseova tělíska – receptory na chlad Ruffiniho tělíska – receptory na teplo Vater-Paciniho tělíska – receptory čití tahu a tlaku; vyskytují se v podkožním vazivu

Tvary receptorů Bolest Autor Icewalker Autor Icewalker

Bolest Volné nervové zakončení, všechna tělíska v kůži Subjektivní pocity zprostředkované dostředivými drahami a mozkovou kůrou, související s možným nebo aktuálním poškozením tkáně Kvůli bolesti vyhledáváme lékařskou pomoc Jde o obranný mechanismus Nociceptor – receptor bolesti

Interoreceptory Jsou ve vnitřních orgánech Termoreceptory – o teplotě Chemoreceptory – chemické látky, pH, kyselost krve, obsah kyslíku a oxidu uhličitého v krvi Baroreceptory - informace o napětí v plicích Většinou vedou k pocitu hladu, žízně, odpočinku atd.

Seznam použitých zdrojů [online]. [cit. 2013-02-09]. http://www.wikiskripta.eu/index.php/Soubor:Gray855.png [online]. [cit. 2013-02-09]. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/archive/2/20/20080404001040 %21Olfactory_system.svg [online]. [cit. 2013-02-09]. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tongue- bitter.jpg [online]. [cit. 2013-02-09]. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tongue- salty.jpg [online]. [cit. 2013-02-09]. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tongue- sour.jpg [online]. [cit. 2013-02-09]. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tongue- sweet.jpg [online]. [cit. 2013-02-09]. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Taste_bud.svg [online]. [cit. 2013-02-09]. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Taste_buds.svg [online]. [cit. 2013-02-09]. http://www.wikiskripta.eu/index.php/Soubor:Receptory.png