Autor: Lenka Kraváčková Smyslová ústrojí Autor: Lenka Kraváčková
Obsah Čidlo Receptory Čich Chuť Kožní čidla Tvary receptory Bolest Interoreceptory Seznam použitých zdrojů
Čidlo /analyzátor/ Poskytuje CNS informace o vnějším a vnitřním prostředí Podněty mohou být mechanické, chemické, tepelné, elektromagnetické Čidlo se skládá ze 3 částí: Receptory – specializované buňky s vysokou citlivostí na daný podnět Dostředivé nervové dráhy Korová část – analýza informace
Receptory Dělíme na: Exteroreceptory – přijímají podněty z vnějšího prostředí Interoreceptory – přijímají podněty z vnitřního prostředí Proprioreceptory – přijímají podněty ze svalů, šlach a kloubů Nadprahový podnět – reakce na podnět určité intenzity Adekvátní podnět – reakce jen na určitý druh podnětu Adaptace receptoru – přizpůsobení na déletrvající nadprahový adekvátní podnět
Čich /olfaktorický systém/ Chemoreceptor, těkavé látky V horním nosním průduchu oblast s čichovými buňkami Malý význam 2 x 1,5 cm Citlivost někdy velmi vysoká - u H2S 1 : 1 mld Centrum ve spánkové mozkové kůře AuthorChabacano
Chuť Chemoreceptory, látky rozpuštěné ve vodě nebo slinách Na sliznici jazyku chuťové pohárky - chuťové buňky Centrum v temenním laloku mozkové kůry Hořko Kyselo Slano Sladko AuthorNEUROtiker AuthorMesserWoland
Kožní čidla Hmatová /Meissnerova/ tělíska – dotykové čití Krauseova tělíska – receptory na chlad Ruffiniho tělíska – receptory na teplo Vater-Paciniho tělíska – receptory čití tahu a tlaku; vyskytují se v podkožním vazivu
Tvary receptorů Bolest Autor Icewalker Autor Icewalker
Bolest Volné nervové zakončení, všechna tělíska v kůži Subjektivní pocity zprostředkované dostředivými drahami a mozkovou kůrou, související s možným nebo aktuálním poškozením tkáně Kvůli bolesti vyhledáváme lékařskou pomoc Jde o obranný mechanismus Nociceptor – receptor bolesti
Interoreceptory Jsou ve vnitřních orgánech Termoreceptory – o teplotě Chemoreceptory – chemické látky, pH, kyselost krve, obsah kyslíku a oxidu uhličitého v krvi Baroreceptory - informace o napětí v plicích Většinou vedou k pocitu hladu, žízně, odpočinku atd.
Seznam použitých zdrojů [online]. [cit. 2013-02-09]. http://www.wikiskripta.eu/index.php/Soubor:Gray855.png [online]. [cit. 2013-02-09]. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/archive/2/20/20080404001040 %21Olfactory_system.svg [online]. [cit. 2013-02-09]. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tongue- bitter.jpg [online]. [cit. 2013-02-09]. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tongue- salty.jpg [online]. [cit. 2013-02-09]. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tongue- sour.jpg [online]. [cit. 2013-02-09]. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tongue- sweet.jpg [online]. [cit. 2013-02-09]. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Taste_bud.svg [online]. [cit. 2013-02-09]. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Taste_buds.svg [online]. [cit. 2013-02-09]. http://www.wikiskripta.eu/index.php/Soubor:Receptory.png