CZ.1.07/1.1.10/01.0063.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ALKENY CHRAKTERISTIKA VLASTNOSTI
Advertisements

Materiál, výrobky.
VY_32_INOVACE_CHK4_5460 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Makromolekulární, organické látky
Plasty a syntetická vlákna
Termoplasty, termosety
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Karbonylové sloučeniny Chemie 9. ročník Mgr. Daniela Ponertová.
PLASTY.
CZ.1.07/1.1.10/
Alkeny.
Plasty („umělé hmoty“)
Poznámka: Text, jenž se nachází u každého snímku v poznámkách, by měl být při prezentaci zmíněn ústně.
CZ.1.07/1.1.10/
Plasty makromolekulární látky snadné tvarování (za určitých podmínek)
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Chemie anorganická a organická Makromolekulární látky, plasty
25.1 Vím, co jsou alkeny a alkyny
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_CHK4_5760ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Ftaláty Hampejsová Zuzana 4.B.
POLY-IZO-BUTYLEN Kateřina Hupáková, 5.C.
POLYVINYLCHLORID Tereza Vinklerová, 5.C.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CZ.1.07/1.1.10/
Vypracovala: Nikola Mináriková kvinta A
Plasty Plasty jsou tvořeny makromolekulárními řetězci s opakujícími se základními strukturními jednotkami. Atomy makromolekuly jsou spojeny.
CZ.1.07/1.1.10/
CZ.1.07/1.1.10/
Halogenderiváty a dusíkaté deriváty uhlovodíků
Název Recyklace PET Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 8
Plasty Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_133.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
ZÁKLADY MAKROMOLEKULÁRNÍ CHEMIE
Halogenderiváty uhlovodíků
Plast Plast Plast.
13.2 Plasty jsou uměle vytvořené organické látky, které se za určitých podmínek dají tvarovat (plastas = tvárný) Vznikají reakcemi, při kterých z malých.
VY_32_INOVACE_pszczolka_ Materiály optických kabelů
Kapitola 12: plastické hmoty
Polymerace 17. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130308
P LASTY VZNIKLÉ POLYMERACÍ. CO JE TO POLYMERACE ? je řetězová polyreakce, při které se více monomerů spojuje v polymer n CH 2 =CH- CH=CH 2 → -[CH 2 -CH=CH-CH.
Makromolekulární látky uměle vyrobené Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
PLASTY. DEFINICE Plasty jsou uměle (synteticky) vyrobené makromolekulární látky, které lze za určitých podmínek tvarovat. Mají vlastnost zvanou PLASTICITA.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
PLASTY. PVC – polyvinylchlorid odolný proti vodě, nevede el. proud ● Desky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 13 Polymerace TEMA: Chemie -
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Syntetické látky umělé hmoty a vlákna Měkčený PVC Teflon Polypropylen Polystyren.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Makromolekulární látky  Makromolekulární látky jsou látky složené z velkého počtu atomů vázaných chemickými vazbami do dlouhých řetězců.  Pravidelně.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Uveďte charakteristiku halogenových derivátů uhlovodíků:  Halogenové deriváty uhlovodíků vznikají nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku v molekule.
Plasty. Plast je materiál, jehož podstatu tvoří syntetické makromolekulární látky Makromolekuly jsou částice složené z velkého počtu (až tisíců) atomů.
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
ALKENY Chemie 9. třída.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
= syntetické materiály
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Makromolekulární látky uměle vyrobené
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Plasty Jsou makromolekulární látky, skládající se z obřích molekul, které obsahují tisíce atomů, především C, H, Cl, F, O, N, a které tvoří dlouhé řetězce.
Transkript prezentace:

CZ.1.07/1.1.10/01.0063

Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová Polymery Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová

Polymerizace je chemická reakce, při které z malých molekul (monomerů) vznikají vysokomolekulární látky (polymery)

Polyethylen polyethylen (PE) je termoplast, který vzniká polymerací ethenu rozlišují se dva druhy polyethylenu: LDPE (s nízkou hustotou) HDPE (s vysokou hustotou)

Polyethylen

LDPE (s nízkou hustotou)

HDPE FÓLIE (s vysokou hustotou) tepelná odolnost je -50 °C až +110 °C

Označení vysokohustotního polyethylenu nízkohustotního polyethylenu

Polypropylen (PP) Vlastnosti: při nízkých teplotách křehne kolem 140-150 oC - měkne kolem 160-170 oC - se taví Je odolný vůči: olejům organickým rozpouštědlům alkoholům

Polypropylen Využití: v odvětvích potravinářského průmyslu textilního průmyslu v laboratorních vybaveních

chemický vzorec mezinárodní identifikační číslo pro plasty

PP

Motouz z polypropylenových pásků: skaný ze dvou pramínků, každý z 20 polypropylenových pásků.

Polyvinylchlorid (PVC) vyrábí se polymerací vinylchloridu (těkavý, jemně nasládlý plyn, bod varu = -13,9°C) od většiny běžných plastů se liší obsahem chloru výroba od roku 1935

vinylchlorid polyvinylchlorid

Druhy PVC Tvrzený (novodur): (bez změkčovadel, pouze se stabilizátory, mazivy a modifikátory) trubky, profily, desky Měkčený (novoplast): (se změkčovadly) folie, nádoby, hračky, ochranné rukavice

Rukavice z měkčeného PVC

Polystyren (PS) poměrně tvrdý, ale křehký plast dobře odolává kyselinám a zásadám při stárnutí křehne a vytvářejí se v něm trhliny neodolává organickým rozpouštědlům (benzínu, aldehydům a ketonům) citlivý vůči UV záření a málo odolný vůči teplotě (jen asi do 70 stupňů Celsia) při teplotě kolem 70 °C se výrobky z polystyrenu deformují při hoření se z něj uvolňuje nezreagovaný monomer styren, který je toxický a karcinogenní

(styren)

Používané druhy Standardní polystyren (krystalový PS, GPPS) je čirý a křehký. Houževnatý polystyren (HPS, IPS, HIPS) je zpravidla zakalený (vliv přidaného kaučuku) Pěnový polystyren vzniká tepelným zpracováním zpěňovatelného polystyrenu Zpěňovatelný polystyren (EPS) je vyráběn a dodáván ve formě malých, mléčně zakalených perel nasycených pod tlakem lehkým uhlovodíkem (nadouvadlem)

Využití: obaly nebo jednorázové nádobí (talíře, kelímky, misky, příbory aj.) vzhledem k jeho dobré barvitelnosti je k dispozici v řadě odstínů

Pěnový polystyren

Polystyrenová deska

Prameny: http://www.silon.eu/cz/index.php?menu=6&submenu=6c&jazyk=CZ&rozbal=6 www.adorah.cz www.novplasta.cz www.wespa.cz