Pohybová soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opěrná soustava 2 stavba a růst kosti, první pomoc při zlomeninách
Advertisements

Smyslová ústrojí chuť, čich, hmat
- Úvod do biologie člověka
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Svalstvo.
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
První opěrná soustava 1 (lebka, páteř, kostra hrudníku a končetin)
Svalstvo.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Kosterní soustava POHYBOVÁ SOUSTAVA Mgr. Jan Marek
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
POHYBOVÁ SOUSTAVA Svaly tvoří zhruba 40 % váhy těla
VY_52_INOVACE_01_07 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – POHYBOVÁ SOUSTAVA - SVALOVÁ TKÁŇ Anotace.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Svalstvo = souhrn všech svalů v těle
Sociokulturní struktura populace ČR
Stavba Země Aktivita č. 4 – Biologie pod mikroskopem Prezentace č. 9
NERVOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Inovace školství Šablona – název: I. Čtenářská a informační gramotnost.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
Svalová soustava – prověrka VY_52_INOVACE_21 Sada 1
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Sluch a rovnovážné ústrojí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_423.
Svalstvo člověka autor: David Hainall.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Obr. 1 Svalová soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Svalová (pohybová) soustava
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Svalová soustava 8. ročník.
Soustava pohybová - svalstvo
Škola Střední průmyslová škola Zlín
První pomoc při šoku Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_189_Biologiečlověka_Prvnípomocpřišoku Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Zlomeniny a poranění kloubů
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Soustava pohybová – SVALOVÁ
ANOTACE Prezentace navazuje na probranou látku z kapitoly Trávicí soustava Seznamuje žáky s uvedenými pojmy V poslední části u onemocnění trávicí soustavy.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Svalová soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO Téma: SVALSTVO
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Obr. 1 Svalová soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Svalová soustava.
Svalová soustava Funkce - spolu s kosterní soustavou umožňuje pohyb
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
SVALY ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_28_Svaly.
SOUSTAVA SVALOVÁ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
zpracovaný v rámci projektu
Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_TKÁNĚ2_P1-2
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Svalová tkáň = soubor buněk stejného tvaru i funkce
Tkáň soubor buněk stejného tvaru a funkce Tkáň v lidském těle:
Transkript prezentace:

Pohybová soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Základem této soustavy jsou svaly Pohybová soustava Základem této soustavy jsou svaly Rozdělení svalů: Příčně pruhované (kosterní) Hladké Svaly srdeční

Svaly příčně pruhované Upínají se na kostru a umožňují nám pohyb. Jsou složeny z jednotlivých vláken. Vlákna jsou tvořené jednou, ale mnohojadernou buňkou. Ve vláknu se střídají světlé a tmavé pasáže a to vytváří příčné pruhování svalu. Z vláken se skládá svalový snopeček, ze snopečku snopec a ze snopců sval. Jsou ovládány vůlí jedince.

Svaly příčně pruhované Z vláken se skládá svalový snopeček, ze snopečku snopec a ze snopců sval. Jsou ovládány vůlí jedince.

Svaly příčně pruhované

Svaly hladké Skládají se z vřetenovitých buněk. Nedokážeme je ovládat vůlí. Činnost svalů je pomalá.

Svaly hladké Hladká svalovina u člověka tvoří stěny většiny orgánů (zejména těch dutých, tzn. např. střevo, žaludek, céva, hladké svaly se vyskytují i v kůži nebo např. v prostatě, děloze, močovodu či v oku). Hladký sval je složen z vřetenovitých buněk, které obsahují jedno jádro.

Sval srdeční Srdeční sval tvoří srdce. Jeho základem jsou krátká, vzájemně propojená, příčně pruhovaná vlákna s jedním jádrem.

Sval srdeční Pracuje vysoce intenzivně po celou dobu života. Nejsme schopni ho ovládat vlastní vůlí. Jeho základem jsou krátká, vzájemně propojená, příčně pruhovaná vlákna s jedním jádrem.

Jak svaly pracují Svaly pracují tak, že se zkracují a natahují. K této aktivitě je však potřeba nervový impuls a energie s minerály (glukóza, vápník). Při svalové činnosti vzniká mnoho odpadních látek. Jednou z nich je kyselina mléčná, která způsobuje bolestivé ztuhnutí svalů v případě špatně prováděného cvičení. Mnozí z nás znají svalové křeče, které mohou být způsobené vyčerpáním energie, nedostatečným zásobením minerály či podchlazením (studená voda).

Zdravý životní styl Pro zdravý růst našeho těla je nutná nejen správná výživa, ale i pravidelné cvičení. Svaly, které nejsou pravidelně namáhané, ztrácejí svou aktivitu a schopnost stahu. Nesprávné je i jednostranné zatěžování svalového systému těla.

V dnešní době je velice moderní mít vypracované tělo V dnešní době je velice moderní mít vypracované tělo. Mnoho mladých lidí řeší tento problém užíváním zakázaných látek (doping). Doping zatěžuje rostoucí a vyvíjející se tělo a přináší v pozdějších letech života těžké zdravotní problémy.

Svaly zadní částí těla

Nemoci svalové soustavy Pohmožděný sval = projevuje se modřinou a bolestivostí v místě pohmoždění, které po krátké době zmizí. Svalové křeče = vznikají často při zvýšené námaze nebo nedostatku minerálních látek, vitamínů a podobně. Ochrnutí svalů = v důsledku úrazů či jiných závažných onemocnění. Zánět svalu = vzniká v souvislosti s infekcí chřipkovým virem, projevuje se výraznou únavou a hlavně bolestí svalů. Zánět srdečního svalu (únava, celková slabost, nevolnost, otoky dolních končetin, střevní problémy, potíže s dechem).

Nemoci svalové soustavy Namožení svalu = příčinou je stálé opakování konkrétních pohybů. Projevuje se tupou bolestí svalu objevující se po dobu 24 – 48 hodin. Natažený sval = ostrá bolest ve svalu náhle vzniklá po prudkém nadměrném protažení, bez krevního výronu. Natržení svalu = ochromující bolest ve svalu náhle vzniklá po neadekvátním pohybu doprovázená otokem a krevním výronem, omezení funkce.

Zdroje informací Černík, V., Bičík, V., Martinec, Z. Přírodopis 3 pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Praha: Libertas, a. s., 1. vydání. ISBN 80-85937-97-2 Jelínek, J., Zicháček, V. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství OLOMOUC, 2004. ISBN 80-7182-177-2 Vlastní tvorba Obrázky byly vyhledány ve wikipedii jako Creativ Commons nebo Public Domain: Raul654. In:cs.wikipedia.org [online]. [cit. 2011-06-18]. Obrázek ve formátu jpg. Dostupné z:  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Skeletal_muscle.jpg In:cs.wikipedia.org [online]. [cit. 2011-06-18]. Obrázek ve formátu png.Dostupné z:  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray244.png In:cs.wikipedia.org [online]. [cit. 2011-06-18]. Obrázek ve formátu png.Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray409.png