ČLOVĚK V PŘÍRODĚ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Advertisements

Pří_265_Živá příroda_Mapa Chřibů Autor: Mgr. Marie Pížová
VÝPRAVA DO VESMÍRU Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
DUSIČNANY, SÍRANY A FOSFOREČNANY
Pří_183_Rozmanitost přírody_Krtek obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
Autor: Mgr. Libor Sovadina
KOLO – JEDNODUCHÝ STROJ
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Neživá příroda – Slunce
PÁKA – JEDNODUCHÝ STROJ
Pří_059_Rozmanitost přírody _Třídění rostlin Autor: Mgr. Marie Matušů
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor: Mgr. Helena Uhříková
KOŘENOVÉ A MECHOVÉ PATRO CHŘIBSKA
Autor: Mgr. Helena Nováková
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
Autor: Mgr. Pavla Martincová
ZAJÍMAVOSTI ZE SVĚTA OBOJŽIVELNÍKŮ
Potravní vazby rostlin, hub a živočichů
ZEMNÍ PLYN Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
SPOLEČNÉ ZNAKY ČLOVĚKA S OSTATNÍMI ŽIVOČICHY
Neživá příroda - vzduch
Pří_020_Rozmanitost přírody_Souhvězdí
Opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Neživá příroda - vzduch
Chráněná území v České republice
ZEMNÍ PLYN Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
PÁKA – JEDNODUCHÝ STROJ
PČ_008_Práce z přírodnin – ježek
Podzimní lucerna Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Příroda živá Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Opakování – vesmír, sluneční soustava
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Pří_229_Savci_Králík domácí Autor: Mgr. Martina Vaculová
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Podmínky života na Zemi 5.ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ
ČLOVĚK VYUŽÍVÁ SÍLU Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Národní parky - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
KRAJINA – PROSTŘEDÍ, VE KTERÉM ŽIJEME Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Autor: Mgr. Pavla Martincová
PŘIZPŮSOBIVOST ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Př_136_Geologie_Petrologie
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Vlci Pří_087_Rozmanitost přírody_Vlci Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Pří_020_Rozmanitost přírody_Souhvězdí Autor: Zdeňka Bartlová
Autor: Mgr. Helena Nováková
ODLIŠUJEME SE OD OSTATNÍCH ŽIVOČICHŮ
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
KOLO – JEDNODUCHÝ STROJ
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Planety sluneční soustavy – Malé planety Pří_114_Rozmanitost přírody_Planety sluneční soustavy – Malé planety Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
Pří_059_Rozmanitost přírody – Třídění rostlin Autor: Mgr. Marie Matušů
Pří_179_Rozmanitost přírody _ Srnec obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.2 Živá a neživá příroda Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
SPOLEČNÉ ZNAKY ČLOVĚKA S OSTATNÍMI ŽIVOČICHY
Transkript prezentace:

ČLOVĚK V PŘÍRODĚ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ČLOVĚK V PŘÍRODĚ Pří_238_Jsme součástí přírody_Člověk v přírodě Autor: Mgr. Kateřina Švecová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro seznámení se součástmi přírody (přírodniny živé, neživé) a lidskými výtvory. Materiál vysvětluje rozdíly mezi živou a neživou přírodou, rozšiřuje informace o odlišnostech živých a neživých přírodnin. Je určen pro přírodovědu v 5.ročníku. Žáci se seznámí s příčinami řazení k živým a neživým přírodninám a lidským výtvorům, porovnají své zkušenosti se tříděním přírodnin. DUM je určen pro práci s počítačem a interaktivní tabulí. Zpracováno pro tematický celek Jsme součástí přírody. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici : Přírodověda 5. Brno: NOVÁ ŠKOLA, 2004. ISBN 80-7289-063-8.

Příroda světlo a teplo ze Slunce Příroda je tvořena částí neživou: vzduch nerosty a horniny voda půda Najdi slovo nadřazené. přírodniny neživé

Přírodniny neživé I. ZNAKY NEŽIVÝCH PŘÍRODNIN Víš, jak poznáš neživou přírodninu? ZNAKY NEŽIVÝCH PŘÍRODNIN Neživé přírodniny: nežijí nepřijímají živiny nevylučují odpadní látky nerostou nerozmnožují se nedýchají nepohybují se nereagují na změny prostředí ..... .

Přírodniny neživé II. H M O T A Co je materie?   H M O T A Zahrnují všechnu neživou materii . Víš, že? Voda je základní podmínkou života. Ve vodě vznikl život. Lidské tělo obsahuje 70 % a rostliny až 90 % vody. Na dehydrataci člověk umírá asi během 7 dnů. např. voda Podle Guinnessovy knihy rekordů vydržel bez vody nejdéle jeden mladý Rakušan, kterého policie zapomněla v cele pro zadržené. Našla ho po 18 dnech na prahu smrti.

A co vzduch? Doplň: neživá P L Y N Ů. A T M O S F É R U. Jaká je to přírodnina? Doplň: neživá P L Y N Ů. Vzduch je směs Tvoří vzdušný obal země – Sahá až do výšky Je základní podmínkou Pomáhá udržovat koloběh Pomáhá Zemi udržovat stálou A T M O S F É R U. 1 0 0 0 0 k m. Ž I V O T A. V O D Y. T E P L O T U.

Horniny a minerály Jak rozpoznám horninu a minerál? Hornina je různorodá směs tvořená různými minerály, někdy i organickými složkami. Minerál je prvek nebo chemická sloučenina, která je krystalická. http://departments.fsv.cvut.cz/k135/wwwold/webkurzy/horniny/horniny/horniny_1.html http://www.rockhound.cz/vyhledat.php?nazev=&lokalit a=&stat=&trida=vse&uco=&posledni=&odkud=80 Tipuj: Co latinsky znamená minera? Kolik je asi v přírodě známo minerálů? Známe už všechny? důl asi 4300 Ne, každoročně je objeveno dalších 50.

Přírodniny živé ZNAKY ŽIVÝCH PŘÍRODNIN Víš, jak poznáš živou přírodninu? Živé přírodniny: žijí přijímají živiny vylučují odpadní látky rostou rozmnožují se dýchají pohybují se reagují na změny prostředí ..... . ZNAKY ŽIVÝCH PŘÍRODNIN Popiš, co vidíš na animaci...

Přírodniny živé II. Mezi přírodniny živé patří: bakterie a jiné mikroorganismy houby rostliny živočichové Do každé skupiny jmenuj zástupce.

Přírodniny živé III. Carl Linné. Víš, že: Vědec, který roztřídil všechno živé na planetě Zemi, se jmenoval Žil v století. Rozdělil živé přírodniny do druhů, rodů, řádů, tříd a říší. Každému druhu dal jedno rodové, jedno druhové. Carl Linné. 19. dvě jména, Víš, jak vypadal? Podívej se. http://cs.wikipedia.org/wiki/Carl_Linn%C3%A9Př%ED_238_Jsme%20souč%E1st%ED%20př%EDrody_Člověk%20v%20př%EDrodě.ppt

Lidské výtvory Člověk svou činností přírodu přetváří a přizpůsobuje svým potřebám. Obklopují nás tak lidské výtvory vyrobené člověkem. Jmenuj některé lidské výtvory: Pro člověka je krajina prostorem, kde potřebuje: získávat potravu získávat materiál pro oděv získávat materiál pro obydlí a stavbu sídel odpočívat a rekreovat se mít estetické zážitky a inspiraci ....

Krajina podle zásahu člověka přírodní kulturní poškozená O co by lidstvo mělo usilovat?

řemeslnické kleště např. : ploché, štípací (tzv řemeslnické kleště např.: ploché, štípací (tzv. štípačky),kombinované (tzv. kombinačky), odizolovací (stripovací) kleště pro elektrikáře, kovářské, instalatérské kleště, dlaždičské kleště hutnické kleště cihlářské kleště-uchopí naráz 4 až 5 cihel při manipulaci zamečnické kleště (neboli tzv. hasák) kadeřnické kleště (ondulační kleště) kleště na brikety (topičské kleště) fotografické klíšťkyproštipovací (kleště průvodčího) kuchyňské kleště kleště na cukr louskáček drtič česneku (mačkátko na česnek) kleště pro vytahování knedlíků kancelářské a administrativní pomůcky na principu kleští děrovačka sešívačka Lékařské nástroje Pinzeta Peán Zubařské kleště Porodnické kleště Uvažuj: Ještěrka je součástí živé přírody, kámen je součástí neživé přírody. Uveď tři důvody, proč ještěrka patří do živé přírody a kámen do neživé.

Použité zdroje: www.office.microsoft.com Přírodnina. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-04-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3%ADrodnina Voda. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-04-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Voda Vzduch. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-04-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vzduch Krajina. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-04-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Krajina Hornina. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-04-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hornina Minerál. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-04-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Miner%C3%A1l Přírodověda 5. Brno: NOVÁ ŠKOLA, 2004. ISBN 80-7289-063-8.