Česká próza1. pol. 19. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.04.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace: Prezentace seznamuje s českými autory prozaiky 19. st. - V
Advertisements

Česká poezie 1. pol. 19. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.02
Anotace: Prezentace se slovanskými jazyky a jejich rozdělením.
Divadlo Semafor Divadlo Semafor VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.14.
Osvobozené divadlo.
LITERÁRNÍ POJMY Výtah VY_32_INOVACE_ČJ-S.8.01
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Anotace: Prezentace seznamuje s autory světové literatury. E. Hemingway. Žáci řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými básníky 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Česká poezie 20. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.15.
Česká poezie 2.poloviny 19.století
Autor výukového materiálu:
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“
ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST -PRANOSTIKY
PŘÍRODOPIS - 9. roč. VZNIK A STAVBA ZEMĚ.
Anotace: Prezentace představuje básníky 19. st. - Goetha, Puškina
Číslo v digitálním archivu školy
Rozvoj slovní zásoby VY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.12
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_11 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Co je pohádka Anotace.
ŠPANĚLSKO Bára Bažantová 7.B.
Výklad Výklad VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.15.
Věta jednoduchá- souvětí
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s funkčními styly. V pracovním listu pak žák se pokusí rozdělit texty podle jednotlivých stylů. Vzdělávací oblast: Český.
Vypravování o prázdninách
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Česká próza 20. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.18.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s úvahou a její kompozicí. Žák se pokusí sám vytvořit jednoduchou úvahu. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s proslovem a jeho kompozicí
PRVNÍ PŘEMYSLOVŠTÍ KRÁLOVÉ
Autor výukového materiálu: Bc. Markéta Miláčková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výuk. materiálu:Listopad 2011 Číslo.
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACE Prezentace seznamuje žáky se základní sestavou PC a dalšími.
Vypravování VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.11
Zaokrouhlování čísel na desítky
Zaokrouhlování čísel na stovky
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_04
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. J. Erbena Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_01 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Balady Anotace V prezentaci.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_13.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Božena Němcová VY_III/2_INOVACE_82_Božena Němcová Mgr. Jana Svobodová.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Velká písmenaVY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.18. Anotace: V prezentaci žáci procvičují své znalosti o psaní velkých písmen Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura.
Slovesný vid Slovesný vid VY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.03.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s diskusí a jejími zásadami. Žák se pokusí sám vytvořit Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
Autor výukového materiálu:Monika Matoušková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výuk. materiálu: O12 Číslo klíčové.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.15 Název pro školu:EU ČJ 15 II Název materiálu:Božena Němcová Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská
Anotace: Prezentace seznamuje s autory světové literatury V. Hugo. Žáci řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
Anotace: Prezentace seznamuje s významnými osobnostmi světové literatury. Leo Calvin Rosten Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými autory 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Rozvrstvení a obohacování
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ9_16 Sada DUMČeský jazyk 9 Předmět Český jazyk 9. ročník Název materiálu Božena Němcová Anotace Materiál.
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 24, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
VY_32_INOVACE_08 Podnebí Ameriky
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Obohacování slovní zásoby
Druhy vět vedlejších VY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.05. Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí – poznává funkcí vět vedlejších. Žák řeší drobné.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Výklad Výklad VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.05.
K AREL J AROMÍR E RBEN (1811 Miletín – 1870 Praha)
Transkript prezentace:

Česká próza1. pol. 19. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.04

Anotace: Prezentace seznamuje s českými autory drobné prózy- B. Němcovou, K.J.Erbenem, žáci řeší současně drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána Buchtová Jazyk: český Očekávaný výstup: pojmy- ústní lidová slovesnost, pohádka, povídka Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen : osmý ročník základní školy Anotace: Prezentace seznamuje s českými autory drobné prózy- B. Němcovou, K.J.Erbenem, žáci řeší současně drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána Buchtová Jazyk: český Očekávaný výstup: pojmy- ústní lidová slovesnost, pohádka, povídka Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen : osmý ročník základní školy Česká próza 1. pol. 19. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.04

4.února 1820, Vídeň 21. ledna 1862, Praha Jedna z posledních fotografií Boženy Němcové asi z roku Barbora Novotná Barbora Panklová

?

Jaké další tituly od Němcové znáš? Daguerrotypie Boženy Němcové asi z roku Tato daguerrotypie byla později mnohokrát reprodukována a překreslována. Čert a KáčaČert a Káča Chytrá horákyně O hloupém Honzovi Pohádka o Palečkovi Pohádka o perníkové chaloupce Princ Bajaja Strejček Příhoda Chytrá horákyně O hloupém Honzovi Pohádka o Palečkovi Pohádka o perníkové chaloupce Princ BajajaStrejček Příhoda Co je spojuje? Co je to daguerrotypie? Najdi význam slova. Znáš nějaké povídky? Divá Bára

, Miletín , Praha

Sto prostonárodních pohádek a pověstí slovanských v nářečích původních (1865) – jakási „slovanská čítanka“ (k dispozici online)online Vybrané báje a pověsti národní jiných větví slovanských ? Kde ses u Erbena setkal ještě s pojmem pověsti? Kytice

Najdeš názvy pohádek? Hrnečku,vař! Zlatovláska Popelka

Zdroje: | g.cz/0902/trpitive-oblazky- xd&h=165&w=194&sz=34&tbnid=sw95DKNTkwr7WM:&tbnh=90&tbnw=106&prev=/search%3Fq%3Dst%25C5%2599ev%25C3% 25AD%25C4%258Dek%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=st%C5%99ev%C3%AD%C4%8Dek&docid=Iy- JYjRw989o8M&sa=X&ei=paXOTqLWNZPb4QTW27xu&ved=0CDYQ9QEwBQ&dur=1091