JIŽNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Advertisements

Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato
SEVERNÍ AMERIKA OBR. 1
Př_151_Geologie_Činnost mořské vody
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
Autor: Mgr. Hana Krajčová
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Helena Nováková
Určování zeměpisné polohy
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
SEVERNÍ AMERIKA - STÁTY
Kosterní stavba těla savců
AMERIKA – PŘÍRODNÍ ZAJÍMAVOSTI
Savci – řád hlodavci (úvod)
Litva, Lotyšsko a Estonsko
Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro
Výsledný odpor rezistorů spojených vedle sebe
Chráněná území v České republice
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Opakování – vesmír, sluneční soustava
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
SEVERNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
JIŽNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH
TVAR A POLOHA NA ZEMI, HRANIČNÍ BODY
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ch_095_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Měď, zinek
Př_141_Geologie_Litosférické desky I.
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
JIŽNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
Národní parky - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
VNITŘNÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
Ch_082_Světadíly_Amerika_Jižní Amerika - Státy
Španělsko a Portugalsko Autor: Mgr. Jana Kalandrová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Pobaltské státy Z_122_Evropa_Pobaltské státy
Autor: Mgr. Helena Nováková
SEVERNÍ AMERIKA -OBYVATELSTVO
Autor: Mgr. Helena Nováková
SEVERNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
VY_32_INOVACE 01 Úvod do Ameriky - poloha, rozloha, členitost
Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
Autor: Mgr. Helena Nováková
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_228_jižní Amerika I. AUTOR: Zdeněk Hořava ROČNÍK, DATUM: 7.,
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
PŮSOBENÍ VODY V PÍSKOVCÍCH
PŮSOBENÍ VODY V PÍSKOVCÍCH
Savci – Riskni to! Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Západní Evropa Západní Evropa Z_123_Evropa_Západní Evropa Autor: Mgr. Jana Kalandrová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín Registrační číslo projektu:
Savci – Riskni to! Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
SEVERNÍ AMERIKA - STÁTY Z_075_Světadíly_Amerika_Severní Amerika - Státy Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Světadíly
Autor: Mgr. Helena Nováková
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Transkript prezentace:

JIŽNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. JIŽNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH Z_078_Světadíly_Amerika_Jižní Amerika-Poloha, rozloha, povrch Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 7. ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo - Světadíly - Amerika - Jižní Amerika. Je určen pro předmět zeměpis a ročník sedmý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Brinke, J., Baar, V., Kašpar, V., Pollaková, M., Zeměpis pro 6. a 7. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií, Fortuna, Praha 2002.

Jižní Amerika Jižní Ameriku považujeme za subkontinent Ameriky. Hranice mezi Severní a Jižní Amerikou je identická se státní hranicí mezi Panamou a Kolumbií.

Poloha Nachází se na západní a z větší části jižní polokouli Země. Je omývána dvěma světovými oceány: Na východě Atlantským oceánem Na západě Tichým oceánem Na jihu se spojuje Atlantik s Tichým oceánem Na severu navazuje na úzkou pevninskou šíji.

Severní Amerika a Jižní Amerika jsou spojeny Panamskou šíjí, která je široká 48 km. Jde o úzkou část pevniny, která tyto dva světadíly spojuje. Kvůli strategickým důvodům zde byl prokopán Panamský průplav, který spojuje Atlantský oceán s Tichým. (viz prezentace Poloha severní Ameriky)

Jihoamerický kontinent, stejně jako severoamerický, byl od 16 Jihoamerický kontinent, stejně jako severoamerický, byl od 16. století do počátku 19. století téměř zcela rozdělen do kolonií, především pod španělskou a portugalskou nadvládou. V současnosti zde existuje 12 nezávislých republik a 3 závislá území: Francouzská Guyana (Francie), Falklandy  a Jižní Georgie (Spojené Království).

Rozloha Území kontinentu Jižní Amerika čítá na 17 843 000 km2. Ve směru sever-jih je Jižní Amerika dlouhá 7 350 km, maximální šířka je 5 170 km. Délka pobřežní čáry je 28 700 km.

Poloostrovy, ostrovy V Jižní Americe zabírají ostrovy a poloostrovy asi pouze 1% povrchu, v SA je to 25%. Nejznámější poloostrov: Peninsula de la Guajira Nejznámější ostrovy a souostroví jsou: Isla Grande de Tierra del Fuego (Ohňová země), Isla de Marajó, Chiloé, Wellington

Nejvyšší bod Aconcagua. Nejnižší bod Mys Horn.

Pevninské mysy Nejsevernější bod: Punta Gallinas (poloostrov Guajira v Kolumbii) Nejjižnější bod: Cabo Froward (poloostrov Brunswick v Chile) Nejzápadnější bod: Punta Pariñas (severní Peru) Nejvýchodnější bod: mys Branco (Brazílie)

Povrch Povrch Jižní Ameriky je značně členitý. Největším pohořím jsou Andy, které se táhnou 7500 km podél celého západního pobřeží Jižní Ameriky. Nejvyšší horou je Aconcagua – 6959 m n.m.. Je zároveň nevyšší horou světa, pokud pomineme Asijské velehory. Aconcagua leží na hranici mezi Argentinou a Chile.

Významné vysočiny jsou Guyanská vysočina, Brazilská vysočina a Východopatagonská vysočina. Největší nížinou kontinentu je rovníková, tropická Amazonská nížina. Další významnou nížinou je Orinocká, která navazuje na Amazonskou. Nejnižším bodem kontinentu je mys Horn, který se nachází 40 m pod úrovní oceánu.

Copacabana Copacabana je považována za nejznámější pláž světa. Nachází se ve městě Rio de Janeiro v Brazílii. Je dlouhá 4 km a v těsné blízkosti je postaveno 63 hotelů a 10 levnějších hostelů.

Úkoly I: Jak se jmenuje nejvyšší hora Jižní Ameriky? Kolik se na území Jižní Ameriky nachází samostatných států a kolik závislých území? Co víte o nejznámější pláži světa?

Úkoly a odpovědi I: Jak se jmenuje nejvyšší hora Jižní Ameriky? Aconcagua Kolik se na území Jižní Ameriky nachází samostatných států a kolik závislých území? 12 samostatných států a 3 na evropských zemích závislá území Co víte o nejznámější pláži světa? Jmenuje se Copacabana a nachází se Rio de Janeiro v Brazílii. Dlouhá je 4 km.

Úkoly II: Na jaké polokouli se nachází Jižní Amerika? Které oceány Jižní Ameriku omývají? Co spojuje Severní a Jižní Ameriku?

Úkoly a odpovědi II: Na jaké polokouli se nachází Jižní Amerika? Nachází se na západní a z větší části na jižní polokouli. Které oceány Jižní Ameriku omývají? Tichý oceán (Pacifik) na západním pobřeží a na východním pobřeží je to Atlantský oceán. Co spojuje Severní a Jižní Ameriku? Oba kontinenty spojuje Panamská šíje, která je v nejužší části široká pouze 48 km.

Úkoly III: Jakou má Jižní Amerika rozlohu? Víš jak se jmenuje největší jihoamerická nížina? Jak se jmenuje nejrozsáhlejší jihoamerické pohoří?

Úkoly a odpovědi III: Jakou má Jižní Amerika rozlohu? 17 843 000  km2 Jak se jmenuje největší jihoamerická nížina? Největší nížina Jižní Ameriky je Amazonská nížina, která leží v rovníkové tropické části kontinentu. Jak se jmenuje nejrozsáhlejší jihoamerické pohoří? Největším pohořím Jižní Ameriky jsou Andy.

Použité zdroje LocationSouthAmerica.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-06-11]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:LocationSouthAmerica.png Jižní Amerika. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-06-11]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%BEn%C3%AD_Amerika Stock.XCHNG: the leading FREE stock photo site! [online]. 2001 [cit. 2013-01-21]. Dostupné z: http://www.sxc.hu/