Vegetariánská strava v léčbě diabetu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Advertisements

Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě za období 2005 až 2012 VÝROBA za uvedené období celkem: ks vozidel PRODEJE za uvedené období celkem:
B.Procházka Poděbrady 16. –
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
Nemocnost dětí v Ostravě
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Osteoporóza Co vyšetřit, jak léčit ?
Analýza Centra ProEquality
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Jaká je realita léčby HLP v terénu? Prof. Jean Ferrières
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
TUKY (LIPIDY).
Tomáš NETERDA 1961 Sportovní kariéra : plavecké třídy ZŠ Komenského gymnázium Dašická plavecká škola
Diabetes mellitus a riziko cévní mozkové příhody.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Chronické nemoci a erektilní dysfunkce MUDr. Karel KOČÍ, CSc. andromeda ®, Praha.
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Dietní režim při hypoglykémii
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Zábavná matematika.
Ovlivnění medikace prostřednictvím dlouhodobé redukce váhy
Systém financování v primární péči
MUDr.Ondřej Šmíd Kardiologie Pardubice
Tomáš NETERDA 1961 Sportovní kariéra : plavecké třídy ZŠ Komenského gymnázium Dašická plavecká škola PF Hradec.
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
stravovací režim školáků
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Alain Wajman, MD, kardiolog Prat. Hosp. Rothschild APHP, Paříž Srdeční selhání,
Efektivní dietní prevence a léčba diabetu 2. typu
Renální insuficience a její včasné rozpoznání v terénní praxi
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Náhoda, generátory náhodných čísel
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Hrubá - prostá incidence nádorů kolorekta u mužů 1. Maďarsko 88,29 2. Česká Republika 86,73 3. Japonsko 77,74 4. Německo 75,39 5. Nový Zéland71,77 6. Austrálie.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Kontaminace (znečištění) vody
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Zdravotní stav obyvatel v Ústeckém kraji RNDr. Jiří Skorkovský
Přednost početních operací
HOBITI.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Kojení a zdraví dítěte a matky
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
IMMUBLEND.
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Superfoods superpotraviny.
Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny
Význam výživy ve sportu
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

Vegetariánská strava v léčbě diabetu H. Kahleová, T. Pelikánová Centrum diabetologie IKEM, Praha

Současná doporučení ↓ kalorického příjmu ↓ příjmu cukrů ↓ příjmu Cholesterolu Nasycených MK Trans MK Bantle JP et al. Nutritional recommendations and interventions for diabetes: a position statement of the American Diabetes Association. Diabetes Care 2008;31:S61-S78

Obsah Observační studie Intervenční studie Dlouhodobé účinky Mechanismy účinku Možné problémy Oficiální stanovisko odborných společností

1. Observační studie

Observační studie Diabetes 2. typu méně častý u vegetariánů 60.903 lidí, prevalence T2D: 2.9% vegani (OR 0.51) 3.2% lakto-ovo-vegetariáni (OR 0.54) 7.6% nevegetariáni (Tonstad S et al. Diabetes Care 2009 May;32(5):791-6) 25.698 lidí, sledování 21 let Dotazníky – RR 1.7 muži (1.2,2.4), 1.4 ženy (1.1,1.8) Pitvy – RR 1.9 muži (1.2,3.1), 1.1 ženy (0.8,1.6) (Snowdon DA et al. Am J Public Health 1985 May;75(5):507-12)

2. Intervenční studie

Vegetariánská strava vs. konvenční dieta větší váhový úbytek a pokles glykémie nalačno (Nicholson et al. 1999) větší pokles LDL cholesterolu, HbA1c a větší snížení medikace (Barnard et al. 2006)

Hmotnost, viscerální tuk *** ** E E Kahleová et al. Diabetic Medicine 2011 May;28(5):549-59

Inzulínová rezistence, medikace 43% 5% E * K E K Kahleová et al. Diabetic Medicine 2011 May;28(5):549-59

Markery oxidačního stresu *** ** *** K K K Kahleová et al. Diabetic Medicine 2011 May;28(5):549-59

3. Dlouhodobé účinky

Prodloužení života Singh et al. Am J Clin Nutr 2003;78:526-532

25% ↓ CVD mortalita ve srovnání s nevegetariány Key T et al., Am J Clin Nutr 1999;70:516-24 Fraser E et al., Ach Int Med 2001;161:1645-52

↓ riziko CVD ↓ hladiny celkového a LDL cholesterolu (Barnard ND et al. Diabetes Care 2006;29:1777-1783) ↓ TK (Myers VH et al. Curr Opin Lipidol. 2007;18:20-24) ↓ BMI (Berkow SE et al. Nutr Rev 2006;64:175-188) ↓ incidence T2DM (Tonstad S et al. Diabetes Care 2009;32(5):791-6

↓ riziko rakoviny ↓ incidence všech maligních nádorů IR 0.89 (95% CI 0.8,1.0) 63.550 lidí (Key TJ et al. Am J Clin Nutr. 2009;89:1620S-6S) ↓ incidence kolorektálního ca + ca prostaty 34.192 lidí, 6 let (Fraser GE. Am J Clin Nutr. 1999;70:532S-538S) ↓ incidence ca prsu HR 1.2 pro konzumaci masa 35.372 žen (Taylor EF et al. Br J Cancer 2007;96:1139-1146)

4. Mechanismy účinku

Mechanismy účinku Vláknina (Chandalia et al., NEJM 2000;342:1392-8) Nižší glykemický index (Salmeron et al JAMA, 227,472,1997) Antioxidanty (Casadesus et al. Nutr. Neurosci. 2004;7:309-316) Mg, K (Colditz et al 1993, JAMA.,227,472,1997) Monoenové MK (Low, Diabetes 1998; Feld J. Bio.Chem. 1990) P/S ratio 0.92 u vegetariánů 0.67 u nevegetariánů (Sabate et al 2000)

Mechanismy účinku Rostlinné neesenciální aminokyseliny – pozitivní účinek na sekreci glukagonu Glukagon podporuje down regulaci lipogenních enzymů + syntézy cholesterolu a up regulaci IGFBP, ↓ syntézy IGF-I.

Poměr tryptofanu ku ostatním aminokyselinám

Mechanismy účinku Střevní mikroflóra - prebiotika (Roberfroid M et al. Br J Nutr. 2010 Aug;104 Suppl 2:S1-63.)

5. Možné problémy

Možné problémy B12 Ca

(Omega-3) Fytoplankton Malé ryby Velké ryby Rybí olej DHA EPA Peru Dánsko Chile Island Norsko DHA EPA Listová zelenina Vlašské ořechy Sojový olej Řepkový olej Hořčičné semínko Lněné semínko Rostliny ALA

Diet and Angina Trial (DART-2) In this trial, men with angina, but without myocardial infarction were randomized to one of four interventions – increase fish intake to 2 meals per week (or supplementation with capsules), increase oats and fresh fruit intake, or simply sensible eating. Clearly, in this cohort, over a mean follow-up period of XX years – in over 300 men, there was no benefit, and in fact possible detriment, to increasing fish consumption. Mean F/U time: 4yrs Burr et al, Eur J Clin Nutr 2003;57:193

Coronary Restenosis We’re not sure how n-3 reduces SCD, but it’s possible that it may work by reducing coronary stenosis or stabilizing the coronary plaque. A recent review in 2006 suggests that we currently have very little evidence to suggest that this is the case. Indeed, even Dr. Leaf suggested in his article in 1994 that it was unlikely n-3 would work via this mechanism. “The dearth of long term data on fish consumption or omega-3 fatty acid supplementation on measures of cardiovascular disease risk severely limits our ability to draw definitive conclusions at this time.” Atherosclerosis 2006;184:237

Food Frequency Questionnaire Enrolled those without CAD at entry Nurses Health Study 76283 Nurses Food Frequency Questionnaire Enrolled those without CAD at entry Hu FB et al., Am J Clin Nutr 1999;69:890

(Fe) Absorpce hemového Fe 15-30%, nehemového Fe 2-10% Vit. C ↑ Hladiny Hb a výskyt anemie z nedostatku Fe – nejsou rozdíly Hladiny ferritinu NV > LOV > V

Lee HD, Diabetologia 2004

6. Oficiální stanovisko odborných společností

“Náležitě plánovaná vegetariánská strava (včetně veganské) je zdravá, obsahuje všechny důležité živiny a má pozitivní zdravotní účinky v prevenci a léčbě některých nemocí.” Craig WJ et al. J Am Diet Assoc. 2009 Jul;109(7):1266-82. Can J Diet Pract Res. 2003 Summer;64(2):62-81 World Health Organisation, 1991. Proc. Nutr.Soc.; 58:271-275. 21

“Náležitě plánovaná vegetariánská strava je vhodná pro lidi v každém věku, včetně těhotenství, kojení, dětství a dospívání. Je vhodná i pro sportovce.” Craig WJ et al. J Am Diet Assoc. 2009 Jul;109(7):1266-82. Can J Diet Pract Res. 2003 Summer;64(2):62-81 World Health Organisation, 1991. Proc. Nutr.Soc.; 58:271-275. 21

“Vegetariánská strava může obsahovat doporučená množství všech živin včetně bílkovin, omega-3 mastných kyselin, železa, zinku, jódu, vápníku, vitamínu D a B12.” Craig WJ et al. J Am Diet Assoc. 2009 Jul;109(7):1266-82. Can J Diet Pract Res. 2003 Summer;64(2):62-81 World Health Organisation, 1991. Proc. Nutr.Soc.; 58:271-275. 21

“Vzhledem k různorodosti dietních zvyklostí mezi vegetariány je důležité individuální posouzení jídelníčku.” “Kromě posouzení jídelníčku může nutriční terapeut poučit vegetariána ohledně dobrých zdrojů některých živin, nákupu a přípravy určitých potravin a úprav v jídelníčku.” Craig WJ et al. J Am Diet Assoc. 2009 Jul;109(7):1266-82. Can J Diet Pract Res. 2003 Summer;64(2):62-81 World Health Organisation, 1991. Proc. Nutr.Soc.; 58:271-275. 21

Závěr Vegetariánskou stravu lze pacientům s diabetem 2. typu doporučit po konzultaci s lékařem a nutričním terapeutem. www.diab.cz