Abiotické faktory prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ATMOSFÉRA.
Advertisements

Jan HORÁK Meteorologie...
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Základy meteorologie.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Atmosféra Země.
Abiotické podmínky života
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Země.
Název úlohy: 5.16 Atmosférický tlak.
ABIOTICKÉ FAKTORY 3. LEKCE.
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími atmosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o vodě AutorIng. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák chápe důležitost vody pro.
Mechanické vlastnosti plynů
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Atmosféra Země Název školy
Vrstvy atmosféry.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Plyny.
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Mechanické vlastnosti plynů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_180_Atmosféra AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
Složky krajiny a životní prostředí
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Abiotické faktory prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Co je fyzická geografie?
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
VZDUCH OBECNÁ CHEMIE VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH.
Krajina a životní prostředí
Vzduch Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
ATMOSFÉRA.
Název Atmosféra 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Atmosféra VY_32_INOVACE_00_ATMOSFÉRA autor: Helena Nováková
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Atmosféra.
VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ
Atmosféra Filip Bordovský.
Atmosféra Země a její složení
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Vznik a vývoj atmosféry Země
Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vzduch Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Atmosféra.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák VZDUCH Víš, proč je vzduch nezbytný a důležitý pro život člověka? Víš, čemu.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
Atmosféra Země.
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
ATMOSFÉRA.
ATMOSFÉRA.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Vzduch.
Transkript prezentace:

Abiotické faktory prostředí Ovzduší Ing.Bohuslava Pajurková

Atmosféra je plynný obal Země

T T Složení: Troposféra 7-18 km Stratosféra 15-50 km Mezosféra Termosféra 80-600 km Exosféra 600-800 km Z T S M T E

Vlastnosti ovzduší a jeho vliv na organismy: 1) Teplo - závisí na teplotě půdy. Průměrná teplota 8°C. Teplota je ovlivněna zeměpisnou šířkou a nadmořskou výškou. Teplotní gradient - každých 100m teplota klesá cca o 0,7°C. 2) Tlak vzduchu - síla, kterou tlačí sloupec vzduchu na plochu 1m2. Nejvyšší tlak je u hladiny moře 1013hPa/1cm2 , s nadmořskou výškou klesá. - vliv na organismy - živočichové stenobarní (savci)-bolesti hlavy, revmatismus, srdce, dýchání, nálada… Pomalým změnám se dá přizpůsobit - živočichové eurybarní (hmyz) - nízký tlak způsobuje vysokou aktivitu - rostliny jsou eurybarní - ovlivňuje transpiraci

2) Tlak vzduchu = síla, kterou tlačí sloupec vzduchu na plochu 1m2 2) Tlak vzduchu = síla, kterou tlačí sloupec vzduchu na plochu 1m2. Nejvyšší tlak je u hladiny moře 1013hPa/1cm2 , s nadmořskou výškou klesá. Vliv na organismy: - živočichové stenobarní (savci)-bolesti hlavy, revmatismus, srdce, dýchání, nálada… Pomalým změnám se dá přizpůsobit - živočichové eurybarní (hmyz) - nízký tlak způsobuje vysokou aktivitu - rostliny jsou eurybarní - ovlivňuje transpiraci

3) Proudění vzduchu – vítr vzniká vyrovnáváním rozdílného tlaku na místech s různou teplotou Vliv na rostliny: - opylování větrosnubných rostlin, roznášení semen, - polomy a vývraty, - vlajkový tvar stromů (dlouhé větve na jedné straně), - odstraňuje staré listí, prach, suché větve Vliv na živočichy: - pachová orientace - roznášení bakterií a cyst prvoků

4) Vlhkost vzduchu některé rostliny přijímají vodu ze vzduchu, mají i vzdušné kořeny u živočichů ovlivňuje dýchání

5) Chemické složení vzduchu 78 % N2 – inertní plyn, poutají ho pouze nitrogenní bakterie žijící v hlízkách na kořenech vikvovitých rostlin a v půdě 21 % O2 - vznik při fotosyntéze, organismy ho potřebují k dýchání, ubývá spalováním O3 – ozón - neviditelný, páchne, jedovatý, důležitý ve stratosféře (zachycuje UV). Přízemní ozon škodí rostlinám (pálí pletivo uvnitř listů), živočichům dráždí sliznice. 1 % vzácné plyny - argon, helium, neon… 0,034 % CO2 - vzniká spalováním a dýcháním, je nutný pro fotosyntézu, stále přibývá - vodní páry - pevné látky - prach, pyl