Základy výživy a krmení hospodářských zvířat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Hodnocení produkční účinnosti krmiv
Fyziologie zažívacího systému
Aminokyseliny.
Dusíkaté látky a metoda jejich stanovení
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
Chemické složení organismů
Zásady výživy sportovce
ZLEPŠEME ČINNOST BACHORU
Hodnocení živin Ve světě se používá několik systémů hodnocení živin:
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická stavba buněk Září 2009.
Chemické složení organismů
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stravitelnost organické hmoty a metody jejího stanovení
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Biochemie živin Ludmila Hanáková
Aminokyseliny.
„EU peníze středním školám“
BÍLKOVINY I Aminokyseliny
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Sacharidy ve výživě ryb
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
BÍLKOVINY Proteiny.
Metabolismus proteinů
BÍLKOVINY (AMINOKYSELINY)
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Trávicí soustava obratlovců
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Bílkoviny.
Aminokyseliny celkem známo cca 300 biogenních AMK
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
METABOLISMUS AMINOKYSELIN
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
B ÍLKOVINY V LIDSKÉM TĚLE. OBECNĚ Nemůžeme v organismu nahradit jinými látkami ROSTLINY – jsou schopny vytvářet bílkoviny z anorganickým látek ( dusičnanů.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Katabolismus bílkovin
T e c h n i k a k r m e n í h o s p o d á ř s k ý c h z v í ř a t.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_585_Trávící soustava_5 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
VZORCE AMINOKYSELIN PŘIŘAZOVAČKA Přiřaďte ke vzorcům označených čísly 1 – 10 správný název z nabídky aminokyselin.
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Bílkoviny - aminokyseliny. Složení bílkovin -aminokyseliny – stavební kameny bílkovin Známo asi 300 druhů Proteinogenních 20, jsou řady L–α –AK Pozn.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
PROTEINY-BÍLKOVINY LUCIE VÁŇOVÁ. ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ JEDNOTKA.
Chemické složení živých organismů
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buňka  organismy Látkové složení.
CHEMIE - Metabolismus živin
α- aminokyseliny a bílkoviny
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Lékařská chemie Aminokyseliny.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Transkript prezentace:

Základy výživy a krmení hospodářských zvířat Přednáška 2: Spektrum dusíkatých látek a jejich význam ve výživě, stanovení

Dusíkaté látky Rozlišujeme NL: a) BÍLKOVINY (složené z aminokyselin), které se dělí na proteiny a proteidy b) NEBÍLKOVINNÉ DUSÍKATÉ SLOUČENINY, které se dělí na aminokyseliny (volné), amidy, alkaloidy, peptidy, nukleové kyseliny, glykosidy obsahující dusík, purinové a pyrimidinové zásady, amonné soli, amoniak, močovinu, dusičnany, aj. vyjadřují obsah dusíku v krmivu jako prvku násobeného zpravidla koeficientem 6,25 (resp. podobným koeficientem), který je odvozen ze skutečnosti, že bílkoviny obsahují 16 % dusíku (N) tento koeficient je u některých krmiv odlišný (např. pro mléko je 6,38, živočišné moučky 6,0, obiloviny a mlýnská krmiva 5,25)

Metabolismus bílkovin v organismu v žaludku a na začátku tenkého střeva jsou proteiny rozštěpeny na oligopeptidy s krátkým řetězcem a na volné aminokyseliny štěpení způsobují enzymy zažívacího traktu po rozštěpení jsou aminokyseliny absorbovány absorbované aminokyseliny jsou dopravovány krví nebo lymfou do jater

Využití aminokyselin v játrech syntéza bílkovin desaminace - čpavek se vyloučí jako močovina močí, bezdusíkatá frakce se oxiduje anebo se z ní tvoří cukry aminokyseliny se krví dopraví do svalů a tam dojde k syntéze bílkovin, odštěpení čpavku a bezdusíkatá frakce se oxiduje

Využití tělní zasoby volných aminokyselin („aminokyselinového poolu“) na tvorbu bílkovin, enzymů a hormonů na tvorbu glycidů nebo tuků na neustálou náhradu "opotřebovaných" bílkovin a na tvorbu nových bílkovin přírůstku, pro tvorbu mléka, aj. na krytí energetických potřeb organismu na syntézu derivátů aminokyselin (glutation, kreatin, aj.)

Bílkoviny jako rezerva fixní bílkoviny - nezbytně nutné pro život postradatelné bílkoviny - které organismus může použít pro svoji potřebu bez ohrožení života labilní proteiny - které se při přechodné potřebě uvolňují do krve, doplňují bílkoviny plazmy a nebo se používají jako zdroj aminokyselin

Rozdělení bílkovin - podle chemického složení +-- albuminy +-- globuliny +-- vlastní ---+-- fosfoproteiny ¦ bílkoviny +-- prolaminy +--+ ¦ +-- gluteliny ¦B ¦ +-- proteiny --¦ +-- protaminy ¦í ¦ ¦ ¦ ¦l ¦ ¦ ¦ +-- keratiny -k -¦¦+ L¦¦ podpůrné ¦¦+¦¦ elastiny ¦o ¦ ¦ bílkoviny +-- kolageny ¦v ¦ ¦ ¦i ¦ ¦ ¦n ¦ ¦ +-- nukleoproteidy ¦y ¦ +-- proteidy ----+-- chromoproteidy +--+ +-- glykoproteidy +-- lipoproteidy

Aminokyseliny Neesenciální Esenciální - aminokyseliny - aminokyseliny postradatelné +- Glycin +- Prolin +- Cystein +- Alanin +- Serin +- Tyrozin +- Kyselina asparagová +- Kyselina glutamová +- Hydroxyprolin +- Citrulin Esenciální - aminokyseliny nepostradatelné +- Lyzin +- Methionin +- Fenylalanin +- Tryptofan +- Histidin +- Leucin +- Izoleucin +- Treonin +- Valin +- Arginin

Přebytek dusíkatých látek přetížení detoxikační kapacity jater dezaminaci aminokyselin poškozování vylučovacích systémů Deficit dusíkatých látek zpomaluje růst zhoršuje konverzi krmiva

Stanovení kvality dusíkatých látek Monogastři - metody sledující stravitelnost - SNL (stravitelné dusíkaté látky) - metody sledující výsledky retence v organismu - BHB (biologická hodnota bílkovin), PER (protein efficiency ratio)

Přežvýkavci - hodnocení dusíkaté složky se provádí podle skutečně stravitelných dusíkatých látek v tenkém střevě tzv. PDI (protein digestible in the intestine) Hodnocení dusíkatých látek pro přežvýkavce je závislé na činnosti symbiotické mikroflory, jejich enzymatické aktivitě a vlastních trávicích enzymech přežvýkavců. Vytvořená bílkovina mikroorganizmů tvoří potravu pro hostitele.

Biologickou hodnotu bílkovin vypočteme dle vzorce Nprij. – (Nvyk. – Nmet.) – (Nmoc. – Nend.) BHB (%) = -------------------------------------------- . 100 Nprij. – (Nvyk. – Nmet.) Nprij. = dusík přijatý v krmivu Nvyk. = dusík vyloučený v pevných výkalech Nmet. = dusík metabolický Nmoc. = dusík vyloučený ve formě kyseliny močové (močí) Nend. = dusík endogenní PER (Protein efficiency ratio) – index účinnosti proteinu Přírůstek hmotnosti v g PER = -------------------------------------- Množství přijatých bílkovin v g

PDI (protein skutečně stravitelný v tenkém střevě) je sumou dvou frakcí - PDIA - protein krmiva nedegradovaný v bachoru, ale skutečně stravitelný v tenkém střevě - PDIM - mikrobiální protein, který je skutečně stravitelný v tenkém střevě

Mikrobiální protein (PDIM) je v každém krmivu charakterizován dvěma složkami PDIMN - množství mikrobiálního proteinu, které může být syntetizováno v bachoru z degradovaného dusíku krmiva, jestliže energie a další živiny nejsou limitující PDIME - je takové množství mikrobiálního proteinu, které může být syntetizováno z využitelné energie v bachoru, jestliže degradovaný dusík a další živiny nejsou limitující

Pro správnou výživu přežvýkavců je třeba znát: - potřebu PDI (určena v normách potřeby) - obsah PDI v krmivech

Pro určování obsahu PDI v krmivech platí : stanoví se obsah dusíkatých látek v krmivu (NL) stanoví se degradovatelnost (jednotka deg) standardizovanou metodou in situ stanoví se obsah fermentovatelné organické hmoty (FOH) výpočtem z celkového obsahu stravitelné organické hmoty (SOH) po odečtení obsahu tuku, nedegradovatelného proteinu krmiva (NdNL) a fermentačních produktů siláží (FermProd) stanoví se "skutečná stravitelnost" nedegradovaného skutečného proteinu krmiva v tenkém střevě (dsi)

Výpočet : (PDIA, PDIMN, PDIME, NL, FOH jsou uváděny v g/kg sušiny) PDIA = NL * (1.11 * (1 - deg) * 1 * deg) PDIMN = NL * (1 - (1.11 * (1 - deg))) * 0.9 * 0.8 *0.8 FOH = SOH - tuk - FermProd - (NL *(1.11*(1-deg))) PDIME = FOH * 0.145 *0.8 * 0.8 Pak platí, že: PDIN = PDIA + PDIMN a PDIE = PDIA + PDIME Každému krmivu pak přiřazujeme dvě proteinové hodnoty: PDIN a PDIE Vyšší z obou hodnot je hodnotou potenciální, které může být dosaženo, jestliže je krmivo spojeno s vhodným komplementárním krmivem. Skutečná hodnota PDI krmné dávky pak odpovídá nižší ze sum, buď PDIN nebo PDIE.