Jihovýchodní Asie Barma Brunej Filipíny Kambodža Thajsko Vietnam Laos

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jižní a Jihovýchodní Asie III2-Z7-II-11
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 Asie - Japonsko
JV Asie Autor: Mgr. Marian Solčanský
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
AUSTRÁLIE Hospodářství
Asijští tygři Ondřej Brychca 4.A.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
JIHOVÝCHODNÍ ASIE Do JV Asie řadíme: Barmu, Laos, Thajsko, Vietnam, Kambodžu, Malajsii, Indonésii a Filipíny.
Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa.
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
Mimoevropské regiony – Jihovýchodní Asie - Úvod Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VENEZUELA.
Východní Evropa – Ukrajina
Jihovýchodní Asie.
Významná světová integrační seskupení ve světovém hospodářství
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_180 NázevVietnam Téma hodinyJihovýchodní.
JIHOVÝCHODNÍ ASIE zahrnuje státy, které leží východně od Indie a jižně od Číny je geograficky rozdělená do dvou oblastí, jmenovitě Indochina a Malay souostroví.
Nizozemí Eliška Pokorná.
VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
Jihovýchodní Asie VY_32_INOVACE_4.1.Ge2N.12/Mč
Austrálie.
ASIJŠTÍ TYGŘI. Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo.
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
Jižní Asie Anotace Prezentace zpracovává informace o regionu Jižní Asie i jednotlivých státech této oblasti. Obsahuje mapy, fotografie a křížovku. Autor.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
HOSPODÁŘSTVÍ. Velikost ekonomiky Poř.státmld. US$ PPP (2003) 1.USA Čína Japonsko Indie Německo Spojené království1.
Kambodža (Cambodia) Rozlohou poměrně velká, avšak ne příliš významná země s minimálními nerost. zdroji…
Viet Nam.
Jižní Asie.
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
KANADA.
Čína Jan Dušek.
- Oblast poloostrova Zadní Indie a Malajského poloostrova
JV Asie Zabírá poloostrov Zadní Indie, Malajský poloo. a souostroví v Tichém oc. (Sundy, Filipíny). Menší část regionu leží již na jižní polokouli. Povrch.
Hospodářství - průmysl a zemědělství Soňa Medlová, 3.C
Malajsie.
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
Asie Jihovýchodní. Přírodní podmínky  Poloostrovy  Zadní Indie, Malajský X  Ostrovy  Sundy  Velké - Borneo, Sumatra, Jáva, Celebes,  Malé,  Filipíny.
ASIE.  Největší světadíl (8,6% povrchu Země, 29,9% souše)  Nejlidnatější – cca 4 mld. (60% populace)  ½ obyvatel – do 20 let  Hlavně S a V polokoule.
Státy Jihovýchodní Asie. Indonésie - Jakarta  Ostrovní stát   Jáva, Borneo (Kalimanthan), Sumatra, Celebes  4. nejlidnatější stát  230 mil.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Jihovýchodní Asie Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_JIHOVÝCHODNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_143_Státy JV Asie Šablona Identifikátor školy:
JIHOVÝCHODNÍ ASIE Do JV Asie řadíme: Barmu, Laos, Thajsko, Vietnam, Kambodžu, Malajsii, Indonésii a Filipíny.
INDONÉSIE.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_JIHOVÝCHODNÍ ASIE
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_Z7. 17 ASIE Autor: Mgr
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ASEAN Ročník: 2. Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Austrálie a Oceánie - hospodářství
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 2
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_Světadíly
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
ASIE – JIHOVÝCHODNÍ ASIE
Transkript prezentace:

Jihovýchodní Asie Barma Brunej Filipíny Kambodža Thajsko Vietnam Laos Indonésie Singapur Malajsie Východní Timor

Vymezení JV Asie je subregion Asie zahrnující země, které leží východně od Indie a jižně od Číny. Tento subregion leží na místě, kde se dotýkají litosferické desky, což má za následek častou seismickou a vulkanickou aktivitu. JV Asii dělíme na část poloostrovní (Zadní Indie) a část ostrovní (Filipíny, Velké a Malé Sundy, Moluky) Zaujímá území o rozloze 4,5km2 na kterém žije přes půl miliardy obyvatel  Leží v tropickém a subtrobickém podnebí, ve kterém je ovlivňována monzuny. Kulturně je tento region silně ovlivněn dvěma mocnými sousedy, Indií a Čínou, přičemž Myanmar byl dříve částí Indie a Vietnam tradičně čínským vazalem.

Přírodní podmínky Poloostrovem Zadní Indie prostupují od severu k jihu horská pásma pokrytá rozsáhlými lesními komplexy. Mezi nimi se při tocích velkých řek (Mekong, Iravadi, Salwin) rozkládají úrodné náplavové nížiny. Obdobný reliéf(hory,nížiny) mají i ostrovy. Na ostrovech je častá vulkanická činnost a zemětřesení. Oblasti blízko rovníku patří do vlhkých tropů, vzdálenější území do střídavě vlhkých tropů(monzunové klima). Ve výše položených oblastech najdeme tropické deštné lesy. Pobřežní oblasti jsou ohrožovány tajfuny a tsunami.

Hospodářství Průmysl: Najdeme zde světově významné zásoby rud cínu a niklu na Malajském poloostrově zásoby ropy a zemního plynu na Malajském souostroví (Indonésie, Brunej). ve velkém množství se zde nachází železná ruda (Malajsie, Filipíny), mangan (Indonésie, Filipíny) a wolfram (Myanma, Thajsko). v posledních letech jsou rozvíjena některá jiná odvětví  průmyslu např. elektrotechnický (s pomocí Japonska)

Zemědělství V zemědělství převažuje rostlinná výroba, především pěstování rýže, zeleniny a ovoce, batátů manioků a cukrové třtiny. Na plantážích se pěstuje kaučukovník, palma olejná a kávovník. Na území Barmy, Thajska a Laosu se nachází Zlatý trojúhelník, který je nechvalně známý pěstováním plodin poskytujících drogy. Hlavně se jedná o mák setý, z jehož makovic se získává opium (heroin). Zlatý trojúhelník je největší produkční oblastí drog na světě. Živočišná výroba má druhořadý význam, zaměřuje se na chov skotu, bůvolů a prasat. Významný je rybolov.

Vietnam ZEMĚDĚLSTVÍ Ačkoli podíl zemědělství na tvorbě HDP v posledních letech postupně klesá, přesto se jedná o velmi významný ekonomický sektor, který zaměstnává přes 70 % práceschopného obyvatelstva. Hlavní zemědělskou plodinou je však stále rýže, která se pěstuje na cca 80 % obdělávané půdy. Sklizeň rýže za r. 2008 se odhaduje na 38,6 mil. tun. TĚŽBA NEROSTNÝCH SUROVIN Hlavními těženými surovinami jsou uhlí na severu u Ha Longu a v deltě Rudé řeky. Velká jsou také ložiska ropy a plynu ve Východní moři. Z rudních surovin je nejvýznamnější ložisko bauxitu na Centrální vrchovině a ložiska cínu nedaleko Da Lat.

PRŮMYSL K nejvýznamnějším průmyslovým odvětvím ve Vietnamu patří textilní a oděvní průmysl, který je zároveň jedním z vedoucích exportních odvětví.. Více než 55 % všech podniků textilního a oděvního průmyslu je situováno v okolí Ho Či Minova Města a 30 % v okolí Hanoje. Největším výrobcem v tomto odvětví je státní podnik VINATEX, který pokrývá téměř 20% celkového obratu textilního a oděvního průmyslu. SLUŽBY Ve struktuře HDP zaujímají služby druhou pozici (38 %) za průmyslem (40 %) a před zemědělstvím (22 %). V následujících letech je očekáván prudký rozvoj tohoto sektoru, obzvláště v oblastech bankovnictví, finančnictví, pojišťovnictví, cestovního ruchu,  informačních technologií a maloobchodního prodeje.

Asijští tygři Asijští tygři (také asijští draci) jsou skupina nově zprůmyslněných asijských zemí s rychlým hospodářským růstem. Proces zprůmyslnění (industrializace) proběhl ve dvou vlnách. Označení ekonomický tygr se v současnosti používá jako obecný termín pro státy s nadprůměrně rostoucí ekonomikou. K těmto „tygrům“ se ředí především Singapur dále pak Malajsie a Thajsko

ASEAN ASEAN - Association of South East Asian Nations, sdružení národů jihovýchodní Asie. Jde o regionální mezinárodní organizaci založenou v roce 1967. Sdružuje Brunej, Filipíny, Indonésii, Kambodžu, Laos, Malajsii, Myanmar, Singapur, Thajsko a Vietnam. Za svůj cíl si organizace vytkla urychlit ekonomický růst, sociální pokrok, kulturní rozvoj a vzájemné vztahy svých členů s tím, že v současnosti spolupracuje i ve vojenskopolitické a mezinárodněpolitické oblasti.