Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.06 Název pro školu:
Advertisements

Biologická prezentace – Ploštěnci Barbora Svobodová
ZOOLOGIE KMEN: HLÍSTI NEMATHELMINTHES.
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Hlísti Žijí volně (ve vodě, v zemi) nebo parazitují na rostlinách či živočiších Podílí se i na zúrodňování půdy Jsou odděleného pohlaví Mají zřejmou pohlavní.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_15 Tematická.
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Žížala obecná Kroužkovec Máloštětinatec Opaskovec.
KROUŽKOVCI Válcovité článkovité na koncích zašpičatělé tělo Pokožka
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE1_05 Tematická.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Digitalizace výuky Příjemce
Roup dětský Roup dětský žije v tenkém střevě dětí i dospělých a způsobuje onemocnění oxyuriózu. U dětí se projevuje únavou, podrážděností, přepadlostí.
Parazité člověka Přírodopis 7. třída
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NEBEZPEČNÍ SOUSEDÉ END.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Test paraziti Míra Rychna.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Rotifera a Nematoda 2010.
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
HLÍSTI (Hlístice – nejpočetnější skupina těchto bezobratlých živ.)
Opakování učiva - hlísti
Ploštěnka mléčná Mgr. Helena Roubalová
Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola, školní.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Triblastika prvoústí se schizocoelní dutinou
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Oddělení: TRIBLASTIKA PRVOÚSTÍ
Vypracovala: V. Černochová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
H L Í S T I C E 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
HLÍSTI.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu: Včela medonosná.
HLÍSTI.
Kroužkovci.
kmen: HLÍSTI (Nematoda)
PLOŠTĚNCI Dělení: PLOŠTĚNKY MOTOLICE TASEMNICE.
Hlísti Žijí volně (ve vodě, v zemi) nebo parazitují na rostlinách či živočiších Podílí se i na zúrodňování půdy Tělo: Jsou odděleného pohlaví Mají zřejmou.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_01A_10_Hlísti.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_16_TEMA Hlístice TÉMA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Hlístice - nematoda Číslo vzdělávacího materiálu: ICT6/4 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Ploštěnci, hlístice, vířníci
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_03_Hlísti.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Hlísti  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Kmen: Hlísti. Dvouvrstevní živočichové, protáhlé, nečlánkované, k oběma koncům se zužující tělo Na povrchu těla je silná kutikula Mají nepravou tělní.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS
Kmen : HOUBOVCI Nejprimitivnější živočichové.
Vnitřní stavba těla ptáků 2
– SAMEC SE NÁPADNĚ LIŠÍ OD SAMICE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název materiálu (téma): OPAKOVÁNÍ-PLOŠTĚNCI, HLÍSTI, KROUŽKOVCI
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Základní škola, Hradec Králové
HLÍSTI.
VY_52_INOVACE_03_Vnější a vnitřní parazité- učební text
MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Kmen: Hlístice (hlísti)
Transkript prezentace:

Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu: Moderní škola Název materiálu: VY_32_INOVACE_BIOLOGIE1_01 Tematická oblast: Biologie pro střední školy Ročník: 2 Datum dokončení: 1.12. 2012 Anotace: Podpora výukové hodiny, seznámení studentů s kmenem hlístů Jméno autora: Mgr. Lenka Payerová

Kmen: Hlísti

Prvoústí živočichové s nepravou tělní dutinou – PSEUDOCOELEM !!! Červovité tělo (válcovité, k oběma koncům zúžené), pružné a pevné Gonochoristé s nápadným pohlavním dimorfismem (samci většinou menší, štětinky k páření) Rozmnožují se výhradně pohlavně, vývin přímý!!!

Stavba těla Pokožka kryta kutikulou Trávicí soustava: průchodná!!! Vylučovací soustava: protonefridie či chybí Nervová soustava: provazcovitá Cévní, dýchací nevyvinuta

Háďátka Volně žijící či škůdci rostlin (1- 2mm) H. bramborové H. řepné – napadá kořenový systém cukrové řepy H. pšeničné – napadá klasy, vytváří tzv. hálky

Roup dětský parazit, dospělci žijí v tlustém střevě a konečníku samičky kladou oplozená vajíčka kolem řitního otvoru → vajíčka se dostávají do prostředí (větrem, vyklepáním ložního prádla) → nákaza: spolknutím vajíčka (častá autoinfekce – tj.samonákaza) Projev nemoci – oxyurióza – svědění, kopřivka, nervozita, podrážděnost, nespavost Prevence: zvýšená hygiena

Škrkavka dětská parazit, dospělec žije v tenkém střevě Nákaza: spolknutím vajíčka (např. neomytou potravou potřísněnou trusem) → poté zanesena do plic, kde dráždí ke kašli →s hlenem opět spolknuta do střeva, kde dospívá Projevy nemoci: ascaridóza – nechutenství, zvracení, oslabení organismu (odčerpávají živiny), mechanické porušení střev

Vlasovec mízní Dospělec žije v mízních uzlinách, které ucpává, dochází k hromadění mízy → velké otoky, tzv. „sloní nemoc“ – elefantiáza Nákaza: bodavý hmyz (přenáší nedospělá stádia) Výskyt: tropické oblasti

Vlasovec oční Dospělci žijí v oku či pod kůží, kde vytváří nebolestivé boule – tzv. kamerunské boule Výskyt: tropická Afrika nákaza: bodavý hmyz

Vlasovec medinský Dospělec žije pod kůží, vytváří bolestivé boule Nákaza: znečištěnou vodou

Svalovec stočený - trichinelóza Ve svalstvu potkanů, divoká a domácí prasata,šelmy, pozření člověkem (nedostatečně upravené maso), v žaludku se rozpustí obal váčku a uvolní se larvy, pohlavně dospějí ve střevě, samičky po oplození vajíčka, larvy, krevní oběh, svaly (živí se vlákny)

Fáze 1. střevní – vysoké horečky, bolesti břicha, zvracení, ekzém, bolesti kloubů, žízeň, otoky (léčitelná) 2. svalová – bolesti svalů (z ¼ smrt)

ZDROJE DPDX IMAGE LIBRARY. DPDx Trichinellosis Image Library [online]. [cit. 3.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.dpd.cdc.gov/dpdx/HTML/ImageLibrary/Trichinellosis_il.htm