Změny teploty vzduchu v průběhu času

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Únor 2012
Advertisements

Měření střídavého proudu
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
Práce při zvedání tělesa kladkami
Počasí tabulka v MS Excelu Mgr. Jitka Křičková, Mgr. Jitka Rybenská.
Základy meteorologie.
Téma: KLADNÁ A ZÁPORNÁ CELÁ ČÍSLA
Projektování výrobních procesů
Měření teploty Teplota je fyzikální veličina, značí se t.
Daniel Gabriel Fahrenheit
Název úlohy: 4.7 Termistor
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Zpracovala Mgr. Jana Říhová pod metodickým vedením RNDr. Růženy Blažkové, CSc.
Graf závislosti Mgr. Alena Tichá.
Téma: Fyzikální veličiny – teplota Změna teploty vzduchu během dne
Digitální učební materiál
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Název úlohy: 5.16 Atmosférický tlak.
Měření teploty.
Druhy teploměrů Prezentace do fyziky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Příprava na čtvrtletní písemnou práci Vypracovala Petra Antlová.
Měření teploty.
Měření teploty Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Měření délky.
Teplota a její měření.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Elektronické měřicí přístroje
VY_32_INOVACE_6B1 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Teplo, teplota- pozorování počasí Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
METEO stanice Výsledky pozorování třída 5.A a 5.B.
Název úlohy: 2.11 Základy meteorologie
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ČÁSTI ANALOGOVÝCH MĚŘICÍCH PŘÍSTROJŮ
Název materiálu: TEPLOTA – výklad učiva.
Měření fyzikálních veličin
Výpisky z fyziky − 6. ročník
III/2Závislost teploty na čase Potřebné pomůckySešit, učebnice, pero Druh interaktivityVýklad, aktivita žáků Cílová skupina6. ročník Stupeň a typ vzdělání2.
Anotace Prezentace, která se zabývá měřením teploty Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí měřit a zpracovávat získané hodnoty.
METEOROLOGICKÉ PŘÍSTROJE
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření teploty Číslo DUM: III/2/FY/2/1/14 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování probraného učiva. Žák odpovídá na otázky o základní fyzikální veličině.
Základní škola Karviná-Nové Město Cihelní 1666 tel./fax.: , Škola pro život CZ.1.07/1.4.00/ Druh.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/18 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Měření teploty.
Autor: Mgr. Ivana Tesařová
KIV/ZD cvičení 4 Tomáš Potužák.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Fyzika 6. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice
Elektrické měřící přístroje
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Fyzika 6. ročník
Teplota vzduchu.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
ZMĚNA TEPLOTY V PRŮBĚHU DNE
ZMĚNA TEPLOTY V PRŮBĚHU DNE
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Graf závislosti rychlosti na čase
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Autor: Mgr. Marie Hartmannová Název : VY_32_INOVACE_7B34Fy6_Teplota
Záznam veličiny získaný zapisovačem
Teplota – souhrnná cvičení I.
Změna teploty vzduchu v průběhu času
Transkript prezentace:

Změny teploty vzduchu v průběhu času (Učebnice strana 112 –114) Teplota vzduchu se mění nejen s ročním obdobím, ale i během dne. Ráno je zpravidla nejchladněji, pak se teplota vzduchu zvyšuje, k večeru opět klesá. Pro mnoho lidských činností je třeba znát údaje o měření teploty vzduchu. V pražském Klementinu se sleduje počasí už od poloviny 18. století. Zahájili jej jezuité. Později bylo podporováno Královskou českou společností. Systematické zapisování počasí a sledování teplot vzduchu probíhá od roku 1775. Dnes se sleduje počasí mnoho meteorologických stanic.

Příklad: Na meteorologické stanici měřili teplotu vzduchu vždy po dvou hodinách. Výsledky měření jsou uvedeny v tabulce. V horním řádku je zapsán čas v hodinách, kdy se měření konalo, v dolním řádku naměřená teplota ve stupních Celsia. Čas h 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 Teplota °C 11 15 19 Z tabulky můžeme vypočítat průměrnou denní teplotu vzduchu. Číselné hodnoty naměřených teplot sečteme a součet dělíme počtem měření. Teplota v 0 h se do průměrné denní teploty nepočítá, započítává se do předchozího dne. Průměrná denní teplota vzduchu byla asi 15 °C.

Průběh teploty vzduchu během dne lze zaznamenat grafem. Čas h 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 Teplota °C 11 15 19 Každou hodnotu teploty a času v tabulce znázorníme v grafu. Průměrná denní teplota vzduchu byla asi 15 °C (v grafu čárkovaně). teplota [°C] 20 Teplotní osa 16 12 8 4 Časová osa čas [h] 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 Na osách zvolíme vhodné měřítko, 1 cm = 2 h, 1 cm = 4 °C. ^ ^

Příklad: Na meteorologické stanici měřili teplotu vzduchu vždy po třech hodinách. Výsledky měření jsou uvedeny v tabulce. Vypočítej průměrnou denní teplotu vzduchu a sestroj graf závislosti teploty na čase. Čas h 3 6 9 12 15 18 21 24 Teplota °C 2 5 10 7 4 1 teplota [°C] 10 8 6 4 2 čas [h] 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 Na osách zvolíme vhodné měřítko, 1 cm = 2 h, 1 cm = 2 °C. ^ ^

Na meteorologických stanicích se k plynulému zapisování teploty vzduchu používá termograf. Termograf neboli zapisující teploměr je fyzikální a meteorologický přístroj, jenž slouží k měření a zápisu naměřené teploty vzduchu v závislosti na čase. Naměřené teploty vzduchu jsou u těchto přístrojů převáděny na výchylku ručky zapisovacího stroje pomocí bimetalového pásku. ručka bimetalového teploměru zakončená perem válec se záznamovým papírem Zapisovací stroj termografu je vlastně specializovaný hodinový stroj, jenž přesně pomalu otáčí záznamovým válcem, na kterém je připevněn záznamový papír respektive záznamový pás. Zařízení tak v průběhu času automaticky vykresluje křivku průběhu teplot vzduchu v závislosti na ubíhajícím čase, vzniklá křivka záznamu průběhu teploty na čase se nazývá termogram.

Na záznamovém papírovém pásu umístěném na otočném válci jsou předtištěny jednotlivé dny v týdnu i konkrétní hodiny (vodorovná osa) a teploty vzduchu (svislá osa), z něhož je pak možno zpětně sledovat průběh teploty vzduchu do minulosti. Jednoduché termografy bývají běžnou součástí každé meteorologické stanice. Používá se i muzeích, archivech, laboratořích, specializovaných skladech či v sušárnách apod. Modernější elektrické termografy pak mohou být doplněny příslušnými elektronickými čidly, které naměřené hodnoty teploty vzduchu převádí do digitální formy zpracovatelné připojeným počítačem. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 114 – 115.