Síťové prvky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě Přenosová média
Advertisements

Síťové prvky.
Připojení k internetu.
Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
Počítačové sítě.
Tato prezentace byla vytvořena
Informatika Počítačové sítě.
Počítačové sítě.
Módy bezdrátového připojení
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
PC SÍTĚ I.
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Petr Tesarčík, Miroslav Baron
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
Lokální počítačové sítě Novell Netware
Co je počítačová síť? Počítačovou sítí se rozumí spojení dvou nebo více počítačů prostřednictvím kabelu, telefonní linky nebo optického vlákna (nebo jiným.
Počítač a jeho příslušenství. Počítač a jeho příslušenství.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_051 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Dělení podle topologie
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí Maturitní téma č.6.
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-08.
Firewall.
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ POČÍTAČE A INTERNETU.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.15 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě AKT. SÍŤ. PRVKY – ROUTER, SWITCH Typ: DUM - kombinovaný.
INFORMATIKA 8 Modem III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika, respektive.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
Informatika Opakování učiva pro 9. ročník
Počítačové sítě Základní prvky
Aktivní prvky pracující na fyzické vrstvě. opakovač převodník rozbočovač Prvky na této vrstvě pracují pouze se signálem na síti. Přijatý signál, který.
CLIENT- TO- SERVER server = řídící počítač klienti = počítače zapojené do sítě PEER- TO- PEER všechny počítače jsou rovnocenné.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_170_IT9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Informatika Milan Šimek
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Zajištění ochrany počítačové sítě - FIREWALL - Samostatná práce Michala Červenky.
Bezpečnost podnikové sítě EI4. Firewall 1 Firewall 2 Ochranná zeď Chrání síť před útoky zvenku Neovlivňuje samotný provoz uvnitř sítě Veškerá komunikace.
Připojení k rozlehlých sítím Základy počítačových sítí Lekce 12 Ing. Jiří ledvina, CSc.
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Počítačové sítě Katharina Kočí.
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
Počítačové sítě Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Co se všechno naučíme??? Počítačová síť LAN WAN Firewall.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Aktivní prvky ochrany sítí ● Filtrace, proxy, firewall ● Filtrace přenosu, zakázané adresy, aplikační protokoly ● Proxy, socks, winsocks ● Překlad adres.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_13_Počítačové_sítě_II TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
PB169 – Operační systémy a sítě Architektura poč. sítí, model OSI Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Modem usb/photos/sm/modem.jpg
Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Myš, tablet, modem, UPS NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Síťová vrstva a vrstva síťového rozhraní v TCP/IP
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Internet - historie.
TÉMA: Počítačové systémy
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_14
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Počítačové sítě.
Počítačové sítě.
Počítačová síť.
Transkript prezentace:

Síťové prvky

Síťové prvky Modulátory/demodulátory (modem) Opakovače (repeater) Rozbočovač (hub) Přepínače (switch) Směrovač (router) Bezpečnostní zábrany (firewall) Vysílače/přijímače (transceiver)

Modem Modulátor/demodulátor Modem je zařízení pro převod mezi analogovým a digitálním signálem a naopak. Modemy se používají především pro přenos digitálních dat pomocí analogové přenosové trasy. Přenosová trasa může být telefonní linka, koaxiální kabel, radiový přenos apod.

opakovač (repeater) Přijímá zkreslený, zašuměný nebo jinak poškozený signál a opravený, zesílený a správně časovaný ho vysílá dále, tak je možné snadno zvýšit dosah média bez ztráty kvality a obsahu signálu. příklad použití opakovače (na hranici stávajícího signálu základny)

Hub - rozbočovač Umožňuje větvení počítačové sítě a je základem sítí s hvězdicovou topologií. Chová se jako opakovač - veškerá data, která přijdou na jeden z portů zkopíruje na všechny ostatní porty, bez ohledu na to, kterému portu (počítači a IP adrese) data náleží. To má za následek, že všechny počítače v síti „vidí” všechna síťová data a u větších sítí to znamená zbytečné přetěžování těch segmentů, kterým data ve skutečnosti nejsou určena. Nástupcem síťových rozbočovačů jsou switche (přepínače), které síťový provoz inteligentně směrují. Používají se většinou v menších domácích nebo podnikových sítích, s tím, jak klesají ceny switchů (rok 2007) se huby pomalu přestávají vyrábět a prodávat.

Hub - rozbočovač

Switch (přepínač) spojuje komunikaci dvou a více zařízení v rámci jednoho nebo více segmentů sítě; odděluje síťový provoz (nezatěžuje ostatní části sítě); Switch obsahuje větší či menší množství portů (až několik stovek), na něž se připojují síťová zařízení nebo části sítě. Analyzují procházející pakety a podle informací v nich obsažených (adres, identifikátorů apod.) rozhodují, kam paket předat dál.

Switche (přepínače)

Router (směrovač) procesem zvaným routování přeposílá datagramy směrem k jejich cíli. spojuje dvě sítě a přenáší mezi nimi data; liší se od switche, který spojuje počítače v místní síti; (Představa: switche - silnice spojující všechna města ve státě a routery - hraniční přechody spojující různé země) obecně jako router může sloužit jakýkoliv počítač s podporou síťování a pro routování v menších sítích se často dodnes používají běžné osobní počítače; routovací funkce začaly přidávat ke switchům;

routery (směrovače) NAT router značky Linksys, používaný pro domácí a malé kancelářské sítě Malé routery, kombinované například s kabelovými nebo DSL modemy, eventuálně Wi-Fi přístupovými body, se stávají běžným vybavením domácností.

Firewall slouží k řízení a zabezpečování síťového provozu mezi sítěmi s různou úrovní důvěryhodnosti a/nebo zabezpečení; slouží jako kontrolní bod, který definuje pravidla pro komunikaci mezi sítěmi, které od sebe odděluje; umožňuje plnou nebo částečnou kontrolu nad příchozím/odchozím/průběžným provozem na počítači; má za úkol chránit počítač nejen před útoky zvenčí, ale i zevnitř (některé druhy virů/červů). hardwarový i softwarový

Příklad řešení počítačové sítě

Zdroje www.wikipedia.cz archiv J. Peterky – www.earchiv.cz