TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 7 Menu Martin Adámek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technologie pro publikování na webu 1
Advertisements

TNPW1 Technologie pro publikování na webu
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 8 Obtékání a sloupce Martin Adámek.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
WWW stránky.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady29Číslo DUM14.
TNPW1 Cvičení
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 5 SFTPFormuláře Martin Adámek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 3 Nadpisy Martin Adámek.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 8.  Boxy  Vlastnosti ◦ width ◦ height ◦ padding ◦ border ◦ margin.
Centrování, Box model, Plovoucí fotogalerie Ing. Jiří Štěpánek.
Blokový model v CSS Obr. 1.
Seznam - menu Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího menu. Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
TNPW1 Cvičení
CSS – rámečky Mgr. Lenka Švancarová.
Přehled dalších vlastností
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 4 Nejen textem živ je web – seznamy, obrázky a tabulky Martin Adámek.
CSS: šířka prvku, rámečky, okraje, výplně plovoucí prvky #CSS – šířka prvku, rámečky, okraje, výplně #CSS – plovoucí prvky.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č.1 Organizační úvod Subjektivní kvalita webu Martin Adámek.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
KASKÁDOVÉ STYLY DÉLKOVÉ JEDNOTKY DÉLKOVÉ ÚDAJE SE ZAPISUJÍ JAKO CELÁ NEBO DESETINNÁ ČÍSLA S NEBO BEZ ZNAMÉNKA. DVOJICE PÍSMEN IDENTIFIKUJÍCÍ JEDNOTKY.
ATNPW1 Technologies for web publishing Lecture no. 1 Organisation introduction Organisation introduction Entrance to HTML Entrance to HTML Ing. Martin.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
CSS – vlastnosti textu text-align (vodorovné zarovnání)
CSS – style Mgr. Lenka Švancarová. CSS – značka style (textstyle.html)
TNPW1 Cvičení
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
Kaskádové styly tvorba webových stránek
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
CSS – selektory Mgr. Lenka Švancarová. CSS – selektory Hromadná deklarace slouží ke zkrácení zápisu.  Místo h1 { color: #996666; background-color: rgb(255,255,102);}
CSS – float a clear Mgr. Lenka Švancarová. CSS – float Vlastnost určuje obtékání prvku. Hodnoty:  right – prvek bude zarovnán vpravo, okolní obsah stránky.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 9 Boxmodel Martin Adámek.
HTML 5 a CSS 3.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
HTML a spol.. Nejpoužívanější formát dat textových dokumentů poskytovaných v rámci služby WWW. HTML (Hyper Text Markup Language) je jazyk pro popis struktury.
Mgr. Vlastislav Kučera lekce č. 5.  Boxy  Vlastnosti ◦ width ◦ height ◦ padding ◦ border ◦ margin.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.06/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS pozicování.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
CSS – selektor class.tx { color: black; /* nastaví černou barvu písma */ } Selektor class (třída) použijeme pokud chceme určité vlastnosti definovat pro.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
Styly CSS VýhodyDruhyZápis. Výhody CSS oddělení struktury od formátování oddělení struktury od formátování přilinkováním souboru styl.css lze formátovat.
CSS – menu vlevo Mgr. Lenka Švancarová. CSS – menu vlevo.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Ing. Jiří Štěpánek. Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky II. Co se všechno.
1 Kurz XHTML a CSS Část 2: Popis vzhledu dokumentu za pomocí CSS - kaskádových stylů.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu
Chování blokových prvků v rámci HTML dokumentu
Tvorba WEBOVÝCH stránek – obrázky
Tvorba webových stránek
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Tvorba webových stránek
Transkript prezentace:

TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 7 Menu Martin Adámek

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 2 CSS pseudotřída focus a:hover –pro odkazy, nad kterými je kurzor myši a:focus (+ pro MS IE navíc a:active) –pro odkazy, které jsou vybrány klávesnicí na PC pomocí tabelátoru na smartphonu nebo mobilním telefonu kurzorovým křížem –podobně např. i pro formulářové prvky praktická deklarace –a:hover, a:focus, a:active,input:hover, input:focus, input:active { color: white; { color: white; background-color: navy; background-color: navy; } –

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 3 (Ne)podtrhávání textu u odkazů nezakazujte podtržení –odlišení pouze jinou barvou je nedostačující –přístupnost, přehlednost –výjimkou odkazy v hlavním, jasně rozpoznatelném, menu neodkazy nepodtrhávejte –uživatel předpokládá, že vše podtržené lze nějak použít, aktivovat zkratky s popisem v title se obvykle podtrhávají tečkovaně –definice v CSS: abbr { cursor: help; border-bottom: 1px dotted black; }

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 4 Bodovaný úkol – dnešní zadání Vytvořte stránku s menu –menu pomocí „ “, položky pomocí „ “ –menu bude obsahovat odkazy –šířka celého menu (modrý blok – ): 150px –šířka položek (žlutých – ): 130px –nastavte v css chování pro „a:hover, a:focus, a:active“ –jako odkaz musí reagovat celé žluté pole (bez ohledu na délku textu v odkazu) display: block nastavení šířky odkazu –všechny mezery (mezi položkami, u krajů modrého bloku,...): 10px –stejné chování v MS IE a ve FF! ohodnocení úkolu: 2 body obecná pravidla jsou na webu webu

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 5 Návod na řešení potíží s okraji Nekompatibilita v některých prohlížečích: –obecné nastavení margin položky 10px nahoru i dolů => potíže u krajních položek (mezi položkami OK) Řešením kombinace: –padding (u menu) –margin (u položek) Pokud je zcela ignorován dolní margin poslední položky, mělo by to být řešitelné dolním paddingem menu (stačí i 1 px)

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 6 Konkrétní řešení potíží s okraji menu (ul): –padding-top: 10px; položky (li): –margin: 0 10px 10px 10px;

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 7 Příště obtékání třísloupcové rozložení