Formátování textuMgr. Karel Fischer1 Formátování textu Změny písma Typ písma je sada znaků abecedy specifická svým tvarem. Elektronickou formou typu písma.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Knižní písmo se vyvíjí od doby vynálezu knihtisku
Advertisements

Formátování diplomové práce
Olomouc, únor 2012.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
MS WORD II. ZÁKLADNÍ FORMÁTOVÁNÍ TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
HyperText Markup Language
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Písmo.
TEXTOVÝ EDITOR WORD CO SE NAUČÍME : 1. Základy psaní z klávesnice 2. Soubor 3. Velikost písma 4. Barva písma 5. Druh písma.
Práce s dokumentemMgr. Karel Fischer1 Práce s dokumentem Založení dokumentu Při otevření Wordu se automaticky založí nový dokument. Pokud si chci založit.
KANCELÁŘSKÝ BALÍK. KANCELÁŘSKÝ BALÍK je program, s jehož pomocí lze vytvářet PREZENTACE.
Textový editor 11 Styly.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Téma: CorelDRAW - Textové objekty - 7. díl
Základní typografická pravidla
Základní typografické zásady
Word Textový editor.
Word – Zásady psaní textu
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Textový procesor (MS Word)
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Formátováním textu se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného textu,
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Zásady pro zpracování počítačové prezentace
FORMÁT PÍSMA V MS Word 2010.
Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Anotace Žák dokáže formátovat text v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže naformátovat text a nastavit různé formáty.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
Cvičení 1 - Řešení příkladu Zadání viz: cv1_samostatne.doc.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
CSS Cascading Style Sheets. Výhody CSS Mohou ušetřit psaní zdrojového kódu Mohou ušetřit psaní zdrojového kódu Tvoření libovolných vzhledů Tvoření libovolných.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
INFORMATIKA 7 Fonty písma
POWER POINT 2 Vzhled prezentace - formátování
ZIHB – DTP dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_32_INOVACE_TE_1 Název školy: Základní škola Velké Opatovice, okres Blansko Název programu: Operační program Vzdělávání.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
CSS – selektor class.tx { color: black; /* nastaví černou barvu písma */ } Selektor class (třída) použijeme pokud chceme určité vlastnosti definovat pro.
Textový editor.
Textový editor. Styl odstavce pojmenování množiny vlastností odstavce výhody: velmi lehce, rychle a stejně formátujeme základní druhy odstavců a vytváříme.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Lokální úpravy Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
Formátování dokumentu
Základní práce s textem (19). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
PÍSMO Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_15.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
WORDPAD Textový dokument.
Pravidla pro tvorbu výukových PowerPointových prezentací
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Pro rychlý způsob formátování textů a následné vytváření obsahu
CZ.1.07/1.4.00/ číslo a název klíčové aktivity III/2
Word – textový editor.
PÍSMO Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
FORMÁTOVÁNÍ DOKUMENTU
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Transkript prezentace:

Formátování textuMgr. Karel Fischer1 Formátování textu Změny písma Typ písma je sada znaků abecedy specifická svým tvarem. Elektronickou formou typu písma je font. Pokud chci nějaký text formátovat, musím ho mít označený. Základní formát písma tvoří tyto jeho vlastnosti: a) Typ písma ( font) d) Podtržení b) Řez písma e) Další efekty c) Velikost písma

Formátování textuMgr. Karel Fischer2 Typ písma – font Existují tisíce fontů. Běžně se v praxi používají 3 základní druhy fontů. a) Patkové písmo ( Times New Roman) – každý jednotlivý znak je ukončen krátkou kolmou čárkou ( patkou). Používá se pro psaní běžného textu. b) Bezpatkové písmo ( Arial) - používá se v praxi pro nadpisy, nemělo by se míchat s jiným bezpatkovým písmem c) Neproporcionální písmo ( Courier)- vyznačuje se tím,že každému

Formátování textuMgr. Karel Fischer3 písmenu je vyhrazen stejný prostor, což je zřejmé například i písmen i a m.Toto písmo bylo doménou psacích strojů – pro běžný text se nepoužívá. Řez písma Je to vlastně určitý vzhled daného písma. Nejběžnější řezy jsou : a) Tučné písmo CTRL+B b) Kurzíva CTRL+I Dále můžete i jednotlivých fontů použít jejich další

Formátování textuMgr. Karel Fischer4 kombinace. Velikost písma Velikost se běžně udává v bodech ( 3 body jsou asi 1 mm).Běžný text je psán velikostí 10-11, nadpisy 12 – 18. Podtrhávání textu Word umožňuje několik podtržení textu. jednoduché a dvojité pouze slov tečkované a další Zásadní typografickou chybou je např. kombinace tučného písma a podtržení.

Formátování textuMgr. Karel Fischer5 Pokud formátujeme ( upravujeme) pouze jeden nebo dva formáty, provádíme to pomocí panelu nástrojů. panelu nástrojů. Pokud však formátujeme více vlastností najednou, je lépe postupovat takto : 1. Formát \ Písmo Formát \ Písmo

Formátování textuMgr. Karel Fischer6 Typ písma - font Velikost písma Tučné písmo Kurzíva Podtržené písmo Barva písma

Formátování textuMgr. Karel Fischer7 Řez písma Styl podtržení FONTY Barva písma Další styly Velikost písma Barva podtržení Zde vidíme náhled