KIV/ZIS cvičení 3 Tomáš Potužák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak na hromadnou korespondenci
Advertisements

Úvod do databázových systémů
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Prostředí tabulkového kalkulátoru, základní operace Vypracoval : Mgr. Zdeněk Hrdina Projekt Anglicky.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Ing. Monika Šimková. Máme-li data reprezentovat v databázi, jak vybereme jejich strukturu na konceptuální úrovni? Konceptuální modelování analyzuje požadavky.
Databáze.
Microsoft Office Access
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
Pojmy z ERD.
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Databázové systémy 1 Cvičení č. 4 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Databázové systémy 1 Cvičení č. 3 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
A4B33DS & X33MIS Zdeněk Kouba
A5M33IZS – Informační a znalostní systémy Relační databázová technologie.
Databáze Jiří Kalousek.
Databázové systémy Štěpán Šípal.
KONCEPTUÁLNÍ MODELOVÁNÍ
DATOVÉ MODELY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Programovací jazyk Java Cvičení 6 - Samostatně dokončit!!! Připravil: Ing. Jan Kolomazník.
KIV/ZIS cvičení 1 Tomáš Potužák.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_ACCESS_P2.
Fakulta elektrotechniky a informatiky
Zadání databázového systému
Relační databáze.
Konceptuální návrh databáze
KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák. Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Stáhnout soubor studenti_dotazy_sql.mdb.
MS ACCESS parametrický dotaz
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Databázové systémy Přednáška č. 4 Proces návrhu databáze.
KIV/ZIS cvičení 2 Tomáš Potužák.
MS ACCESS.
Access Formuláře, cvičení
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - formulář Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
2. přednáška Databáze, využití MS Excel
Konceptuální návrh databáze
Databázové modelování
Databázové systémy Relační model.
Databáze teorie.
ACCESS – Primární klíče, relace 15. září 2013VY_32_INOVACE_080305_ACCESS_Primarni_klice_relace_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B17 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření Duben 2013.
KIV/ZIS cvičení 4 Tomáš Potužák. Dotazy - úvod Umožňují pracovat s databází –Získávat specifické informace z tabulky, případně z více tabulek najednou.
Databázové Aplikace Slidy ke cvičení DBI026, část 3 KSI MFF UK Verze
Stipendijní informační portál - Detailní analýza a návrh.
IKT MS Office Access Sestavy Ing. Jana Horáková
Databázové systémy 2 Cvičení č. 5 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Databázové systémy Datové modely.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
Databázové systémy Normalizace dat.
E-R diagram Entity – Relation diagram, diagram entit a vztahů mezi nimi Entity – objekty, které chci v databázi popisovat, mohou nabývat různých hodnot,
Úvod do databází zkrácená verze.
Objektově relační mapování - ORM. Obsah Co je to ORM Využití ORM Dědičnost –jednoduchý příklad –metody jak dědičnost popsat pomocí relační databáze Vztahy.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
Vytvoření jednoduchého databázového dotazu Access (7)
Vytvoření rozevíratelného pole Access (13). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Grafická úprava sestavy Access (15). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Datové typy MS Access (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Databázové systémy přednáška 4 – ERD
Relační databázová technologie
KIV/ZD cvičení 7 Tomáš Potužák.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
Databázové systémy 1 – KIT/IDAS1 Ing. Monika Borkovcová, Ph.D.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Databázové systémy a SQL
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Relační model databáze
Praktický modul - zadání
Transkript prezentace:

KIV/ZIS cvičení 3 Tomáš Potužák

Realizace vazeb v databázi Typy vazeb 1:1, 1:N, M:N – viz cvičení 1 Vazby se realizují pomocí tzv. cizích klíčů, případně dalších tabulek Závisí na typu vazby Obecně se primární klíč z jedné tabulky přenese do jiné (související) tabulky V cílové tabulce už na cizí klíč musí být připraven sloupec

Realizace vazby 1:1 (1) Vazbu 1:1 je rozumné použít, pokud je na jednom konci volná. Realizuje se přenesením primárního klíče z jedné tabulky do druhé tabulky. Ve druhé tabulce se tento primární klíč první tabulky nazývá cizí klíč (foreign key). Ve druhé tabulce už musíme mít na cizí klíč připravený sloupec

Realizace vazby 1:1 (2) Příklad 1 – Načrtněte realizaci vazby mezi entitami (tabulkami) Zaměstnanec a Pracovní stůl. Každý zaměstnanec může mít jeden pracovní stůl, ale nemusí.

Realizace vazby 1:N (1) Vazba 1:N se realizuje stejně jako předchozí vazba 1:1. Přeneseme primární klíč z tabulky s 1 (obyčejná šipka) do tabulky s N (dvojitá šipka). V cílové tabulce (s N, dvojitá šipka) musí být sloupec pro cizí klíč z tabulky s 1 (obyčejná šipka)

Realizace vazby 1:N (2) Příklad 2 – Načrtněte realizaci vazby mezi entitami (tabulkami) Oblečení a Skříň.

Realizace vazby M:N (1) Nelze jednoduše použít postup z předešlých dvou případů Na obou stranách vazby M:N je více objektů, nelze ani do jedné z tabulek umístit cizí klíč U jednoho záznamu jedné tabulky by bylo třeba mít odkaz na více záznamů druhé tabulky a naopak

Realizace vazby M:N (2) Např. student <<->> předmět – student studuje více předmětů  nemůžu dát klíč předmětu jako cizí klíč ke studentovi (potřebuji více než jeden) Řešení – vazba se rozloží pomocnou tabulkou, ve které budou primární klíče obou tabulek vazby M:N student <->> předmět studenta <<-> předmět

Realizace vazby M:N (3) Příklad 3 – Načrtněte realizaci vazby mezi entitami (tabulkami) Číšník a Stůl, když 1 stůl může být obsluhován více číšníky.

Realizace vazeb – příklady (1) Příklad 4 – Nakreslete ERA model a načrtněte realizaci vazeb v databázi pro entity Student, Semestrální práce v předmětu KIV/ZIS Příklad 5 – Nakreslete ERA model s vazbou M:N, po rozkladu vazby M:N a načrtněte realizaci vazeb v databázi pro entity Jídlo a Ingredience

Realizace vazeb – příklady (2) Příklad 6 – Nakreslete ERA model s vazbou M:N, po rozkladu vazby M:N a načrtněte realizaci vazeb v databázi pro entity Recidivista a Věznice Příklad 7 – Nakreslete ERA model s vazbou M:N, po rozkladu vazby M:N a načrtněte realizaci vazeb v databázi pro entity Student a Cvičení (1. cv., 2. cv., …)

Vícetabulková DB – Access (1) V MS Access musíme při návrhu vícetabulkové databáze postupovat následovně: Vytvořit tabulky (i se sloupci pro cizí klíče) Vytvořit vazby mezi tabulkami Naplnit tabulky daty Jednoduchá dvoutabulková databáze studentů je na stánkách Pohlaví studentů lze volit ze seznamu

Vícetabulková DB – Access (2) Příklad 8 – Vytvořte databázi uchovávající důležité informace o studentech předmětu KIV/ZIS. Uvažujte entity (tabulky) Student, Rozvrhová akce (na které cvičení v týdnu je student zapsán), Cvičení (1 - 7) a Semestrální práce. Po rozkladu vazby M:N vytvořte v MS Access všechny potřebné tabulky a vazby. Atributy viz ERA digram na dalším slajdu.

Vícetabulková DB – Access (3)