S€PA – platební služby pro €vropany Česká národní banka Praha, 21. září 2010 Ing. Tomáš Hládek, ředitel sekce peněžní a platebního styku Česká národní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Advertisements

Bankovní poplatky Téma „Finanční trh“
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
Smíšená pracovní skupina e-Customs TRADIČNÍ VLASTNÍ ZDROJE - CLO - Jíloviště
 Využití  Bankovní účty  Příklady běžného účtu v domácnosti  Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah a příklady z praxe škol. Praha.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Změny v podnikové praxi vyplývající ze zákona o platebních službách Ondrej Simon.
Facility management ČSN EN
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Technoexport poskytuje poradenství na přípravu a realizaci projektů napříč operačními programy Spolupráce s více než 300 klienty – podniky, obce, univerzity,
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
11 Konečný spotřebitel a SEPA Libor Dupal Předseda SČS.
Roman Vacho Předseda krajské sekce Národní federace hotelů a restaurací ČR generální ředitel Grandhotel PUPP Karlovy Vary, a.s. Karlovy Vary
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Vznik, podstata a význam Single Euro Payments Area
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Návrh nařízení o požadavcích na úhrady a inkasa v eurech Povinný přechod na produkty SEPA? Jiří Beran Ministerstvo financí ČR.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
JUDr. Jiří Beran Ministerstvo financí ČR
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
EURO a česká veřejnost Prezentace výsledků sociologických výzkumů PSP ČR dne 17. září 2008.
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
Předsednictvo RVŠ 17. ledna 2013 JUDr. Lenka Valová.
Ministerstvo pro místní rozvoj Představení hlavních priorit květen – říjen 2009 Tisková konference
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Aktuální stav příprav na zavedení eura v ČR Seminář v rámci řešení projektu GA ČR 402/06/1370 Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Česká společnost.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
Trnitá česká cesta k euru Jan Mládek „Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny konference“ V PSP ČR dne 17. září
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Finanční a rozpočtové právo
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Česká národní banka.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Asociace pro mezinárodní otázky Association for International Affairs.
Charakteristika a členění bankovních produktů
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Česká národní banka Centrální banka ČR Podléhá pouze ústavě Veřejnoprávní objekt Sídlo v Praze Hospodaří samostatně s majetkem, který jí byl svěřen státem.
Měnové právo II 12. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Podpora podnikání z pohledu bankovního sektoru
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Hlavní manažér SP Kvalita I
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Transkript prezentace:

S€PA – platební služby pro €vropany Česká národní banka Praha, 21. září 2010 Ing. Tomáš Hládek, ředitel sekce peněžní a platebního styku Česká národní banka

2 Rozdílné zájmy Evropská komise: politické cíle: jednotný trh, jednotné služby Komerční banky: technické cíle: na snížení nákladů cestou unifikace zrychlení převodů, celkové zjednodušení celé oblasti Rozpory rozdílné cíle unifikace x antimonopolní právo

3 Historie a současnost projektu Počátek všeho snažení: snaha EK o zavedení jednotných služeb v oblasti platebního styku Aktivita komerčních bank obava z nařízení založení EPC vytvoření Rule books spuštění projektu úspěch tam, kde společný zájem všech bank: přeshraniční převody

4 Nespokojenost EK Výsledky snažení bank z hlediska politiků nedostatečné Znovu diskuse v EK, tentokrát o stanovení data povinného zavedení (end-date) Problémy standardy dohodnuté komerčním sektorem (rule- books) budou vyhlášeny nařízením EK? se zavedením SEPA povinné ukončení všech „ne- SEPA“ systémů a služeb!

5 Zapojení ČNB do projektu Problematika SEPA zahrnuta nejprve do mandátu pracovní skupiny připravující oblast finančních trhů na zavedení eura v rámci Národního koordinačního plánu Později specializovaný výbor pod hlavičkou České bankovní asociace Snaha centrální banky poskytovat informace získané na mezinárodních fórech, spolupráce při koordinaci některých kroků

6 Úpravy systémů? SEPA – Single Euro Payments Area CERTIS – výhradně platby denominované v Kč Problematika inkas Dlouhá diskuse o Rule-book (závěry…) V mnohých zemích existoval registr příjemců inkas Od existuje i v ČR – vede ČNB na základě žádosti o spolupráci ze strany ČBA _rip.html

7 Budoucnost… Vývoj situace okolo připravovaného nařízení nejednotný postoj jednotlivých členských zemí, nejednotný postoj tamních centrálních a komerčních bank ze strany ČNB řada zásadních výhrad (nejasné definice, právo EK změnit pravidla, apod.) Pro ČR bude zásadní i délka „přechodného období“ na zavedení SEPA (bude-li nějaké) v okamžiku, kdy budeme vstupovat do eurozóny Spolupráce ČNB s ČBA bude pokračovat

8 DĚKUJI ZA VAŠI POZORNOST