kraj syrečků, chmelu Turistický ruch:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moravskoslezský kraj Tomáš Rubek David Meca.
Advertisements

ČR – Zlínský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.20 Mgr. Kosík Lukáš
Projekt – Zeměpis Královéhradecký kraj ZŠ Mandysova Hradec Králové
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_18.
OLOMOUCKÝ KRAJ.
IRSKO Robin Plch 8.A
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Olomoucký kraj M.
Jihomoravský kraj.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Liberecký kraj.
Barča Janková Markét Nedělová
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Česká republika: Zlínský kraj Hospodářský zeměpis
Zlínský kraj.
Moravskoslezský kraj.
-Blansko Brno-město Brno-venkov Břeclav Hodonín Vyškov Znojmo
Lucembursko Jan Dařílek VIII.B 7.12.
Olomoucký kraj Romana GAZDOVÁ.
Jihomoravský kraj.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Jihomoravský kraj.
Olomoucký kraj Monika Zítková Zdroje: Wikipedia.
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Pardubický kraj.
- Socioekonomická sféra -
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Fyzio-geografická sféra
Olomoucký kraj kraj podél řeky Moravy tvořen 2 částmi:
Socioekonomické poměry
Zlínský kraj.
SLOVINSKO.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Olomoucký kraj přírodní poměry
Česká Republika a její kraje
Pardubický kraj.
Jihočeský kraj Jihočeský kraj.
Královéhradecký kraj.
RRozloha km2 PPočet obyvatel NNejvyšší bod-Klínovec (1 244m) KKrajské město-Karlovy Vary.
Olomoucký kraj.
Olomoucký kraj Petr Novotný Jan Beránek.
Jihomoravský kraj. Základní údaje Území kraje patří k nejteplejším oblastem ČR. Severní část vyplňuje Drahanská vrchovina, jejíž součástí je CHKO Moravský.
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_17_Olomoucký_kraj Šablona číslo: X Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 17 Autor: Mgr. Radomíra Fišerová.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3420 NázevPůdy a zemědělství ČR Téma hodinyZemědělství ČR PředmětVlastivěda.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika Moravskoslezský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Moravskoslezským krajem.
Moravskoslezský kraj. Základní údaje Krajské město: Ostrava Počet obyvatel: Rozloha: 5445 km 2.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jan Staník NÁZEV:Jihomoravský kraj – obyvatelstvo a hospodářství.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Antonín Košíček Sára Šobková
OLOMOUCKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-37 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_JIHOMORAVSKY_KRAJ.
Jak se jmenuje tato část České republiky ?
Olomoucký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Olomoucký kraj. Olomoucký kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Vl_13_Severní Morava
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
Jihomoravský kraj Rozloha:7 195 km² Počet obyvatel: (2016)
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Olomoucký kraj.
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Transkript prezentace:

kraj syrečků, chmelu Turistický ruch: Olomoucký kraj kraj syrečků, chmelu Turistický ruch: Markéta Pluhařová, Adéla Vídeňská 9.B 1.12

Charakteristika kraje: Rozloha: 5159 km Počet obyvatel: 635 126 Krajské město: Olomouc Hustota zalidnění: 121obyv/km Nejvyšší bod: Praděd (1 491 m) Velké Losiny- papírna Velké Losiny- zámek

Fyzickogeografická charakteristika: Olomoucký kraj vznikl v roce 2000. Rozkládá na území Střední Moravy. Jeho severní část je hornatá, pokrývá jí pohoří Jeseníků s nejvyšší horou Praděd. Jižní část je naopak tvořena velmi úrodnou nížinou. Olomoucký kraj je pomyslně rozdělen na dva regiony - v turistickém regionu Střední Morava - Haná můžete poznat kulturní a folklórní tradice, je zde velmi úrodná nížina, naopak hornatá severní část mikroregion. Od severu k jihu krajem protéká řeka Morava, do jejíhož povodí patří většina území kraje. Morava se na Rakousko-slovenské hranici vlévá do Dunaje, který její vody odvádí do Černého moře. Okrajové části kraje na severu (za hradbou Jeseníků) a severovýchodě odvodňuje řeka a Odra do Baltského moře.

Socioekonomická charakteristika: k roku 2001 - 643 817 obyv. asi k 31. 12. 2003 - 640 680 obyv. 31. 12. 2004 - 635 126 obyv. červen 2005 - 639 161 obyv. 31. 12. 2006 - 639 894 obyv. Nejvíce obyvatel pracuje v průmyslu (zpracovatelsko-strojírenský, kovodělný, elektrické a optické přístroje). Plochy zemědělské půdy jsou rozsáhlé. Nejznámější podniky: Solné Mlýny Olomouc, Moravské železárny Olomouc, AL Invest Břidličná,…

Turistický ruch: Přestože je na území Olomouckého kraje mnoho historických památek a velké přírodní bohatství, návštěvnost kraje je velmi malá ( jen 4,8 % úhrnu ČR), zvláště kvůli špatné organizaci nabídky. Největší význam pro turistiku má chráněná krajinná oblast Jeseníky. Masív Jeseníků pokrývají husté lesy, na hřebenech můžeme najít početné skalní výchozy modelované mrazem do tvaru izolovaných skal - např. Vozka, Petrovy kameny. V lyžařské sezóně jsou nejvyhledávanějšími středisky Červenohorské a Ramzovské sedlo.

Zajímavosti a speciality kraje: Pro severní část je typický horský typ zemědělství. Je to chladná oblast s průměrnými srážkami okolo 1000 - 1400mm a průměrnými teplotami 2 - 6°C. Málo úrodné půdy většinou štěrkovité až kamenité horské podzoly, hnědé a horské lesní půdy, místy pak rašeliništní půdy. Pěstují se zde především málo náročné plodiny jako je např. oves, brambory, pícniny, len. Jižní část: Jižní část patří k nejúrodnějším oblastem ČR a řadí se k řepařskému typu zemědělství. Je to mírně teplá až teplá oblast s průměrnými srážkami kolem 600mm a teplotami 8 - 9°C. Jsou zde jílovité či jílovitohlinité hnědozemně a černozemně a při tocích řek také nivní půdy. Pěstuje se zde pšenice, ječmen, cukrová řepa, řepka, brambory, pícniny, ovoce a zeleniny. Mimo chovu prasat, který se vyznačuje nejvyšší intenzitou chovu prasat u nás, je rozšířen i chov drůbeže.

Shrnutí: Olomoucký kraj Rozloha: 5159 km Počet obyvatel: 635 126 Hustota zalidnění: 121obyv/km Olomoucký kraj je tvořen okresy Šumperk, Olomouc, Prostějov, Přerov a Jeseník. Průmysl:potravinářského průmysl, strojírenství, oděvní Zemědělství:Zemědělská půda zaujímá celkem 2 777 km2 z rozlohy kraje. Z toho je přibližně ze 77 % půda orná.

Zdroje: www.wikipedie.cz www.seznam.cz Kniha: Moje vlast http://olomoucky-kraj.blog.cz/