PODGLAZUROVÁ DEKORACE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Keramika 2 Chemie VY_32_INOVACE_235, 12. sada, CH ANOTACE
Advertisements

Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Tato prezentace byla vytvořena
Přehled stavebních materiálů
PORCELÁN A KERAMIKA.
Materiály používané v modelovně a sádrovně
Rozdělení sádrových modelů Autor: Alena Švejková.
LINKOVÁNÍ A PÁSKOVÁNÍ ZLATEM
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Tupování BARVOU.
Od návrhu k výrobku.
PRAVÝ LEPT.
Rozdělení dekorace porcelánu podle nanášení na glazuru a pod glazuru
Pálení porcelánových výrobků.
VADY DEKORACE.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Suroviny pro výrobu glazur Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
OCELOTISK.
Glazování.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Slučování keramických výrobků. Některé výrobky jsou složeny z více částí. Tyto části se odlévají zároveň s výrobkem a v kožovitém stavu se na výrobek.
Keramika 1 Chemie VY_32_INOVACE_234, 12. sada, CH ANOTACE
Rozdělení keramiky podle nasákavosti střepu
Keramický výrobek.
DEKORACE TISKEM.
KERAMIKA Kateřina Marková II.D.
MOČOVINO-FORMALDEHYDOVÉ PRYSKYŘICE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
FONDOVÁNÍ - STŘÍKÁNÍ.
KERAMIKA 2 Keramické hmoty, glazury, nástroje a pomůcky.
Případová studie GLASS UNION Základní charakteristika výroby.
Nářadí a pomůcky v modelovně Pomůcky modeláře Autor: Alena Švejková.
Zdravotní keramika.
 Vyžaduje jak praktické dovednosti, tak teoretické znalosti.Je to ruční provedení každého dekor. prvku bez mechanizačních a reprodukčních prostředků.
Materiál používaný při dekorování keramiky
Povrchová úprava Plní dvě funkce – ochrannou a estetickou. Ochranná funkce spočívá v odolnosti proti mechanickému poškození, vlhkosti, působení různých.
VYPALOVÁNÍ DEKOROVANÝCH VÝROBKŮ
PEROKRESBA.
DEKORACE EM.
POMŮCKY PRO DEKORACI KERAMIKY A PORCELÁNU
Lití do uzavřených forem
Lití do otevřených forem.
do kombinovaných forem
VY_52_INOVACE_ZB03_0364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Technologie moření Plocha musí být obroušena, namočena a znovu obroušena. Z povrchu odstranit pryskyřici, plochy které se zesvětlují nutno předem vybělit.
LINKOVÁNÍ A PÁSKOVÁNÍ BARVOU. Pomůcky a materiál : sklen ě ná paleta na keramickou barvu porcelánový kalíšek na terpentýn ocelová st ě rka št ě tce na.
NAPODOBENÝ LEPT.
RAZÍTKOVÁNÍ BARVOU. Velmi málo používaná dekorace. Jedná se o přenášení motivu razítka na porcelánový výrobek a zaprašování barvou. Touto dekorační technologií.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o., Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 27 Číslo.
DEKORAČNÍ TECHNIKY NA GLAZURU.
VY_32_INOVACE_ZB04_2364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj.
Moření Změna přirozené barvy dřeva barvícími kapalinami nebo parami. Málo výrazné dřevo se přibarvuje na tmavší odstín nebo se napodobují vzácnější druhy.
Zdravotnická keramika
Dekorace keramického výrobku Dekorace keramického výrobku Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Způsoby lisování Podle druhu lepidla se dýhy nalisovávají zastudena nebo zahorka. Má následovat bezprostředně po složení souboru. Používají se většinou.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Keramika Zbožíznalství 1. ročník Keramika – suroviny a) základní - tvárlivé jíly (kamenité) - hlíny (hrnčířské,kameninové) - kaolin b) ostatní - ostřiva,
 Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011  Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_17.
Cukrářské technologie – písčité (nahřívané) šlehané hmoty
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Keramika.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_24-12
Lékořicové cukrovinky 2
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
VY_32_INOVACE_657_OCHRANA MATERIÁLU NÁTĚREM Název školy
Pracovní a dilatační spára
Transkript prezentace:

PODGLAZUROVÁ DEKORACE

Podglazurová dekorace se provádí na přežahnutý nebo syrový střep , který se pak glazuje a vypaluje. Výhodou této dekorace je stálost dekoru s chemickou i mechanickou odolností. Nevýhodou je malá barevná škála.

Způsoby nanášení Dekorování pod glazuru je možno provádět: dekorací – a) podglazurovými barvami b) solemi c) kobaltem- modrotisk

a) Podglazurové barvy Podle vypalovací teploty se dělí: do 1250°C – barvy jsou určeny pro dekorování póroviny a kameniny nad 1250°C – pro dekoraci tvrdého a měkkého porcelánu

Dekorace podglazurovými barvami Pro přípravu barev se používá voda. Barva se utře do jemné suspense a přidá se malé množství pojidla ( roztok arabské gumy, dextrín, glycerin) Barvami pod glazuru lze dekorovat ruční malbu, pásky a linky,ocelotiskové dekory.

Dekorace modrou podglazurovou barvou

b) Dekorace solemi Připravují se většinou z dusičnanů nebo chloridů barvících kovů. Připravují se do zásoby jen v malém množství, protože jsou málo trvanlivé. Při práci se nesmějí míchat, každá sůl má jiné vlastnosti.

Dekorace solemi Soli se připravují ve vodě, glycerínu nebo dextrínu. Tmavších tónů se dosáhne opakovaným překládáním. Nanášejí se štětcem, stříkáním, tupováním a perem. Před glazováním se dekorované výrobky přežahují na 900°C nebo se čpavkují.

Dekorace solemi

c) Dekorace kobaltem Kobalt pod glazuru se může nanášet: ocelotiskem - modrotisk štětcem – pásky, linky, ruční malba

Modrotisk Provádí se známý CIBULOVÝ DEKOR Kobaltová barva se utře s tiskařskou fermeží.Ocelová deska s rytinou se položí na vyhřívaný tiskařský stůl (60-80°C ) a barva se vetře do rytin stěrkou z plastické hmoty. Přebytečná barva se odstraní a povrch desky se očistí papírem. Cigaretový papír se protáhne roztokem mazlavého mýdla a přiloží se na očištěnou desku.

Deska s papírem se vloží mezi plstěné podložky a zalisuje v tiskařském lisu. Po vyjmutí se opět deska položí na vyhřátý stůl a po vysušení se papír z desky sejme. Rozstříhají se jednotlivé motivy které se přiloží na vlažnou vodou omytý střep. Dobře se přitlačí a pomocí houby a vlažné vody motiv přilne ke střepu.Papír se opatrně stáhne.

Po natisknutí modrotisku se výrobek dozdobuje linkami a plesováním. Plesování – vykrývání některých ploch štětcem přes šablonu slabým roztokem barvy. Výrobek se před glazováním přežahuje.

Ruční malba kobaltem

Při práci s podglazurovými barvami je nutno dodržovat předpisy bezpečnosti práce a PO.

KONTROLNÍ OTÁZKY

Otázka Vyjmenujte základní dekoraci pod glazuru.

Odpověď Základní dekorace pod glazuru se provádí podglazurovými barvami, solemi a kobaltem.

Otázka Jak se provádí dekorace podglazurovými barvami?

Odpověď Dekorace podglazurovými barvami se provádí na přežahnutý , nebo syrový střep, který se po odekorování přežahuje , glazuje a ostře vypaluje.

Otázka S čím se rozdělává barva při dekorování modrotiskem?

Odpověď Barva při dekoraci modrotiskem se rozdělává s tiskařskou fermeží.

Otázka Co je plesování?

Odpověď Plesování je vykrývání některých ploch štětcem přes šablonu slabým roztokem barvy.