Pohybová soustava-svaly 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OD BUŇKY K ČLOVĚKU 8. ročník.
Advertisements

Svalstvo.
Pohybová soustava Soustava svalová
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Svalstvo.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
POHYBOVÁ SOUSTAVA Svaly tvoří zhruba 40 % váhy těla
VY_52_INOVACE_01_07 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – POHYBOVÁ SOUSTAVA - SVALOVÁ TKÁŇ Anotace.
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Člověk.
SVALSTVO.
TKÁŇ SVALOVÁ Olga Bürgerová.
Svalstvo = souhrn všech svalů v těle
SRDCE (COR).
POHYBOVÁ SOUSTAVA SVALY
VY_52_inovace_PRV.5.20 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Inovace školství Šablona – název: I. Čtenářská a informační gramotnost.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Číslo v digitálním archivu školy
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Biologie člověka.
Základy vybraných kapitol z anatomie a fyziologie zátěže
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Člověk 1.díl Za předpokladu použití psacích potřeb.
SVALY Obecná charakteristika.
Svalstvo člověka autor: David Hainall.
Obr. 1 Svalová soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
MYOLOGIE OLGA BÜRGEROVÁ.
Svalová (pohybová) soustava
BIGY, 2009, HCl.  Svaly dělíme dle tvaru - ploché - kruhové -dvouhlavé -tříhlavé -čtyřhlavý - dlouhé - krátké - hranaté,… Celkem asi 600 svalů!
SVALOVÝ SYSTÉM I. část.
Přírodopis Žáci byli poučeni o bezpečnosti práce, chování a hygienických zásadách v hodinách.
Stavba a funkční třídění svalové a nervové tkáně
Přírodopis ČLOVĚK Tento projekt bude napsán podle výstavy Bodies, na které jsem byla nedávno v Praze.
MYOLOGIE OLGA BÜRGEROVÁ.
Soustava pohybová - svalstvo
Jaroslava Megová a Markéta Vrchotová
Soustava pohybová – SVALOVÁ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.
EU peníze středním školám
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Pohybový aparát  Pasivní část Kostra – opora těla, tvar - upínají se na ni svaly - tvoří ji kostra osová (lebka, páteř, hrudník) a kostra končetin - spojení.
Popis svalů lidského těla
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Svalová soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Stavba lidského těla Brainstorming -napiš vše, co tě napadne při slově.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Tkáně. Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Pokuste se vystihnout pojem tkáň soubor tvarově podobných buněk s určitou,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Hrachovská NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_14.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Biologie člověka vědní obory: anatomie fyziologie
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO Téma: SVALSTVO
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Obr. 1 Svalová soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Svalová soustava.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
SVALY ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_28_Svaly.
Kosterní soustava.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
zpracovaný v rámci projektu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Svalová tkáň = soubor buněk stejného tvaru i funkce
Tkáň soubor buněk stejného tvaru a funkce Tkáň v lidském těle:
Transkript prezentace:

Pohybová soustava-svaly 1 Pohyb je předpokladem života- je důsledkem spolupráce pasivního systému (kostra) a aktivního(svalstvo)

Funkce svalů Pohyb je důsledkem schopnosti svalu se zkracovat-tzv. kontraktibilita (až o 35%) Svalový stah (kontrakce) plní tyto funkce -pohyb -udržení postury -rovnováha kloubů -výroba tepla

Typy svalové tkáně Svalová tkáň se dělí na 3 typy: - příčně pruhovaná svalovina (kosterní)-upíná se na kostru-koná pohyb-je ovladatelná vůlí -hladká svalovina (orgánová)-stěna cév, střeva, žaludek,žlázové svěrače-není ovlivnitelná vůlí -srdeční svalovina-vypadá jako příčně pruhovaná, ale není ovlivnitelná vůlí

Stavba svalu začátek bříško úpon Sval se skládá z masité aktivní části( bříško) a min. 2 úponů (šlachy) ,které přenášejí sílu na kosti-viz. obr. 1-šlacha-provazec nebo blána z kolagenního vaziva Každý sval má začátek( na nepohyblivé kosti) a úpon ( na kosti se kterou hýbe)-viz. obr. 2 Na povrchu svalu je fascie (povázka) díky níž po sobě hlavy kloužou

Druhy kontrakcí Svaly v lidském těle nejsou zcela ochablé, ale jsou v pohotovostním stavu-tzv. tonus (předpětí) -fixace kostí v kloubech -udržení postury -udržení org.ve spr.poloze -podpora krev. oběhu -pohotovost k pohybu Kontrakce -izometrická-stejná délka, jiný tonus-(kýbl s vodou) -izotonická-stejný tonus,změna délky svalu (biceps ve fitku) -koncentrická-tzn.zkrácení svalu (urychlení pohybu) -excentrická-tzn.prodlužení svalu (brzdění pohybu)